Az se jó, ha túl lassan ver a szíved

Olvasási idő kb. 2 perc

A bradycardia, vagyis lelassult szívverés is szívritmuszavar, azaz komoly probléma: gyengeséget, szédülést, kifulladást, olykor eszméletvesztést is okozhat. Figyeljünk rá!

Bradycardiának azt nevezzük, amikor a szív percenként hatvannál kevesebbet ver. Különösen idősebb korban, hetven év felett jelentkezik, kezdetben észrevétlenül, ugyanis nincsenek olyan jellegzetes tünetei, mint a tachycardiának (a gyors szívverésnek). Érdemes odafigyelni az intő jelekre, illetve korán orvoshoz fordulni a tünetekkel – figyelmeztet dr. Peter Zimetbaum, a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kardiológiai osztályának igazgatója.

Nem működik jól a jeltovábbítás

A bradycardia leggyakoribb oka a szinusz csomó elégtelen működése. A szív jobb pitvarának felső részében található ingerületkeltő központ egyfajta természetes pacemakerként működik: apró elektromos impulzusokat keltve szabályozza a szívizom ritmikus működését. Idősebb korban, a test öregedésével azonban a szinusz csomó olykor elfárad, és képtelen megfelelően ellátni a feladatát. Ezért a szívverés lelassul, és a szív nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni.

Amikor túl lassan ver a szíved
Amikor túl lassan ver a szívedniphon / Getty Images Hungary

Más egészségügyi bajok is állhatnak a szinuszos bradycardia hátterében. Ide tartozik a magas vérnyomás, a baktérium okozta szívbillentyű-gyulladás, illetve a szív- és érrendszeri problémák. A vérerek elzáródása ugyanis meggátolja az elektromos ingerület továbbítódását. Ha a pitvar és a kamra közötti impulzusok elakadnak, a kamra egyes izomsejtjei átveszik az ingerképzést, és egy állandó, lassabb szívritmust alakítanak ki.

Egyes vérnyomáscsökkentők szintén lassíthatják a szívritmust, miként az alvás közbeni légzéskimaradás (apnoé) és a pajzsmirigy-alulműködés is okozhat hasonló gondokat. Ritka esetben a Lyme-kór is elzárhatja az ingerület útját, még ritkábban pedig a szarkoidózis nevű jóindulatú gyulladásos betegség is állhat a szív lelassulása mögött.

Pacemakerre lehet szükség

Mivel a bradycardia nem állandóan, hanem gyakran epizódonként jelentkezik, egyszeri elektrokardiogramos vizsgálat nem képes feltárni a problémát. A pácienseknek hordozható mini EKG-monitort kell viselniük 1-3 napon keresztül, amely folyamatosan nyomon követi a szívműködést.

A bradycardia kezelése a probléma súlyosságától és okától függ. A háttérben meghúzódó bajok orvoslása – a vérnyomásszint vagy a pajzsmirigyműködés helyreállítása, a Lyme-kór megfékezése, stb. – gyakran megoldja a gondot. Előfordul azonban, hogy csak pacemaker beültetésével orvosolható a probléma, ami folyamatosan ellenőrzi a szívritmust, és túl lassú szívverés esetén elektromos impulzus kibocsátásával helyrebillenti a tempót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek