Ételek, amiktől tényleg korábban halsz meg – egy 44 ezer fős kutatás eredményei

Korábban halnak azok, akik gyakran fogyasztanak mesterséges adalékanyagokban gazdag ételeket és italokat – állítják francia tudósok.

A nagyipari módon előállított ún. feldolgozott élelmiszerek – melyeket a gyártók teleraknak különböző mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal – egészségkárosító hatásai régóta ismertek. Egy nemrég publikált francia kutatás, melyről a ScienceAlert számol be, megerősíti ezt a tényt, azt állítva, hogy minél több különböző mesterségesen előállított snacket, üdítőitalt és készételt fogyasztunk, annál korábban halunk meg.

Olcsó és „finom” – csak éppen rendkívül káros

A Sorbonne Egyetem munkatársai 44 ezer felnőtt francia polgár körében végzett kutatása az első, mely konkrét összefüggésbe hozza a korábbi halandóságot a feldolgozott élelmiszerekkel. Mint a kutatás vezetője, Laure Schnabel epidemiológus meséli, ezek a termékek, melyek előállítása ipari folyamatokkal történik, olcsók, gyorsan felmelegíthetők és könnyen fogyaszthatók, éppen ezért rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Mindennek azonban ára van.

A feldolgozott élelmiszerek egészségünkre gyakorolt számos negatív hatása között szerepel többek közt az elhízás, a magasvérnyomás-betegség vagy a rák egyes fajtáinak megnövekedett kockázata. Schnabel és kollégái úgy találták, hogy azon személyeknél, akik esetében a szóban forgó ételek fogyasztása egy hétéves periódus alatt 10 százalékkal nőtt, a korai elhalálozás esélye is mintegy 14 százalékkal emelkedett. Ezek az eredmények természetesen csupán megfigyeléseken alapulnak, nem pedig egy konkrét okozati összefüggés bizonyítékai, a kutatók szerint mégis fokozott riadalomra adnak okot.

Nem biztos, hogy megéri a kényelmet
Nem biztos, hogy megéri a kényelmetgilaxia / Getty Images Hungary

Amit biztosan tudunk, hogy a feldolgozott élelmiszerek energiatartalma jóval magasabb, mint hagyományos társaiké, emellett rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyet azok nem. Ezek közé tartoznak a különböző ízfokozók, mesterséges édesítők és aromák, illetve tartósítószerek. A statisztikák szerint – elsősorban olcsóbb áruk miatt – főként az alacsonyabb vagyoni státusszal rendelkezők vagy a diákok fogyasztják előszeretettel az ilyen ételeket, melyek másik vonzereje – pénztárcánk kímélése mellett – azok felfokozott ízvilága, melyhez sajnos az átlagnál magasabb cukor-, só- és zsírtartalom járul.

Számos további kutatás szükséges még ahhoz, hogy pontosan megállapíthassuk, milyen konkrét egészségkárosító hatásai vannak a feldolgozott élelmiszereknek. Ez már csak azért sem könnyű feladat, mert ebbe a gyűjtőfogalomba rengeteg különböző típusú étel és ital tartozik, nem is beszélve a számtalan különféle adalékanyagról, melyeket ezekbe a gyártás során beletesznek. Egyes tényezők kevésbé, mások nagyobb mértékben árthatnak szervezetünknek – magyarázza a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem táplálkozástudományi szakértője, Nurgul Fitzgerald, aki szerint ez egy rendkívül komplex kérdés, melyben még sok az ismeretlen tényező.

Mindenesetre a tudósok egyetértenek abban, hogy ha legközelebb a szupermarket felé veszed az irányt, jobb, ha inkább hagyományos élelmiszerekkel pakolod tele a kosarad. Érdemes minden esetben átolvasni a különböző termékek csomagolásán az összetevők jegyzékét, és egészségünk érdekében kerülni azokat az ételeket, italokat, melyek dúskálnak a különböző mesterséges adalékanyagokban. Mint jelen kutatásból kiderül, akár még eljövendő éveink számát is bőven növelhetjük ezáltal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra