Ezért vagy mindig fáradt: 10+1 ok

Folyamatosan úgy érzed, majd leragad a szemed? A munkahelyeden állandóan azzal küzdesz, hogy kitartson az erőd? A krónikus fáradtságnak számos oka lehet, ezeket gyűjtöttük csokorba.

Napjainkban egyre többen küzdenek krónikus fáradtsággal – úgy érzik, állandóan levertek, semmihez sincs energiájuk, legszívesebben az egész napot ágyban töltenék. Van, akinek egy kiadós alvás is segít, másoknál komolyabb bajok húzódnak meg a háttérben. A Medium által megkérdezett szakértők feltárják, mi lehet a probléma forrása.

1. Rossz étrend

A szervezetednek – csakúgy, mint egy gépnek – üzemanyagra van szüksége a működéshez. A megfelelő táplálékból energiát nyersz, a hasznos tápanyagokat nélkülöző, üres kalóriákban tobzódó gyorsételek és édességek habzsolása viszont könnyen megcsappantja az energiaszintedet. Az is lehetséges, hogy a szervezeted valamilyen betegség miatt képtelen megfelelően felszívni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Különösen a B12- és D-vitamin-hiány okoz állandó levertséget, fáradtságot. Az előbbi vitamin serkenti a vörösvérsejtek képződését, amelyek oxigént szállítanak a sejtekhez, utóbbinak a kalciumképződésben és a csontok épülésében van szerepe, hiányában az immunrendszer is károsodik. Érdemes lenne változtatnod az étrendeden, illetve vitaminkészítmények segítségével pótolnod a kimaradó mennyiséget. Kérd ki szakember tanácsát.

Talán csak vitaminhiány miatt vagy mindig fáradt
Talán csak vitaminhiány miatt vagy mindig fáradtLuis Alvarez / Getty Images Hungary

2. Depresszió, szorongás és stressz

A lelki bajok gyakran testi tünetek formájában is megjelennek – a depresszióval, szorongással küzdő embereknél gyakran fellépnek alvászavarok, energiahiány, vagy csak egyszerűen túlságosan letörtek ahhoz, hogy bármibe is belekezdjenek. Az állandó stressz megemeli a kortizolszintet, ami szintén kifáradáshoz vezethet. A stressz jellemzően növeli a vérnyomást és felgyorsítja a szívverést, a krónikus stressz ellenben a túlzott kortizoltermelés miatt inkább megcsappantja az energiáidat, mintsem felspannolna.

3. Nem mozogsz eleget

A rendszeres testmozgás fitten tart és egész napra feltölt energiával. Érdemes naponta legalább fél órát edzeni: ez segíti a szív és a tüdő megfelelő működését, de az egész szervezetnek hasznos.

4. Túl sokat mozogsz

Ha ezzel ellentétben túledzed magad, könnyen kifárasztod a szervezeted és feleslegesen elhasználod az elraktározott glükózt és más tápanyagokat, amelyek energiával látják el az izmaidat. Ha úgy érzed, hogy a mozgás inkább ártalmas, mint hasznos, vegyél vissza belőle, és gondoskodj róla, hogy kipihend magad.

5. Pajzsmirigy-problémák

A pajzsmirigy által termelt hormonok energiával látják el a sejteket, és segítenek olyan testfunkciók, mint a vérnyomás vagy az emésztés karbantartásában. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ezek a hormonok nem termelődnek megfelelő mennyiségben, ezért könnyebben kifáradsz és könnyebben érzed magad állandóan gyengének, kimerültnek. A betegséget kísérő egyéb tünet lehet a hirtelen elhízás, hajhullás, körömtörékenység, izomfájdalom, illetve a hidegre való fokozott érzékenység. Már az enyhe, korai stádiumban lévő pajzsmirigy-alulműködés is képes állandó fáradtságot okozni.

6. Gyógyszerek

Számos gyógyszer, például a vény nélkül kapható allergiaellenes, illetve az alvást segítő készítmények is okozhatnak állandó álmosságot, kimerültségérzetet. Az orvos által felírt szorongásoldóknak, nyugtatóknak szintén lehetnek hasonló mellékhatásai. Ilyen esetben mindig konzultálj az orvosoddal, és írass fel más gyógyszert. Az alkohol és a marihuána gyakori fogyasztása szintén okozhat rendszeres álmosságot, kábultságot.

7. Alváshiány

Egy egészséges felnőtt számára napi 7-9 óra alvás számít megfelelőnek, azonban nemcsak a mennyiség, de a minőség is ugyanolyan fontos. Baj, ha nem tudsz nyugodtan aludni, többször felriadsz az éjszaka közepén, reggel pedig úgy érzed, mintha alig aludtál volna valamit. A nem megfelelő alváskörnyezet mellett olyan egészségi problémák is okozhatnak alvászavarokat, mint például az apnoé, vagyis az alvás közbeni légzéskimaradás. Komoly alvásproblémák esetén érdemes szakemberhez fordulni és kivizsgálni az okot.

8. Vérszegénység

A vashiány okozta anémia, vagyis vérszegénység esetén nem képződik elegendő vörösvérsejt, és ez gátolja az oxigén megfelelő áramlását a szervezetben. Ettől könnyen fáradtnak és kimerültnek érzed magad. Az anémiát okozhatja nagyobb vérveszteség (például rendszertelen vagy túlságosan erős menstruáció), illetve a rossz étrend is, vagyis hogy nem fogyasztasz elegendő vasat. Néhány esetben súlyosabb gondok is meghúzódhatnak a háttérben, például gluténérzékenység vagy daganatos megbetegedés okozta vérzés a belekben.

Vérszegénység is okozhat fáradtságot. Ha ez az oka, az egy laborvizsgálattal könnyen kideríthető
Vérszegénység is okozhat fáradtságot. Ha ez az oka, az egy laborvizsgálattal könnyen kideríthetőRobert Daly / Getty Images Hungary

9. Dehidratáltság

A megfelelő folyadékellátás elengedhetetlen a szervezet rendes működése szempontjából. A víz tápanyagokkal látja el a sejteket, más tápanyagokat pedig kivezet a szervezetből. Ha nem iszol elég folyadékot, könnyen veszíthetsz az energiáidból. Ne várd meg, amíg szomjas leszel – az ugyanis már a dehidratáltság jele –, hanem folyamatosan gondoskodj a folyadékpótlásról. Vizeleted árulkodó lehet – ha túlságosan tömény és sötét, azt jelenti, hogy nem ittál elég folyadékot.

10. Vércukorproblémák

Az inzulinrezisztencia – vagyis amikor a sejtek nem képesek megfelelően felvenni, energiává alakítani a vércukrot – szintén könnyen kimerültséghez és rendszeres fáradtsághoz vezethet. Nemcsak a cukorbetegség, de a vércukrot érintő enyhébb, kezdeti problémák is gondokat okozhatnak. Legtöbbször a rossz táplálkozás, a feldolgozott szénhidrátok túlzott fogyasztása vezet az efféle gondok kialakulásához.

+1. Súlyosabb gondok bújnak a háttérben

Lehetséges, hogy mindent elkövetsz – az étrendváltástól a káros szokásokkal való felhagyásig és a rendszeres mozgás bevezetéséig –, mégsem sikerül orvosolni a problémát. Ilyenkor előfordulhat, hogy súlyosabb egészségügyi gond húzódik meg a háttérben, ezért mindenképp vizsgáltasd ki magad, hogy rájöhess az okokra és időben elkezdhesd a kezelést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek