A leggyakoribb okok, amik miatt véget érhet egy házasság

Nemtől és kapcsolati típustól függetlenül a kissé talán ködös és tág "eltávolodás" kategóriát jelölik meg a leggyakrabban a szakítás okaként a felek.

A brit felmérés nem csak a tönkrement házasságoknak, de az azonos neműek párkapcsolatainak és az élettársi kapcsolatban élők viszonyának megromlásához vezető okokra is rákérdezett. A 15.000 ember által megválaszolt kérdőív eredményeit a Forbes foglalta össze.

A felmérésre 2010 és 2012 között került sor, és minden korosztály képviseltette magát a válaszadók között, 16 és 74 évesek is kesereghettek tehát egy sort a kérdések láttán. A férfiak 11 és a nők 14 százaléka szakított egyébként a vele együtt élő partnerével a kérdőív kézhez kapását megelőző 5 év alatt. A zátonyra futott kapcsolatok egy része persze csak a másik fél halála miatt ért szomorú véget, ezekben az esetekben természetesen nem is tettek fel további kérdéseket a kérdőív összeállítói.

Top 5

A többieknek 12 lehetséges ok közül kellett választaniuk, úgy, hogy egynél több a kapcsolatuk bedőléséhez vezető okot is megjelölhettek, és amennyiben valamilyen más okból kifolyólag szakítottak, azt is részletezhették. Az alábbiak voltak a leggyakoribb opciók.

Nők Férfiak
Eltávolodás (36%) Eltávolodás (39%)
Viták (30%) Viták (27%)
A tisztelet hiánya (25%) Hűtlenség (18%)
Hűtlenség (24%) A tisztelet hiánya (17%)
Családon Belüli erőszak (16%) Eltérő érdeklődési körök (16%)

Bár a hűtlenség és a tisztelet hiánya is a nők esetében vezetett nagyobb arányban szakításokhoz, nagyjából ugyanazok az érvek kerültek az első öt helyre mindkét nem esetében. Az egyetlen jelentős különbség a családon belüli erőszak, amelynek általában a nők az elszenvedői. A férfiakat a másik fél agresszív és erőszakos viselkedésének hiányában inkább az eltérő érdeklődési körök veszik rá arra, hogy véget vessenek az együttélésnek.

shutterstock 610354829

Egyre többre vágyunk?

A válaszok jeleznek némi változást a komolyabb párkapcsolatokkal szemben támasztott elvárásaink szempontjából, úgy tűnik egyre kevesebben elégednek ugyanis meg a kevésbé kielégítő, középszerű kapcsolatokkal, és amennyiben érezhetővé válik, hogy eltávolodóban vannak egymástól a felek, annak általában szakítás lesz a vége.

A nők nem csak a tisztelet hiányát és a megcsalást szívják egyébként jobban mellre, mint a férfiak, a házimunka egyenetlen elosztása és az anyagi problémák is jóval gyakrabban szerepeltek a listájukon.

A szexproblémák inkább a házasokat sújtják

A szexszel, a költözéssel, a függőséggel és a gyermektelenséggel kapcsolatos problémák nagyjából ugyanolyan arányban szerepeltek a férfiak és a nők listáján is, bár a költözés inkább az élettársi viszonyban élők, a szex (a hiánya, valószínűleg) és a házimunka pedig a házastársak szátválasztásában jeleskedett inkább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra