Csökkentsd a vérnyomásod természetes módszerekkel! 7 módszert mutatunk.

A legjobb persze az, ha már a meglepetésként érő diagnózis előtt változtatsz a kockázati tényezőt jelentő szokásaidon.

A vérnyomás a 119/80 Hgmm-es értékig tekinthető normálisnak, magas vérnyomásról pedig a 130/80-as érték fölött beszélhetünk. Az ereket roncsoló és a szív- és érrendszert szép csöndben gajra vágó magas vérnyomásra sok esetben csak a már kialakult szövődmények hívják fel az érintettek figyelmét, éppen ezért nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés.

A Healthline szerint ugyanakkor az életmóddal kapcsolatos, lejjebb részletezett változásokkal is csökkenthető a vérnyomás: a szisztolés vérnyomást (az első érték) 4-5, a diasztolés vérnyomást (a második érték) pedig 2-3 Hhmm-rel csökkenti egy-egy módszer.

Testmozgás

Az étkezéssel kapcsolatos változásokkal akár még nagyobb mértékben is csökkenthető a vérnyomás, ez is segíthet tehát elkerülni a komolyabb szövődmények kialakulását (agyvérzés, szívroham vesebetegségek). A leginkább magától értetődő ezek közül talán a rendszeres testmozgás, de a napi 30-60 percnyi mozgás mellett számos, az étrendet érintő változás, valamint a rossz szokások levetkőzése is segíthet.

shutterstock 704619925

Étrendváltozás

A magas vérnyomás csökkentését szolgálja például, ha több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, halat, sovány húst, alacsony zsírtartalmú tejterméket és olajos magvat fogyaszt valaki, és nemet mond a sok telített zsírsavat és cukrot tartalmazó feldolgozott húskészítményekre, tejtermékekre és édességekre.

Ezen belül is kiemelendő a só szerepe. A túl sok sóval bevitt nátrium hatására egy idő után egyre több vizet kezd elraktározni a szervezet, ami a vérnyomás hirtelen megemelkedéséhez vezethet. Az ajánlott napi nátriumbevitel nagyjából 1500-2300 milligramm, ami kicsivel több mint egy fél teáskanálnyi asztali sónak felel meg.

Elhízás

Az elhízás és a magas vérnyomás kéz a kézben járnak. Szerencsére nagyjából 4,5 kiló leadásával is csökkenthető már valamelyest a vérnyomás: a férfiak esetében a 101, a nők esetében pedig a 89 centis derékbőség tekinthető normálisnak.

shutterstock 750226294

Dohányzás

Az egy-egy cigi elszívásával a szervezetbe kerülő nikotin hatására minden egyes alkalommal megemelkedik néhány percre a vérnyomás. Minél többet dohányzik valaki, annál tovább tart a nikotin vérnyomásnövelő hatása.

Alkohol

Egy pohár bor elfogyasztásával még nincs baj, a mértéktelen ivászat viszont a vérnyomásnak sem tesz jót, arról nem is beszélve, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát is csökkenti. A férfiak esetében napi kettő, a nők esetében pedig napi egy ital az, ami még biztonságosnak mondható. (Egy ital nagyjából 3,5 dl sört, másfél deci bort vagy 4,5 cl rövidet jelent.)

shutterstock 126810821

Stressz

A stressz szintén kockázati tényező. Ez esetben a stresszforrás azonosítása és eliminálása az első és legfontosabb lépés, de a légzésgyakorlatok, a jóga és a meditáció is segíthetnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra