Ősztől tavaszig, amikor sokkal kevesebbet süt a nap és tetőtől talpig be vagyunk öltözve, a napozás általi vitamingyűjtés nehezen kivitelezhető. És ezt csak tetézi, hogy a téli hónapokban már sötétedik, mire végzünk a munkahelyen, de a hideg miatt amúgy sem sokat tartózkodunk a szabadban.
A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) felmérése szerint “a magyarok 95 százalékának D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére, és a lakosság csaknem kétharmadánál kritikus a vitaminhiány.”

Nem véletlenül hangoztatják a szakemberek, mennyire fontos ilyenkor a D-vitamin pótlása mind a gyerekek, mind a felnőttek számára, annak tartós hiánya esetén ugyanis nagy az esélye a csontritkulásnak, az angolkórnak és a demenciának is. Az elmúlt években kiderült többek között, hogy a megfelelő D-vitaminbevitellel csökkenthető az 1-es típusú diabétesz, az emlőrák, az időskori makuladegeneráció, a multiplex szklerózis, a szív-érrendszeri problémák és a melanoma kockázata, de a depresszió és az influenza megelőzésében is szerepe van a "napfényvitaminnak".

Mivel a gyógyíthatatlan betegség évtizedekig észrevétlen maradhat, a szagteszt fontos eleme lehet a korai diagnózisnak.
Tovább olvasomÍgy hasznosul a vitamin a testedben
A D-vitamin valójában egy hormon előanyaga és elsősorban napfény hatására termelődik az emberi testben, de bizonyos ételekben is megtalálható. A D-vitamin (kevésbé ismert nevén kalciferol) egyébként egy gyűjtőnév, mivel több azonos hatású, de kémiailag eltérő vegyületet jelölnek vele és a vitamin előalakjaiból (D1-, D2- és D3-vitamin) egy többlépcsős folyamat során lesz aktív molekula. A bőrben képződő és a belekből felszívódó D-vitamin a májba kerül, majd a májsejtekben lévő enzimek hatására alakul át és nyeri el aktív formáját. Felszívódását az A-vitamin nagymértékben fokozza, ezért is érdemes együtt fogyasztani azokat.
Az állati eredetű élelmiszerekből D2- (ergokalciferol) és D3-vitamint (kolekalciferol), a gombafélékből pedig leginkább D2-vitamint nyerhetünk és napfény hatására is D2-vitamin termelődik a bőrben. A D3-vitamin sokkal aktívabb és hasznosabb, mivel kétszer olyan mértékben növeli a vérben a D-vitamin szintjét, mint a D2.
A jó hír az, hogy mivel a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) közé tartozik, szervezetünk képes azt hosszú időn át a zsírszövetekben elraktározni. A rossz pedig, hogy pusztán az ételeinkből szinte lehetetlen fedezni a D-vitamin-szükségletünket, különösen, hogy zsíros tengeri halat (lazac, tonhal) kellene hozzá falnunk, amit amúgy sem teszünk. Így amíg nem süt ki a nap, nem marad más, mint a mesterséges vitaminpótlás.

95 százalékunknak nincs belőle elég, pedig nagyon fontos lenne. Miért, mennyit és mit kéne szedni felnőttnek és gyereknek? Elmagyarázzuk.
Tovább olvasom
Kinek menyi jár?
Szoptatás során, ha az anya szervezetében is már eleve alacsony a D-vitamin szintje, akkor indokolt annak pótlása. A hazai orvosi gyakorlat szerint minden 2. hetet betöltött csecsemőnek felírható egy D-vitamint tartalmazó csepp, melyet 1 éves kora végéig naponta kell neki adni.
Felnőttek számára 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta, a téli hónapokban főként táplálékkiegészítők formájában, hiszen csak élelmiszerekből nem fedezhető ekkora mennyiség. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb is lehet, akárcsak a kor előrehaladtával, ahogy a szervezet termelőképessége csökken, de a szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) is jelentősen növelik a D-vitaminra vonatkozó szükségletünket.
D-vitaminhiány megelőzésére javasolt D3-vitamindózisok Magyarországon:
Legjobb D-vitaminforrásaink egyébként a halmájolajok, de a tojássárgája, a tej és tejtermékek (főleg a sajtok), a margarinok, a tengeri halak (lazac, hering), egyes rákfélék és még a teljes kiőrlésű gabonák D-vitamintartalma is igen magas. Összehasonlításként: egy nyári strandolós napon kb. 10.000 NE-t termelünk, míg amikor csak az arcunkat és a karunkat éri a nap, 800 NE-t.
Nemrég írtunk arról, hogy a D-vitamint leszámítva az évszakok legfeljebb csak közvetetten szólnak bele a vitaminpótlásunkba; ha a különböző betegségekre való hajlamunk vagy az életmódbeli szokásaink változnak az év bizonyos szakaszaiban, az egyéni vitaminszükségletünket azonban egy rakás tényező befolyásolja (BMI-index, életkor, felszívódási zavarok, dohányzás). Azt tudtad például, hogy szteroidtartalmú gyógyszerek szedése esetén sokkal nagyobb valószínűséggel lép fel D-vitamin-hiány? Vagy hogy az ételek eredete, tárolása és azok feldolgozásának módja is nagyban megváltoztathatja a vitamintartalmat? Érdemes tehát egy konzultációt megejteni a háziorvosunkkal vagy egy dietetikussal, hiszen csak nagyon nagy odafigyeléssel oldható meg, hogy fedezzük a napi vitaminszükségletünket.