18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért nem képes a férfiak többsége a többszörös orgazmusra?

Közismert, hogy a férfiaknak megömlést követően pihenőidőre van szükségük, mielőtt újra képesek izgalmi állapotba jönni. De vajon mennyit tudunk erről a különös jelenségről?

Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus arra próbál rávilágítani, mennyire hiányosak a szakemberek ismeretei a férfiorgazmust követő „lanyhulási időszakkal” kapcsolatosan. A legtöbben egy 1960-as években végzett kutatásra támaszkodnak a témában, melynek eredményei azonban kétségesek.

Ahány férfi, annyi szokás

A William Masters és Virginia Johnson által végzett vizsgálat semmilyen konkrét empirikus bizonyítékot nem mutatott fel, és pusztán megfigyelésen alapult. Nem vette figyelembe a körülményeket sem: elég belegondolni abba, mennyire nehéz lehet „teljesíteni”,  ha közben tudósok figyelik az embert árgus szemekkel.

Lehmiller pszichológusként szerzett tapasztalatai alapján úgy gondolja, jóval összetettebb a magömlést követő újbóli erekció kérdése, mint azt a hasonló kutatások sugallják. Léteznek olyanok, akik megállás nélkül képesek sorozatban teljesíteni, mások nehezen jönnek izgalomba, de utána szinte sosem lanyhulnak. Egy kutatás még többszörös orgazmusra képes férfiról is beszámolt. Az biztos, hogy mindenkinél más-más ideig tart a lanyhulási idő. Egyesek az este további részében már egyáltalán nem tudnak teljesíteni (ha estéről van szó), mások pár perccel a magömlés után már újra képesek ringbe szállni.

Amit a magömlés utáni lanyhulásról tudni érdemes
Amit a magömlés utáni lanyhulásról tudni érdemesferrantraite / Getty Images Hungary

Mi okozza a lanyhulást?

A magömlés utáni lanyhulás pontos biológiai okait tekintve a szakemberek még mindig sötétben tapogatóznak, az viszont biztosra vehető, hogy az orgazmus alatt az agyban felszabaduló hormonok, a prolaktin és az oxitocin is szerepet játszanak a dologban. Egyes férfiak agya nagyobb, másoké kisebb mennyiségben termeli ezeket a hormonokat, de olyan is előfordul, hogy valakinek a szervezete jobban vagy kevésbé érzékeny rájuk. Ez magyarázhatja a különbségeket.

Kutatók azt feltételezik, hogy a jelenség hormonális és idegi okainak részletesebb megismerésével a jövőben képesek lehetünk olyan gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek csökkentik a lanyhulási idő hosszúságát, sőt akár teljesen meg is szüntethetik. A Viagra már ma is bizonyítottan képes az előbbire, ami nem meglepő, hiszen a legismertebb potencianövelő készítménynek éppen az a célja, hogy minél könnyebben és tovább maradhasson izgalmi állapotban a használója.

Lehetséges tehát, hogy a jövőben a férfiak is képesek lesznek többszörös orgazmusra. Addig viszont érdemes jóval több figyelmet és kutatást szentelni a lanyhulás témájának, amiről máig több a legenda és a tévhit, mint a valós tudományos adat.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra