Fejfájás gyötör? 5 bevált gyógymódot ajánlunk!

Ha sokat fáj a fejed, talán eltűnődsz néha: vajon mennyi gyógyszert kapkodtál már be, amikor enyhülést kerestél. Persze van az a fejgörcs, amit muszáj fájdalomcsillapítóval enyhíteni, de ha sokszor fáj, érdemes körülnézned a természetesebb megoldások között is.

A WHO 2016-os felmérése szerint a világ munkaképes korú lakossága (18 és 65 év közöttiek) felének-háromnegyedének fájt a feje az előző évben, ráadásul mintegy 30 százalékuk migrénről is beszámolt – nagyon sokunkat érint ez a kellemetlenség. A Prevention.com öt tippel segít, hogy gyógyszerek nélkül legyél jobban. 

Borsmentaolaj

Az illóolajok nem csak hangulatunkat tudják befolyásolni: több betegség kapcsán mutattak már tünetenyhítő hatást. Egy 2007-es jelentés szerint a borsmentaolaj gyógyír lehet a tenziós fejfájásra. Miért ne próbálnád ki te is? Az esszenciális olajokat soha ne direktben használd, keress valamilyen hordozóanyagot (a kókuszolaj például tökéletes erre), amihez csupán néhány cseppet adsz a borsmentából. Kész a keverék? Masszírozd a homlokodba, és élvezd a gyógyító illatot!

Mozgás

Nem biztos, hogy szaladgálni van kedved, amikor megfájdul a fejed, de az óvatos mozgással érdemes tenned egy próbát, mert segíthet a panaszaid csökkentésében. Ha izomfeszülést szeretnél oldani, egy-egy jógagyakorlattal segíthetsz magadon, ha pedig hosszabb távra keresel enyhülést: vezess be rendszeres, közepes intenzitású mozgást. Kimutatták, hogy hosszú távon a migrénes fejfájás ellen is pozitívan hat a józan tempójú sporttevékenység. 

Koffein

Ha eleve kávés vagy: jó hír, hogy szenvedélyed alkalmanként fájdalomcsillapító is lehet. A fejfájást sokszor erek tágulása okozza, ezen – érszűkítő hatásával – naná, hogy segít a koffein, nem véletlenül alapanyaga sok gyógyszertári pirulának is. De nem csak a kávé. A tea vagy a (forró) csoki is jó lehet.  Azért csak óvatosan. A túlzásba vitt kávézás visszaüt, mert hozzászokással jár, így hamar elmúlik a jó világ, amikor egy risztrettótól volt-nincs fejfájás.

Azért ne vidd túlzásba!
Azért ne vidd túlzásba!Shutterstock

Dőlj le!

Jó, persze, értem az aggályokat: az irodai asztalra mégsem fekhetsz le. Igaz. De jó, ha tudod, hogy már húsz perc pihenés segíthet a fejfájáson. Keress egy csendes zugot, ahol kicsit nyugodtan lehetsz. Ha feküdni nem is tudsz, csukd be a szemed, dőlj hátra és kapcsolj ki. Ha otthon vagy és több időd van: egy másfél órás délutáni alvással egy teljes ciklust letudsz, jó eséllyel pihenten és fájdalommentesen ébredsz majd el.

Borogasd és elmúlik

A meleg borogatás vagy zuhany izomlazító hatásával segíthet, a hideg pedig a zsibbadást oldhatja. Próbáld ki mindkettőt 10-10 percig (ha fejfájós vagy, mindenképpen érdemes beszerezned egy zselés, hűthető/fűthető tasakot), s látni fogod, milyen fajta enyhülésre van szükséged.

Ha fejfájásod hosszú ideig tart, migrénszerűen intenzív, vagy lázzal, érzékelésproblémákkal, más riasztó tünettel párosul, keresd fel orvosodat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra