10 tipp, a garantáltan pocsék karácsonyért

A karácsonyt lehetetlen érzelmek nélkül megúszni. Az ünnep előtt másfél hónappal már karácsonyi pompában díszelegnek a boltok, az arcunkba ömlik a karácsonyi kínálat, a város feldíszítve, szól a karácsonyi zene, bennünk pedig egyre nagyobb a nyomás. Nemcsak azok lesznek egyre feszültebbek és idegesebbek, akik irtóznak a karácsonytól, de azoknak sem könnyebb, akik már hónapokkal előtte ezt várják minden évben, akik készülnek arra, hogy nekiállhassanak végre a karácsonyi készülődésnek. Aki utálja ezt az ünnepet, annál egyértelmű, miért is nyomasztó a karácsony. De a mi a helyzet a többiekkel?

shutterstock 525688093

Nálunk gyakran arról van szó, hogy a tökéletesre vágyunk. Arra, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékot, elkészítsük a tökéletes vacsorát, megteremtsük a tökéletes hangulatot. Mindezt úgy, hogy az egyéb dolgainkat, a munkánkat, a családi teendőinket is rendben, időre elvégezzük. Az ünnepi teendőkből tehát teljesítményhelyzetet kreálunk. Ezt pedig legtöbbször kapkodás, bosszankodás, szorongás kíséri. Mi más kellene egy pocsék karácsonyhoz? Szóval, ha idén is ezt az utat kívánja követni, már nem kell, hogy egyedül rontsa el, szívesen segítünk. Pszichológus csapatunk ugyanis összeállított egy listát azokról a dolgokról, amiket feltétlenül érdemes megtennie egy pocsék ünnepért.   

  1. Alapszabály: Feszüljünk rá a tökéletességre! 
  2. Aggódjunk azon, hogy nem készülünk el időre, hogy csalódottak lesznek a vendégeink, rokonaink. 
  3. Variáljuk át jó sokszor a menüt, hiszen a békés és kellemes együttlét egyetlen meghatározója a tökéletesen feltalált koszt. 
  4. Kapkodjunk, lehetőleg úgy, hogy több dolgot csinálunk egyszerre. Így sokkal több esély van arra, hogy leverjünk, elrontsunk, elfelejtsünk valamit.  
  5. Ha valami nem úgy történik, ahogy elterveztük, omoljunk össze. Nyilván arról van szó, hogy bénák, alkalmatlanok vagyunk. Nemcsak az ünnepre. Az életre is.
  6.  Minél több, és magasabb elvárást fogalmazzunk meg magunkkal szemben, vállaljunk be lehetőleg minél több feladatot. 
  7. Másokat feltétlenül  kritizáljunk, ha nem mindent egészen úgy csinálnak, ahogy mi elképzeljük. Különösen akkor, ha nekünk próbálnak segíteni. 
  8. Semmiképp ne lazítsunk, ne oldódjunk fel a jelenben, rágódjunk a tegnapon, és lehetőleg izguljunk a holnap miatt.
  9. Ne fogadjunk el segítséget, csináljunk mindet egyedül, hiszen akkor lesz csak tökéletes, nem igaz? 
  10. Mindenképpen zsörtölődjünk  azon, hogy mindenhol tömeg van, az emberek rohannak, hogy személytelenné vált az ünnep, és már semminek sincs értéke. 

Ha ezt a néhány egyszerű tanácsot betartja, garantáltan pocsék ünnepnek néz elébe. Persze, ha eddig is a tökéletességre törekedett, ha eddig is meg akart felelni a vélt elvárásoknak, akkor felesleges is volt írnunk: minden évben pontosan ezt csinálja.

Ha azonban úgy érzi, idén változtatna, ha késznek érzi magát egy nyugodtan, békés ünnepre, akkor tartson velünk, és szakadjon el ön is a világ által ránk erőltetett karácsony képtől, teremtse meg a saját hagyományait ezen az ünnepen. Olyan hagyományokat, melyek lehetővé teszik, hogy érdemben kapcsolódjon szeretteihez, hogy megélje velük a közös pillanatokat. Ilyen karácsonyt kíván önnek a dívány.hu Life coach csapata!

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Írjon nekünk a divanycoach@divany.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Családi, házassági és nevelési problémákkal, bántalmazással és életvezetési gondokkal rovatunkban Sári- Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus, az emPatika munkatársai foglalkoznak. Sákovics Diana pszichológus, a Dívány Ego rovatának szakmai vezetője pedig szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek