Meddig állnak el a hűtőben a különböző élelmiszerek?

Előfordult már veled, hogy bárhogy is szuggeráltál egy maradékot, nem tudtál rájönni, hogy még ehető-e, ezért végül inkább kidobtad a szemétbe? Mutatjuk, mit csinálj másként, hogy többé ne kerülj ilyen helyzetbe.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban a lakosság 77 százalékát kínozza bűntudat az ételpazarlás miatt, erre pedig minden okuk meg is van. A Guardian 2016-os jelentése alapján az országban az élelmiszerek fele végzi a szemétben, ami felfoghatatlan mértékű, 160 milliárd dolláros pazarlással jár. Ha azt hiszed, hogy Magyarországon annyival jobb a helyzet, akkor tévedsz: hazánkban mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, ami 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Az NBC News szerint az egyik lehetséges kiutat – az eddiginél körültekintőbb, mértékletes vásárláson túl – az ételmaradékok körültekintő felhasználása jelentheti.

A kétórás szabály

Amy Shapiro, a Real Nutrition NYC tulajdonosa elmondta, a legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek a maradékuk kárára, az szokott lenni, hogy túl sokáig hagyják elöl őket. 

„Két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani az ételt, különben elszaporodhatnak  benne a baktériumok, amelyek az élelmiszer eredetű megbetegedések leggyakoribb kiváltó okai között szerepelnek.”

shutterstock 220205908

A másik jellemző probléma a címkézés hiánya. Márpedig, ha nem írod rá az ételre, hogy mikor tetted be a hűtőbe, vagy hogy körülbelül meddig tartható el, jó eséllyel nem fogod tudni észben tartani a dátumot. Ez főleg akkor üthet vissza, ha csak alkalmi jelleggel takarítod a hűtőt. Egy napon ugyanis arra ébredhetsz, hogy tele van ugyan kajákkal, de azok legfeljebb már csak tömegoszlatásra alkalmasak.

Ha tehát nem akarod, hogy ételt kelljen kidobnod, mindig írd fel a dátumot, és használj légmentesen zárható dobozokat. Ez különösen igaz a felbontott konzervekre, amelyeket nem szabad az eredeti csomagolásukban hagyni.

Mi meddig áll el a hűtőben?

Angela L. Murad dietetikus szerint megfelelő hűtés és tárolás mellett nagyjából a következő eltarthatósági időkkel számolhatsz:

  • pizza: 3-4 nap
  • tengeri herkentyűk: 3-4 nap
  • rizs- és tésztaételek (hús nélkül): 3-5 nap
  • sült húsok (pl. steak): 3-4 nap
  • levesek és pörköltek: 3-4 nap
  • sült zöldségek: 3-4 nap
  • tojás-, csirke-, tonhal- és makrélasaláta: 3-5 nap

A hőfok is számít

Angela L. Murad azt mondja, a sikerhez elengedhetetlen, hogy folyamatos kontroll alatt tartsd a hűtő hőmérsékletét. Ennek 4 Celsius-fok alatt kell lennie, ideális esetben valahol 2-3 Celsius-fok között.

Négy hűtőszekrényből egyben túl meleg van.

Ha ez megvan, már csak arra figyelj, hogy ne pakold tele a hűtőt. A zsúfoltság akadályozhatja a hideg levegő szabad áramlását, így a berendezés nem fogja tudni az optimális hőfokon tartani az ételt. 

A maradékot felmelegítheted a tűzhelyen, a sütőben vagy akár a mikróban is (a lassú főző kevésbé alkalmas a célnak, mert - ahogy a neve is mutatja - túl lassú), a lényeg, hogy belső hőmérséklete elérje a 75 Celsius-fokot.

shutterstock 572389627

Ha valami gyanús, dobd ki

Annak, hogy egy maradék kezd megromlani, nem mindig vannak szemmel látható jelei, a szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ha kétséged támadna valaminek a fogyaszthatósága felől, inkább dobd ki a fenébe, mert bármennyire is finom, annyit talán nem ér, hogy egy durva ételmérgezést kockáztass miatta.

Maradtak benned kérdések? Ebben az esetben a dietetikus a FoodKeeper alkalmazást ajánlja, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fejleszt az élelmiszerbiztonság terén járatlanok számára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek