Most szüretelheti a fűszernövényeket!

Az őszi szüret a köztudatban jellemzően a gyümölcsökre és a zöldségekre korlátozódik. Pedig nem szabad megfeledkezni a fűszerekről sem, hiszen a tél beálltával már ezeket is csak boltból szerezheti be. Pedig amikor még lehet, akkor ezeket a növényeket is érdemes aratni és a felesleget eltenni. Ehhez a levágott növényi részt kiszáríthatja és így teheti el, de egy kis sóval elkeverve is sokáig felhasználható marad. Így a téli időszakban is a saját fűszereit használhatja.

Begyűjtés

Természetesen vannak olyan fűszernövények, melyek nem élik túl a telet, így minden tavasszal újat kell ültetnie. Azoknak azonban, melyeknek nem árt a hideg és évelőek, ilyenkor még a metszésére is figyelmet kell fordítani.

„Alapvetően különbséget kell tenni az alapján, hogy a fűszernek melyik részét hasznosítjuk: levelét (pl. menta, zsálya), virágát (levendula, kamilla), esetleg a magját (koriander), mert a begyűjtést ez alapján tudja a legoptimálisabb időben elvégezni. Levél és hajtás esetén általában a nyári időszak a legjobb, mielőtt a növény kivirágozna.

Fontos, hogy nem szabad sokáig halogatni fűszereink őszi begyűjtését. Legkésőbb szeptember közepéig érdemes megmetszeni a növényeket, hiszen a frissen levágott részek sokkal érzékenyebbek a hidegre. Lehetőleg száraz napokat követően, a napsütéses, délelőtti órákra időzítse a szüretet, mert ilyenkor a legmagasabb az aromatartalmuk. A szárítást szellős, száraz, napfénytől védett helyen végezze, majd papírzacskóban vagy dobozban egész télen tárolhatja.

Különleges csoportja a fűszereknek azok, amiknek a magját használjuk. Ezek begyűjtése több ütemben zajlik, így kicsit több időt kell szentelni rájuk. A magok ugyanis nem egyszerre érnek, viszont téli tárolásra a beérett, száraz magok a legmegfelelőbbek. Szüretelés után ezeket is árnyékos, szellős helyen teljesen kiszárítva, majd papírtasakba téve tárolhatja. Magját használjuk a kapornak, a koriandernek (bár ennek a levelét is), illetve a köménynek is.

Érdemes külön szólni a levenduláról. Ez a főleg illata és nyugtató hatása miatt közkedvelt növény fűszerként is kiváló, egyedi ízvilágával még különlegesebbé teheti ételeit, mindenképpen érdemes ebben a minőségében is kipróbálni. A virágokat szárral együtt, a virágzás közepén szedje le, ugyanis ilyenkor legmagasabb az olajtartalmuk. Ezután érdemes a hajtásvégeket is kicsit megmetszeni, hiszen ezáltal sokkal szebb, sűrűbb növényt kap, és a felkopaszodástól is megóvjuk. Nem szabad azonban túl erősen visszavágni, ugyanis ezután nem biztos, hogy újból kihajt a növény” – mondja Papp László, a LavandArt Kertészet munkatársa.

Téliesítés

Ha az aratással készen van, akkor a kint maradó növények téliesítését is meg kell oldania, hiszen az első fagy könnyen megfoszthatja a fűszerforrásaitól. Egyes növények, mint amilyen a levendula, nem igazán igényelnek beavatkozást, de ez nem minden esetben van így.

„Egyes növények esetében nincs sok teendő, hiszen ezek jól viselik a téli körülményeket, ilyen például a levendula, a kakukkfű, a zsálya, a citromfű vagy a menta is. Azonban sokuk ennél több odafigyelést és törődést igényel.

Vannak köztük olyanok, amik érzékenyebbek, de kisebb takarással áttelelnek a szabadban. Avar vagy egy kis szalma segítségével ezek is megóvhatók a fagytól. Ilyen növény például a tárkony vagy a curry.

Mediterrán fűszernövényeink (babér, rozmaring) azonban teljes téli védelmet igényelnek. Legalkalmasabb erre a célra egy világos szoba, fűtött garázs, esetleg zárt terasz, ahol kb. 6-10 °C hőmérsékletet tud biztosítani növényei számára. A teljes sötétséget kerülje, mivel a napfény a tél folyamán is elengedhetetlen számukra. Ezzel azonban nem ér véget a teendők sora, hiszen nem szabad megfeledkezni az öntözésről sem. Mérsékeltebben, mint az év többi részében, de rendszeresen locsolja a teleltetett növényeit.

Ne feledkezzen meg azokról az évelőkről sem, amiket nem ültetett a fűszerkertbe, hanem a szabadban, cserépben szeretné átteleltetni. A gyökerük teljes átfagyástól való védelme érdekében egy jutazsákkal tekerje körbe a cserepet, így biztosan kitartanak tavaszig.

Ha mindezek után még télen is friss fűszerekre vágyik, néhány növény tartható például a konyhaablakban is. A metélőpetrezselyem vagy metélőhagyma egész évben szedhető, és bármikor egy kis frissességet csempészhet velük ételeibe, salátáiba” – fűzi hozzá a szakértő.

Mustra