A csontritkulás nem csak a nőket veszélyezteti

Egy friss kutatás a nők és a férfiak kalciumfogyasztási szokásaira vonatkozó adatokat is közzétett.

Magyarországon a csontritkulás – amelynek egyik rizikófaktora az alacsony kalciumbevitel – nagyjából a lakosság 10 százalékát érinti. Tény, hogy a betegség nőknél négyszer gyakoribb, de ez nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nincs mitől tartaniuk.  

A férfiak esetében a csontritkulás egyik fő oka – a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a túlzott koffein mellett – a túlzott alkoholfogyasztás, amely egyrészt csökkenti a csontképzést, másrészt vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést okoz. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti kutatásában megkérdezett férfiak napi szinten több mint négyszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint a nők: míg a hölgyek teljes napi folyadékfogyasztásának mindössze alig 1 százalékát teszi ki az alkohol, a férfiak esetében ez közel 4,5 százalék. A kutatásban megkérdezett nők átlagosan napi 2,6 liter, míg a férfiak valamivel kevesebb, nagyjából 2,4 liter folyadékot isznak. A nők esetében ennek 70, míg a férfiaknál ennek 64 százaléka víz. Tudtad, hogy a fekete teában található flavonoidok segítenek lassítani az öregedést, beleértve a csontok állapotát is?

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében és elengedhetetlen a szív és a keringési rendszer megfelelő funkciójához. A kalcium a csont alkotórésze, ezért a szervezetnek az egészséges csontképzéshez elegendő kalciumbevitelre van szüksége.

Ásványvízzel is hatékonyan pótolható

A napi javasolt kalciumbevitel – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján 1000 mg - egyik hatékony formája a magas kalciumtartalmú ásványvíz fogyasztása. Magyarországon a lakosság közel 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt; a vizsgált, 20-59 éves korcsoportban a legkevesebbet az 50-59 évesek, de még a legtöbb kalciumot fogyasztó 20-29 év közötti korosztály kétharmada is az ideálisnál kevesebb kalciumot juttat a szervezetébe napi szinten.

A magyar nők 82 százaléka, míg a férfiak 72 százaléka fogyaszt rendszeresen ásványvizet.

„A kalciumhiányos táplálkozás már fiatalkorban fokozódó csontvesztést okozhat, hosszú távon pedig a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez is vezethet. A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni; felszívódása az ásványvízből legalább olyan jó, mint a tejtermékekből. Kutatási adatainkból jól látható, hogy a kalciumbevitel valamennyi vizsgált formájában tudatosabbak a nők, mint a férfiak, pedig a csontritkulás nem csupán a hölgyeket érintő betegség, ezért a tudatos kalciumfogyasztás mindkét nem számára elengedhetetlen” - figyelmeztet Dr. Takács István, a MOOT elnöke. Az alábbi infógrafika jól szemlélteti a kutatás eredményeit:

Kalciumszegeny etrend a csontritkulas a ferfiakat is veszelyezte
Theodora Kékkúti és MOOT
Oszd meg másokkal is!
Mustra