Miért egészséges a sárgadinnye?

A sárgadinnyét nem csupán hihetetlenül édes íze, de egészségünkre gyakorolt számtalan jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztanunk.

Nem véletlen a sárgadinnye töretlen népszerűsége, hiszen ez a tökfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű gyümölcs amellett, hogy lédús és nagyon finom, telis-tele van vitaminnal és hasznos tápanyaggal, melyek révén az egyik legegészségesebb nyári csemegének számít. A Heathline cikke összeszedte, miért is ennyire hasznos számunkra a sárgadinnye.

Dúskál a vitaminokban, és mindig felfrissít

Először is, a sárgadinnye rengeteg béta-karotint tartalmaz (konkrétan többet, mint a sárga- és őszibarack, a grapefruit, a narancs vagy a mandarin), mely ezeknek a gyümölcsöknek a jellegzetes színét adja, szervezetünkbe kerülve pedig A-vitaminná alakul át, mely a jó látás megőrzésében, immunrendszerünk megerősítésében, és vörösvérsejtjeink egészséges termelődésében is segítségünkre van. C-vitaminban sem éppen szegény ez a gyümölcs – egyetlen csészényi sárgadinnye képes ugyanis fedezni napi C-vitamin-szükségletünket. A C-vitamin nem csupán a megfázás egyik legkiválóbb ellenszere, de antioxidáns hatása is jól ismert, emellett a szervezet kollagéntermelését is fokozza, mely révén segít a csontok, az izmok, az inak és a vérerek egészségnek megőrzésében.

A sárgadinnye tele van vitaminnal, és ha ez nem elég, nagyon finom is
A sárgadinnye tele van vitaminnal, és ha ez nem elég, nagyon finom isJoe Raedle / Getty Images Hungary

A vízben oldódó B9-vitamin (vagyis a folsav) szintén előkelő helyet foglal el listánkon. A folsav igen fontos többek közt a terhesség korai szakaszában, ugyanis az embrió gerincének lezárása ennek hiányában nem megy végbe a megfelelő módon. A B9-vitamin továbbá a vörös- és fehérvérsejtek képződéséhez és a bélrendszer egészségéhez is elengedhetetlen. Egyes kutatások szerint az időskori emlékezetromlás megállításában is segít, illetve a rák bizonyos fajtáinak kialakulását is hátráltatja, bár ez utóbbi hatása egyelőre erősen kétséges.

A sárgadinnye mintegy 90 százaléka víz, ezért kiválóan alkalmas a kiszáradás tüneteinek enyhítésére is. A benne található növényi rostok pedig emésztésünknek használnak, például megakadályozzák a székrekedést, emellett a fogyásban is segíthetnek, hiszen minél több rostot fogyasztunk, annál tovább érezzük magunkat jóllakva, így kevésbé kívánunk újra és újra zsíros falatokat magunkhoz venni.

Káliumban sem szűkölködik kedvenc gyümölcsünk – egyetlen csészényi sárgadinnye napi ajánlott káliumbevitelünk 14 százalékát tartalmazza. A káliumnak kiemelt szerepe van az ingerületátvitelben, továbbá a sejtek megfelelő energiaellátásához és az egészséges izomműködéshez is fontos. Mindemellett kisebb mennyiségben K-vitamin, B3-vitamin, B8-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, cink, réz, mangán és szelén is megtalálható a sárgadinnyében. Végezetül, egy csészényi sárgadinnye 1,5 gramm növényi fehérjét tartalmaz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra