Illatok nélkül bizonyítottan nem is élet az élet

Az öt érzék mindegyikének fontos szerepe van abban, hogy felfogjuk a körülöttünk lévő világot és boldoguljunk a mindennapokban. Brit szakemberek utánajártak, vajon mennyire nehezíti az életet a szaglás elvesztése.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói – akiknek tanulmányát a Neuroscience News szemlézi – úgy találták, a szaglás képességének romlása vagy teljes elvesztése az élet minden területén károsan hat. Idetartozik a személyes higiénia és az emberi kapcsolatok romlása és a szexuális vágy csökkenése is.

100-ból 5 embert érint

Átlagban az emberek öt százaléka szenved hasonló problémától – magyarázza dr. Carl Philpott, az egyetem orvosi karának professzora. A szaglásromlásnak számos különböző oka lehet: fertőzés, baleset, idegrendszeri betegségek, mint az Alzheimer-kór, de akár gyógyszerek mellékhatása is lehet a háttérben. Philpott és kollégái a Norfolk megyei Gorleston városban található James Paget Egyetemi Kórház szaglás- és ízlelési problémákra szakosodott klinikáján végezték felmérésüket, amelyben összesen hetvenegy, 31 és 80 év közötti páciens vett részt.

Ilyen szaglás nélkül az élet
Ilyen szaglás nélkül az életCBS Photo Archive / Getty Images Hungary

Az alanyok írásban számoltak be a klinika munkatársainak arról, milyen problémákat okozott számukra szaglásuk romlása vagy elvesztése. Szinte mindannyian úgy tapasztalták, hogy érzelmileg megviselte őket a probléma, romlott az emberi kapcsolataik minősége, és elszigeteltebbnek érzik magukat, mint korábban. Kevésbé tudnak működni a mindennapokban, testi egészségük is rosszabb lett, és sokan csak nehezen tudnak segítséget kérni. Általános problémának mutatkozott, hogy a páciensek nem érzik, ha egy étel túlfőtt, és a füstszagot, az ártalmas gázok illatát sem képesek felfogni. Ezzel könnyen veszélybe sodorhatják magukat.

Súlyos lelki bajokat okoz a szaglásromlás

A szaglási képességek romlása, illetve hiánya az ízérzékelésre is kihat, ami szintén komoly problémákat okozhat. Sokan elvesztik az étvágyukat, mások a fokozottabb íz-élmény miatt cukorban és káros szénhidrátokban dúskáló ételeket kezdenek nagy mennyiségben fogyasztani. Néhányan azt mondták, félnek főzni és ételeket feltálalni a szeretteiknek, barátaiknak. Illatok nélkül a karácsony, a közös szalonnasütés és más társas alkalmak sem ugyanolyanok. Bizonyított tény, hogy az agy hozzákapcsolja az illatokat egy-egy élményhez, helyhez, személyhez, így segítenek emlékezni rájuk. A kisgyerekeket nevelő szülők számára gondot jelentett, hogy nem érzik, ha tele a pelenka. Az illatok a gyerekek és szülők, illetve a szexuális partnerek közötti intimitás megteremtésében is fontos szerepet játszanak. A szaglási képesség károsodása a nemi vágyat is csökkentheti.

Nem csoda, hogy ezek a problémák súlyos lelki következményekkel járnak. A páciensek haragosak, frusztráltak és szomorúak, csökken az önbizalmuk és könnyen depresszióba sodródhatnak. Sokan közülük úgy gondolják, mások nem érzik át a problémáikat, és orvosaik sem tudnak megfelelő módon segíteni nekik. Philpott szerint tanulmányukkal erre is próbálnak rávilágítani, sürgetve a szakembereket, hogy jobban figyeljenek oda az érintettekre, és a lehető legszakszerűbb ellátást nyújtsák számukra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek