3 fontos tudnivaló a székrekedésről

A menstruációs ciklusnak is van beleszólása az ürítési szokások megváltozásába.

Ha a székletkisokosunk után maradtak még benned égető kérdések, ebből a cikkből talán választ kapsz némelyikre. Gasztroenterológusok mesélnek a székelési szokások megváltozásáról, és arról, kell-e aggódni a napokig tartó szorulás miatt.

Ezért van szorulásod utazáskor

Az emberek negyven százalékának nem feltétlenül csak a kellemes időtöltésről szól egy nyaralás, a pihenésükbe ugyanis rendesen belerondíthat, hogy napokig nem tudnak vécére menni. Egy utazás során az étrend és a napi szokások is hirtelen megváltozhatnak, arról nem is beszélve, hogy idegen helyen a belek általában visszafoghatják magukat, és ezen még a gyors időzónaváltás miatt kialakuló zavar, a jetlag sem segít.

“De a vastagbél kiszáradásához már az is elég, ha az ember órákig ül a repülőn, a benti és a kinti légkör közötti nyomáskülönbség ugyanis ‘kiszívja' a vizet a szervezetünkből, a belekből is. A dehidratáció pedig csak súlyosbodik, ha a tengerparti napozás vagy a városnézés közben megfeledkezik az ember a folyadékpótlásról” - nyilatkozta a Prevention.com-nak Felice Schnoll-Sussman gasztroenterológus.

shutterstock 488713912

A kiszáradás okozta szorulást tehát nagy eséllyel elkerülheted, ha gondoskodsz a megfelelő folyadékpótlásról, és természetesen a fizikai aktivitás is segít, ezért érdemes kirándulásokat, túrákat, vagy más aktívabb programokat beiktatni a nyaralásba. De a csatlakozásra sem muszáj ücsörögve várni, amikor pedig vezetés közben pihenőt tartasz, lehetőleg sétálj egy nagyot a nyújtózkodás mellett. És még egy fontos tipp: alkoholt csak mértékkel, rostban gazdag ételekből viszont minél többet fogyassz a nyaralás alatt!

Mi van, ha nem tudok minden nap nagyvécézni?

Semmi. A napi három és a heti három ürítés is még a normális tartományon belül mozog, és egyénenként változik, hogy kinél mi számít normális bélműködésnek. Ha a rendszeres rostbevitel után elkezdesz egy olyan étrendet, ami kimerül a hús-burgonya-sajt kombó különböző formáiban, akkor ne lepődj meg, hogy nem jön pikk-pakk a trónolási inger. De a szakértők szerint az ételek mellett egyes gyógyszerek (például a difenhidramint tartalmazó Supraderm) is kiszáríthatják az emésztőrendszert, a narkotikumok pedig lassítják a bélmozgást.

“Nem kell mindjárt pánikba esni a szokatlanul lassú emésztés miatt, hiszen azt egy új életmódra vagy étrendre való átszokás, utazás vagy a stressz is kiválthatja. Ma már jól tudjuk, hogy a hangulatért felelős szerotonin és epinefrin hormonoknak számos receptora található a gyomor-béltraktusban, nem véletlen, hogy egy-egy stresszes helyzet kihat az emésztésünkre" - mondta dr. Alyssa Parian, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem adjunktusa a Women's Health magazinnak. (Cserébe persze a beleink is hatással vannak mentális állapotunkra.)

Ha szeretnéd elkerülni a székrekedést, fogyassz naponta legalább öt pohár sima vizet, illetve a megfelelő rostbevitel érdekében minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát. Ha viszont tíz napon belül nem változik a helyzet, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy nagyobb a baj egy átmeneti szorulásnál.

A menstruációs ciklusnak is van beleszólása

Nem elég, hogy sok nőt kellemetlen görcsök, fájdalmak és puffadás kínoz a menzesz első napjaiban, többségük ilyenkor vagy szorulástól vagy gyakori székeléstől is szenved, köszönhetően az anatómiának és a hormonoknak. A méh megvastagodásával előfordulhat, hogy az nekinyomódik a vastagbélnek, székrekedést és puffadást okozva, majd amikor a megvastagodott nyálkahártya a menstruációval távozik, ismét könnyebb (gyakran túl könnyű) lesz a székelés.

Egy kutatás közvetlen kapcsolatot talált a menstruációs székletváltozás és egy, a görcsökért felelős hormonszerű anyag, a prosztaglandin között. “A prosztaglandin hatással van a simaizmok összehúzódására, a belek és a méh falát pedig nagyrészt tömör simaizom alkotja. Ennek az anyagnak a koncentrációja magasabb azokban a nőkben, akik hasmenéssel küzdenek a menstruáció alatt” - magyarázza dr. Lisa Ganjhu, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság tagja.

Mindez magyarázatot adhat arra, hogy egyesek miért szenvednek hasmenéstől, míg mások székrekedéstől a menstruáció alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra