Ezért izzadsz jobban a menstruáció előtt

Teljesen normális, ha a menstruáció előtt többet izzadsz, ahogy az is, ha a peteérés alatt megváltozik a szagod.

Az ovulációval és a menstruációval kapcsolatos hormonális változásokkal együtt járó testhőmérséklet-változásokat főként az izzadással szabályozza a szervezet, nem csoda tehát, hogy a menstruációs ciklus bizonyos szakaszai alatt többet, vagy máshogyan izzadsz. Az egyik cikluskövető alkalmazás, a Clue szakértői a Bustle-nek magyarázták el, mit tudunk jelenleg a menstruáció és az izzadás kapcsolatáról.

Az egész tested izzadni kezd

A tudósok szerint a menstruációt megelőző leutális szakasz során megemelkedő ébredési hőmérséklet felelős azért, hogy a menstruációs ciklus első feléhez képest könnyebben izzadnak ilyenkor a nők. Az ovuláció és a menstruáció közötti időszakban jelentkező izzadékonyság az egész testre jellemző egyébként, nemcsak az arcra koncentrálódik.

shutterstock 493689847

Megváltozik az izzadság összetétele is

Egy 2004-es kutatás szerint akkora a különbség a peteérés alatt és a peteérés után kiválasztódó izzadság között, hogy a férfiak képesek szó szerint kiszagolni, melyik szakaszban van épp egy nő. Valószínűleg nemcsak a képzeleted szüleménye tehát, ha úgy érzed, megváltozik ilyenkor a testszagod.

Éjszakai izzadás

A gyakran a menopauzával kapcsolatba hozott éjszakai izzadás igazából csak egy kicsivel gyakoribb a változókorba érő nők esetében. A menopauza előtt járó nők 22 százalékát és a már a változókorba ért nők 29 százalékét érintő jelenség a menstruációt megelőző időszak alatt a leggyakoribb, és az ösztradiol nevű hormon ilyenkor alacsonyabb szintjével magyarázható.

Edzés közben még látványosabb a dolog

A menstruációt megelőző leutális szakasz során a testmozgás is látványos eredményeket produkál. Az intenzív munkavégzés és a megemelkedett testhő hatása az egy 2006-s kutatás szerint, hogy a nők kevesebbet pisilnek és többet izzadnak.

Összességében tehát természetes folyamatokról van szó, teljesen normális tehát, ha a menstruációt megelőző időszak vagy a peteérés során máshogy viselkedik a szervezet, és többet izzadsz a szokásosnál

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek