Győzd le a leggyakoribb karácsonyi parákat!

GettyImages-1284017313

Bár az emberek nagy része tényleg várja a karácsonyt, az ünnepek során sokan élünk meg szorongást is.

Az ünnep közeledtével ránk törő stresszes időszakról és az általunk javasolt stresszűző megoldásokról egy korábbi cikkünkben írtunk már. Most olyan „apró félelmeket” szedtünk egy csokorba, amelyek ugyan valóban apróságok, de a szorongásra hajlamos személyeknek tudtukon kívül is megmérgezhetik az ünnepnapjait.

Ahhoz, hogy könnyebben szembenézzünk leggyakoribb karácsonyi paráinkkal, érdemes számot vetnünk velük. Kezdjük is el!

1. Otthon derül ki, hogy ronda a fenyőfa

No, igen. Nyilván csak munka után volt időnk fát venni, és ami a hipermarket parkolójában még olyan üde zöldnek és formásnak tűnt, az otthon a hálóból kibontva egy hiányos, ferde, alaktalan, máris hulló karácsonyfajelölt. Megpróbálhatjuk úgy forgatni, hogy a legrosszabb része legyen a fal felé, de legjobb, ha elengedjük az egészet. Jövőre legfeljebb veszünk műfenyőt, és egy életre leszámoltunk ezzel a rossz érzéssel.

2. Felszaladnak rám a nehezen leadott kilók

Ezzel a félelemmel azért érdemes foglalkoznunk, mert tehetünk ellene. Ha az ünnepek alatt tudatosan kontrolláljuk, esetleg naplózzuk, hogy naponta mit és mennyit eszünk-iszunk, máris látni fogjuk, mennyivel több, mint amennyit egy átlagos hétköznapon. Nem a szenteste elfogyasztott vacsorától és a karácsonyi ebédektől fogunk meghízni ugyanis, hanem a két étkezés között bekapkodott számolatlan sütitől, nasitól, valamint az alkoholtól és a cukros italoktól.

A fa sem mindig olyan, mint amilyennek elsőre láttuk
A fa sem mindig olyan, mint amilyennek elsőre láttukTim Platt / Getty Images Hungary

3. Kitör a balhé a családban

Ahogy egy másik írásunkban olvasható, a szakértők szerint a családi események egyik aranyszabálya: minél tovább maradnak együtt a rokonok, annál nagyobb az esélye, hogy megbomlik a harmónia. A családi hagyományokkal a karácsony mélyebbre hat a lélekben, jobban kötődik a gyerekkori emlékekhez. A már felnőtt családtagok ilyenkor régi, megszokott szerepekbe csúsznak vissza, mintha soha nem mentek volna el otthonról. Érdemes ezt tudatosan észben tartanunk, mielőtt belesodródnánk egy konfliktusba.

4. Nem leszek kész mindennel időben

Ne feledd: a tiszta ablakoknál és a makulátlanul feldíszített kertnél fontosabb, hogy a lelked legyen díszben. És az sem szentségtörés, ha idén nem a konyha gőzében ácsorogva töltöd a karácsony előtti napokat, hanem inkább rendeled valahonnan az ünnepi menüt.

5. Elfelejtettem valakinek ajándékot venni

Minden karácsonykor kiderül, hogy van még valaki, a másod-unokatesó új párja, akire nem gondoltunk. Egyetlen megoldás az ilyenekre az lehet, ha felkészülünk néhány univerzális tartalék ajándékkal, hogy a véletlenül kifelejtett személyt ne bántsuk meg, és ne váljon kellemetlenné a helyzet.

Az elfelejtett távoli rokonok miatt jobb, ha felkészülünk néhány univerzális tartalék ajándékkal
Az elfelejtett távoli rokonok miatt jobb, ha felkészülünk néhány univerzális tartalék ajándékkalnicoletaionescu / Getty Images Hungary

+1 Továbbajándékozok valakinek valamit, amit tőle kaptam

Sokszor kapunk olyan ajándékot, ami egyébként szép és jó, csak nekünk nincs szükségünk rá, nem az ízlésünknek megfelelő, vagy nem illik az egyéb tárgyainkhoz. Nincs azzal semmi gond, ha ezeket továbbajándékozzuk, hiszen más lehet, hogy örül neki, és legalább nem nálunk kuksol a szekrény mélyén. De ha ilyesmire vetemedünk, jegyezzük fel, kitől kaptuk az ominózus ajándékot, mert neki visszaadni valóban kínos lenne. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy az általunk is csúnyának, igénytelennek vagy ízléstelennek tartott ajándékot még tovább se adjunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra