A szexcset jót tesz a házasságnak

"Sexting". Ez a nemzetközi (oké, amerikai és brit) tudományos körökben is használt kifejezés arra, amikor szexuális tartalmú üzeneteket küldenek egymásnak az emberek cseten vagy sms-ben. Egy "sext" lehet konkrét szöveg, lehet erotikus utalás, de akár fotó is, a lényege, hogy a szexualitásé benne a főszerep. De vajon mennyire elterjedt a sexting, és miért?

Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Drexel Egyetem pszichológusai, Emily Stasko és Pamela Geller, akik kutatási eredményeikről az Amerikai Pszichológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be augusztus 8-án. A kutatók kérdőíves vizsgálatukban 870, 18 és 82 év közötti amerikait kérdeztek a szexcseteléssel kapcsolatos szokásaikról és motivációjukról, a párkapcsolatukról és a párkapcsolati elégedettségükről. Az eredmények szerint az emberek 88 százaléka küldött vagy fogadott már valaha életében konkrét vagy burkolt szexuális tartalmú üzenetet, és 82 százalékuknak az elmúlt évben is volt ilyen élménye. A résztvevők 75 százaléka mindezt egy elkötelezett, tartós kapcsolatban, 43 százalékuk alakalmi kapcsolat keretei között tette, és a résztvevők 12 százaléka küldött szexi dolgokat annak, akivel éppen megcsalta partnerét.

A kutatásban már eleve az is meglepő, hogy a sexting valami, amit úgy tűnik, az emberek többsége csinál, de az igazán érdekes az, ahogy ez a párkapcsolattal való elégedettséggel összefügg. Mert bizony összefügg vele. Méghozzá pozitívan. Ráadásul minél többet szexcsetelt egy résztvevő, annál mókásabbnak és lazábbnak találta, és annál inkább meg volt róla győződve, hogy ez a kapcsolatában elvárt viselkedés. 

Az aktuális tudományos álláspont tehát az, hogy szexi dolgokat küldözgetni egymásnak jó, nyilván azért, mert húzni egymást izgalmas, az izgalom fenntartja a vágyat, ha pedig kívánjuk a másikat és tudjuk, hogy kívánnak, akkor a kapcsolattal is elégedettebbek vagyunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek