Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez, sós muffinokba és egyszerű tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás fűszerolajak, amikhez már csak egy adag parmezán kell és néhány falat friss zöldség vacsorára. Sült hagymás kenyérrel tunkolva, sajttal és egy nagy adag koktélparadicsommal tökéletes életmentő olyan helyzetekben, amikor már tényleg csak arra van energiád, hogy benézz a hűtőbe.

Szóval sokféleképpen felhasználható minden egyes fűszerolaj, épp emiatt olyan ajándék, amit bátran adhatsz bárkinek, olyanoknak is, akikkel kapcsolatban nem vagy képben arról, hogy főznek-e egyáltalán, vagy hogy miket esznek szívesen. Ha van egy jó fej kollégád, és valami személyessel lepnéd meg a karácsonyi bulin, nála sem tévedhetsz nagyot egy-egy olaszos, citrusos vagy fokhagymás olajjal. Még menőbb, ha egy kártyát is írsz neki arról, mire tudja felhasználni szuper gasztroajándékát.

Mi olaszos változatban készítettük el, a tied lehet csilis, indiai, fokhagymás-citrusos, narancsos-fahéjas – amilyet csak szeretnél. Akár mézeskalácsfűszerekkel (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, csillagánizs) is feldobhatod, ami nagyon különleges ízt ad majd a téli salátáknak. 

Tudod, mi a kedvenc fűszere?
Tudod, mi a kedvenc fűszere?fcafotodigital

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 deci olívaolaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, borsikafű
Recept idők

Elkészítés:

A szárított fűszereket egy kicsit nyomkodd össze mozsárban, tedd egy üvegbe az olajjal együtt legalább egy hétre. Naponta rázd össze, majd szűrd le, töltsd üvegekbe, és mehet a hűtőbe. Dekorálásként tehetünk bele friss fűszerágat, fokhagymaleszeleteket, szárított minipaprikát, mustármagot, rózsaborsot, néhány szem fekete borsot vagy a fehér részétől megszabadított citrushéjakat. Látványnak is gyönyörű egy-egy ilyen üveg a polcon. 

Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat

Te is mindennap használsz olajat? Akkor ezekkel nem árt tisztában lenned!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek