Régen minden jobb volt: 3 ok, amiért kézzel írni menő

A számítógépek, okostelefonok és tabletek világában egyre ritkábban írnak kézzel az emberek, holott a kézírással való felhagyással rengeteg dolgot veszítenek.

Nem is olyan rég az emberek többsége még rengeteg időt töltött azzal, hogy saját kézzel vetette papírra a gondolatait, legyen szó kézzel írt naplóról, levelekről vagy akár pénzügyi kimutatásokról. Habár a kézírás időigényes és fárasztó – ezért sem véletlen, hogy a billentyűzet fokozatosan kiszorította a golyóstollat –, a szakemberek szerint rengeteg előnye van – írja a Medium.

Oldja a stresszt

Nem véletlen, hogy régebben annyira népszerű dolog volt naplót vezetni. A pszichológusok szerint sokat segít a problémás érzelmek feldolgozásában és a lelki bajokkal való szembenézésben, ha leírod a gondolataidat, érzéseidet. Kutatások úgy találták, akár napi 15-30 percnyi írásos önvallomás is csökkentheti a stressz-szintet és a depresszióra való hajlamot, továbbá a szervezet védekezőképességét is erősítheti. Egy 1999-es kutatás szerzői szerint ezek a pozitív hatások erősebbek, ha kézzel írod a feljegyzéseidet. Az azóta eltelt húsz évben persze változhatott a helyzet, a számítógép monitorja előtt felnőtt fiatalok a gépeléshez vannak szokva, ezért ők valószínűleg könnyebben és természetesebben öntik ki a lelküket a klaviatúrának, mint a jegyzetfüzetnek.

Miért jó kézzel írni?
Miért jó kézzel írni?webphotographeer / Getty Images Hungary

A kézírásnak azonban számtalan más előnye is van. A betűk papírra vetésekor teljesen más agyi folyamatok játszódnak le, mint a billentyűzeten való gépeléskor – magyarázza dr. Virginia Berninger, a Washingtoni Egyetem pszichológiaprofesszora. Sokkal nagyobb kihívást jelent az elme számára leírni egy betűt, mint megnyomni egy billentyűt. A kézírás gyakorlásakor történő kognitív munka során olyan idegpályák aktivizálódnak, amelyek az érzelmek feldolgozásáért felelős agyterületeket is közelről vagy közvetlenül érintik.

A tanulásban is segít

A kézírás az emlékezőtehetséget is fejleszti – bizonyította többek közt egy két évvel ezelőtti kutatás. Mivel jóval összetettebb agyi tevékenységet igényel, mint a gépelés, sokkal jobban berögződik a memóriába az, amit papírra vésünk. A kézírás lassúsága is ezt erősíti. Gépeléskor sokszor gyorsan átsiklunk a szöveg fölött, kézzel írás közben viszont van idő jobban átgondolni és értelmezni a leírt szavakat, mondatokat. Így a szókincs és fogalmazási képesség is fejlődik, és könnyebben meg is tanuljuk a leírt új információkat.

Egy 2014-es pszichológiai kutatás azt bizonyította, hogy könnyebben és jobban tanulják meg az anyagot azok a diákok, akik kézzel jegyzetelnek az előadásokon, mint azok, akik laptoppal vagy tablettel járnak órára. Ennek oka, hogy akik kézzel írnak, nem tudják szóról szóra lejegyezni a tanár által mondottakat, helyette saját maguknak kell újrafogalmazniuk azt, így az agyuk sokkal jobban feldolgozza a hallott új információkat.

Csak rád jellemző

A kézírás arra is több időt hagy, hogy változatosan fejezhesd ki magad. Mialatt a betűket vésed, könnyebben eszedbe jutnak a szinonimák és rokon értelmű szavak. Mivel jóval több időt és energiát fektetsz egy kézzel írt szövegbe, jobban át is gondolod a tartalmát. Az online szövegalapú kommunikáció sokszor azért válik igénytelenné és fullad otromba trollkodásba, mert egyszerűen nem gondolják át eléggé az emberek, mit is írnak le. Sokkal jobban megbecsüljük a szavakat, ha nehezebb előállítani őket – véli dr. Daniel Oppenheimer, a Carnegie Mellon Egyetem pszichológiaprofesszora.

Nem utolsósorban, a kézírás sokkal személyesebb: mindenkinek megvan a maga, csak rá jellemző írásmódja és stílusa, amit senki sem vehet el tőle, és utánozni is csak nehezen lehet, ezért hozzátartozik az egyéniségéhez. A kézírás kihalásával ez is elveszne.

Oszd meg másokkal is!
Mustra