18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lehangoltnak tűnik szex után a párod? Ne vedd magadra!

Egy teljesen normális és meglehetősen gyakori jelenségről van szó, ami nem csak a nőket és nem csak a csapnivaló teljesítményt nyújtó partnereket érinti.

A (jó) szex utáni levertséget vagy szomorúságot, azaz a posztkoitális diszfóriát az együttléteket követő, sokszor csak pár perces, de bizonyos esetekben akár órákig is eltartó nyugtalanság, melankólia és önutálat jellemzi. A kutatók szerint ennek fiziológia és pszichológiai okai is lehetnek, és nagyjából a népesség fele számára ismerős az érzés - írja a Huffington Post.

Irdatlan szomorúság

Egyébként a 17. századi francia filozófus, Baruch Spinoza is írt már valami hasonlóról:

Véget ér a gyönyör, és a legnagyobb szomorúság veszi át a helyét

- így Spinoza.

A szexszel kapcsolatos kutatások is gyakran figyelmen kívül hagyják egyébként ezt az utolsó, a gyönyör betetőzése utáni fázist. Néhány friss tanulmány azonban erre is kitért: ezek szerint a nőknek és a férfiaknak a fele átélt már valami hasonlót, és a résztvevők nagyjából 5 százaléka mondta az, hogy rendszeresen búslakodnak fűrészelés után.

„UFO mellett fekszek!!”

Egy pszichológus szerint részben az orgazmus eufóriájáért felelős hormonokat követő prolaktin megjelenése okozza a sokszor meglehetősen intenzív, sírógörcsök formájában manifesztálódó utórezgéseket. A jelenséget azonban valamilyen trauma, vagy a szomorkodók életének egyéb aspektusait megnehezítő pszichológiai eredetű problémák is felerősíthetik.

Szomorú vagy szex után? Egy hormon a ludas!
Szomorú vagy szex után? Egy hormon a ludas!Shutterstock

Egy szexfüggőkkel is foglalkozó pszichológus, Dr. Kimberly R. Anderson szerint sok esetben a megfelelő érzelmi mélység hiányára reagálnak így a partnerek: tudják, hogy tulajdonképpen nincs miről beszélniük és nem köti őket össze semmi. A szégyenérzet és a lelkiismeret-furdalás forrása pedig gyakran az egyoldalúság, azaz az érzés, hogy a másiknak tulajdonképpen nem nagyon fűlött a foga a dologhoz.

Tényleg érdemes megölelned

Az ilyen jellegű érzelmeket semmiképp nem ajánlott eltemetni a pszichológusok szerint, egy másik tanulmány szerint pedig valóban segít, ha egy darabig még csókolóznak/beszélgetnek a felek: azok, akik összebújnak és beszélgetnek egy ideig, általában elégedettebbek a kapcsolatukkal és a szexuális életükkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek