Mennyit segítenek a fehérjével felturbózott élelmiszerek, ha sportolsz?

A dietetikus szerint rengeteg rejtett csapdája van a hozzáadott fehérjével dúsított élelmiszereknek.

Christy Bissette dietetikus szerint ugyanis hiába fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele, ha fogyni és erősödni szeretne valaki, vagy csak szeretné jóllakottnak érezni magát egy-egy étkezés után, a fehérjékkel dúsított élelmiszerek egy részével bizony alaposan becsapjuk magunkat.

Fehérjeperec

A fehérjével kiegészített élelmiszerekkel az a probléma a táplálkozási szakértő szerint, hogy a címkék miatt az amúgy kifejezetten egészségtelen, főleg egyszerű szénhidrátokból álló ételekre is hajlamosak vagyunk egészséges választásként gondolni. A hozzáadott fehérje ízét ellensúlyozandó az ilyen gabonapelyhek, sütik és perecek egy része ugyanakkor még a hozzáadott fehérjét nem tartalmazó társaiknál is több cukrot és sót tartalmaznak, ami miatt a kalóriatartalmuk is nagyobb lesz.

Hús helyett turmix?
Hús helyett turmix?Shutterstock

Ráadásul mindez arra sarkallja a vásárlókat a dietetikus szerint, hogy a természetes fehérjeforrást jelentő szárnyasok, hüvelyesek és olajos magvak helyett az egyszerű szénhidrátokban bővelkedő müzliszeleteket és turmixokat részesítsék előnyben. Christy szerint inkább az egészségesebb élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű kenyerek vagy tészták esetében érdemes a plusz fehérjét tartalmazó ételeket választani.

Ha pedig tényleg szükséged van arra a fehérjére, a következő dolgokra érdemes odafigyelned a dietetikus szerint:

  • Hasonlítsd össze a „mentes” változattal: ha nagyobb a kalóriatartalma, válaszd inkább az eredetit.
  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket. A plusz fehérjével kiegészített desszerteknél és pudingporoknál egészségesebb választás, ha egy adag erdei gyümölccsel megszórt túró mellett döntesz.
  • A hozzáadott fehérje ízét sok esetben az ételek cukortartalmának fokozásával igyekeznek elnyomni a gyártók. Ha egy adag étel 5g-nál több cukrot tartalmaz, jobban jársz, ha nemet mondasz rá.
  • A sós ételek és a kenyerek esetében a nátriummal érdemes vigyázni: ha 200mg-nál többet tartalmaz egy adag, maximum egy izzasztó edzés után érdemes magadba tömnöd.
  • Válassz rostban gazdag  termékeket. A teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó ételeknél ez minimum 5 gramm rostot jelent.
Oszd meg másokkal is!
Mustra