Itt tárolják a világ legdrágább borát

Nem mindennapi látványt nyújt a világ egyik leghíresebb borászatának, a Château Cheval Blanc-nak a legújabb pincészete, melyet Christian de Portzamparc építész tervezett a bordeaux-i borvidéken található Saint Emilion hegyközségbe – írja a designboom.com a borászatról, mely egyike annak a négy pincészetnek, ami megkapta a legmagasabb Premier Grand Cru Classe (A) besorolást a régióban.

Az elismerés minden bizonnyal kijárt a borászatnak, hiszen a Château Cheval Blanc 1947-es évjáratú borát tartják minden idők egyik legjobb borának, amiért négy évvel ezelőtt potom 70 millió forintot csengetett ki egy rajongó. Ennek tudatában nem lehetett könnyű dolga az 1994-ben Pritzker-díjat nyert francia építészcsapatnak, akik a szőlővel vizuálisan egy térben képzelték el a tetőkertet kapott pincészetet.

Az 5250 négyzetméternyi területre felhúzott vasbeton szerkezetű épület a természetes fényt a tetőablakokon át kapja, belső terét pedig szintén betonból kiöntött, belső válaszfalként, illetve szoborként funkcionáló hordók teszik egyedivé és látványossá.

„Az eredetileg egy, a kastély üvegházaként funkcionáló kis épületet recepcióként kapcsoltunk az új részhez. A nyitott udvar több célt is szolgál, melyből könnyen be lehet lépni az 566 hordót befogadó pincébe, a műhelyként funkcionáló termet pedig az arab kultúrában népszerű mashrabiya stílusban elhelyezett téglafalak választják el a többi helyiségtől. A zölddel beültetett tetőnek köszönhetően az ide látogatók szemügyre vehetik a tájat és a szőlőültetvényeket. Ez az a pont, ahol az építészet és a modernitás találkozik az évszázados tapasztalattal” – magyarázza az építész a kivételes borairól ismert pincészet kialakítását.

Mustra