Japánba vagy Bécsbe menne inkább magyar süteményért?

Sorra nyílnak külföldön a magyar cukrászdák, Japánban van már Gerbeaud, Bécsben pedig nemrég nyitott a Szamos. Mindkettő különlegessége, hogy ugyanazokkal az ízekkel lehet találkozni, mint itthon, és hogy a cél a külföldiek megismertetése a magyar süteményekkel. Ráadásul egyik sem próbálja átvenni a helyi divatot, a Gerbeud nem fog Tokióban Hello Kitty figurás bonbonokat árulni, és a Szamos sem tervez Mozart golyót gyártani a bécsieknek. Bécsbe ráadásul jóval egyszerűbb eljutni, mint Japánba, ezért megnéztük miben más ott egy magyar cukrászda, mint itthon. Igazából semmiben. 

A bécsi cukrászdában annyira hazai ízeket talál, hogy konkrétan ugyanonnan érkeznek a torták és sütemények, mint bármelyik magyar Szamosba. A cukráda Mathias Szamos nevét viseli egyébként, ő volt az egész alapítója a marcipánrózsák készítésével.  A hely a szó minden értelmében családias: egyrészt a Bécs 3. kerületében található cukrészda nem egy hatalmas hodály, másrészt a berendezést Szamos Gabriella tervezte, aki egy nem túl patinás és nem túl látványos helyet alakított át világos, fényes kávézóvá. 

Kelényi Ádám a Díványnak elmondta, hogy azért döntöttek a bécsi terjeszkedés mellett, mert a kávéházi kultúra nagyon erős, amibe ők is be tudnak egy kis újdonságot belevinni. A harmadik kerületben található üzlet nem a turistákat célozza meg, hanem a kinti magyarokat, a környéken dolgozókat és azokat, akik szeretnének süteményt is fogyasztani a kávéjukhoz. Az észrevételek szerint ugyanis Bécs hiába erős kávéban vagy mondjuk Sacher-tortában, a klasszikus cukrászsütemények nem olyan jók, mint az itthoni cukrászatokban, vagy nagyon drágák. Az árakat középkategóriába lőtték be és a próbaüzem alatt már érkeztek visszajelzések, mely szerint egyelőre az eszterházy torta vezet, aztán jön a trüffel, és a dobos, de sokan kóstolják meg a krémest is.  Egyelőre nem tervezik más külföldi bolt nyitását, de beüzemelték az osztrák webshopot is és tortákat is lehet rendelni, valamint szaloncukrot is lehet venni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek