Felejtsd el a memóriajavító szereket!

A statisztikák szerint az ötven év felettiek majdnem egynegyede fogyaszt vény nélkül kapható memóriaserkentő szereket, melyek – legalábbis a gyártók ígérete szerint – segítenek idősebb korban olajozottan tartani az agytekervényeket. De vajon tényleg hatásosak?

A legnagyobb probléma ezekkel a szerekkel az, hogy többségüknél nem igazolható a gyártók által hirdetett pozitív hatás – véli dr. Gad Marshall, a Brigham és Női Kórház Alzheimer-kutató intézetének társigazgatója. A legtöbb, vény nélkül kapható memóriajavító készítmény olyan hatóanyagokat használ, amelyek javítják a kognitív funkciókat, ezek az omega-3 zsírsavak, az E- és a B-vitamin, illetve a felsoroltak kombinációja. Mit is tudunk pontosan ezekről?

Omega-3 zsírsavak

A halételekben, leveles zöldségekben, diófélékben, olajos magvakban és növényi olajokban található hasznos zsírsavak az agysejtek membránjának fontos alkotórészei, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásukkal is segítik a sejtek hosszabb életben maradását. Legnagyobb mennyiségben a felsorolt ételek, különösen a tengeri halak fogyasztásával viheted be a szervezetedbe őket. Nem véletlen, hogy az ún. mediterrán diéta sokat segít a szellemi frissesség megőrzésében. A mesterséges omega-3 készítmények, például a sokszor csodaszernek kikiáltott halolaj esetében azonban a kutatások nem igazolták ugyanezt a pozitív hatást.

Tabletták helyett egészséges étrend
Tabletták helyett egészséges étrendYanawut / Getty Images Hungary

E-vitamin

Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns vegyület, mely az oxidatív stressz csökkentésével segíti az elme egészséges működését, emellett a szív- és érrendszeri problémák elkerülésében is hasznos. Ez az egyetlen a három hatóanyagból, amelynek (gyógy)szer formában is kimutatták a pozitív hatásait. Egy 2014-es kutatásban a tudósok úgy találták, hogy nagy mennyiségű E-vitamin bevitele a szervezetbe ideiglenesen csökkentheti az Alzheimer-kór okozta elbutulási tüneteket. A hatás azonban csak rövid távú, és a vitamin a betegség semmilyen más tünetét nem enyhíti. Az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyasztva pedig az E-vitamin növelheti a vérzéses stroke kialakulásának kockázatát.

B-vitaminok

A B-vitamincsoport három tagja, a B6, a B9 (folsav) és a B12 is közismerten hasznos az agy számára. Segítenek a homocisztein nevű aminosav lebontásában, ami magas koncentrációban vérrögöket okozhat, illetve növelheti az időskori szenilitás és az Alzheimer előfordulását. Emellett a B-vitaminok megnövelik az agysejtek energiaellátását, valamint ez szintén lassítja az elme tompulását. A legtöbb ember a mindennapi táplálkozás során kellő mennyiségű B-vitaminhoz jut, ezért – hacsak nem áll fenn rendellenes vitaminhiány – nem szükséges külön mesterséges készítményekkel pótolni őket.

Dr. Marshall úgy véli, sokak számára egyszerűbb és kényelmesebb alternatívának tűnik „csodaszereket” vásárolni, mint változtatni a szokásaikon. Ahelyett, hogy memóriajavító készítményeket szednél, inkább gondoskodj a megfelelő, egészséges étrendről, és igyekezz minél többet mozogni. A rendszeres testmozgás és a növényi étrend jóval többet tehet a szellemi frissességedért, mint bármely, a gyógyszerpiacon kapható termék.

Oszd meg másokkal is!
Mustra