no

7+1 ok, amiért tök jó, hogy végre vége a nyárnak

575215 4834734627730 1709796860 n

A nyár hivatalosan is véget ért, ilyenkor pedig mindenki imádja átadni magát az évi rendes szenvedésnek. Könnyes szemmel nézegetjük a nyaraláson készült fotókat, és nagyokat sóhajtozunk, hogy korábban megy le és később kell fel a nap, a dinnyébe pedig nem csak, hogy belepisilt a Lőrinc, de már nem is nagyon kapható. Pedig a nyár végével nem csak a dinnyék, hanem a gondjaink egy jelentős része is eltűnik - csak ezt nincs időnk észrevenni, annyira lefoglal minket a nyár siratása. Íme a hét legfőbb ok, amiért az ősz beköszöntte valójában sokkal inkább áldás, mint átok.

1. Végre lehet normálisan öltözködni

Nem bosszantó, hogy nyáron még a flipflopba is beleizzad az ember lába, és hanyagolnunk kell a kedvenc farmerünket? Ahogy az esték hűvösebbek lesznek, végre előkerülhetnek a szekrényből a rég elfeledett átmeneti kabátkák, nem beszélve a csizmákról és bakancsokról. Végre lehet tesztelni a tél végi leárazáson vásárolt pulcsikat is, és újra előkotorhatjuk a puha sálakat, kendőket. De ami a legjobb: újra feléled a remény - ki tudja, idén talán végre találunk egy kalapot, ami tényleg jól áll.

2. Visszatérnek a kedvenc sorozataink

Az ősz a tévéfüggők számára is csodálatos izgalmakat rejt, de akik online követik a sorozatokat, azok egészen biztosan remegve várták már a szeptembert. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, a New Girl új évadjából kiderül, létezik-e az örök szerelem lakótársak között, a Once Upon a Time mesehősei visszatérnek az Elvarázsolt Erdőbe, Sherlock életébe betoppan egy megzabolázhatatlan, gyönyörű nő, a Breaking Bad ötödik évadának nemrég kezdődött második fele pedig véletően mindenkire a frászt hozza majd.

telly2

3. Már csak 110-et kell aludni karácsonyig

Szép dolog a nyár, meg minden, de lássuk be, a karácsonyi készülődéshez a világon semmi sem fogható. És bár maga az ünnep még bő 110 napra van tőlünk, a város már október végén ünnepi puccba vágja magát, ajándéklistákat és menü-terveket írogatni pedig sosem lehet elég korán. A karácsony közeledtének egyik legbiztosabb jele, hogy az Ikea étterémében végre ismét van fűszeres, párolt lilakáposzta, a modellkonyhákban pedig "pepperkakor"-t, azaz mézeskalácsot sütnek. Elő a Christina Aguilera, Mariah Carey, Bring Crosby és Rosemary Clooney lemezekkel!

4. Nem kell küszködni a naptej felkenésével, és vadul szőrtelenteni, - még spórólunk is

Akivel megörtént már, hogy mindössze három óra napozás után apró barna foltok jelentek meg a homlokán, pontosan átétzi a naptejhasználat fontosságát. Aki pedig nem, az majd jövő nyáron szembesül vele. Addig viszont előttünk áll egy hosszú, hűvös szezon, amikor is nem kell a szemöldökünk tövébe ragadt naptej-galacsinokkal égetnünk magunkat, nem kell aggódnunk, hogy a krém beleragad a hajunkba, és nem áll fenn az esély, hogy a fekete ruhán kimoshatatlan fehér pöttyök landolnak. További előny, hogy megszűnik a folyamatos szőrtelenítés-para, így kozmetikumokra és/vagy kozmetikusra is kevesebbet kell költenünk.

5. Őszi giccs: hosszú séták, színes falevelek, vadgsztenye, csipkebogyó, miegymás

Merüljünk el kicsit az "Itt van az ősz, itt van újra, szép, mint mindig én nekem" fílingben, akármennyire is giccses a kép. Soroljuk csak fel az édes kliséket! Zizegnek és ropognak, hullanak és keringenek a vörös-barna-sárga-aranyszínű levelek. Esőillatú a föld. Kora reggel csillog a világ  dértől. Lehet Kip-Kopp babákat fabrikálni fényes vadgesztenyéből. És lehet csipkebogyót szedni, és annak hiányában, hogy igazából sosem tudtuk pontosan, hogy kell belőle lekvárt főzni, vagy teát készíteni, hosszasan rendezgetni a vadrózsa ágait egy vázában.

Pihenő turisták egy angliai arborétumban
Pihenő turisták egy angliai arborétumbanDan Istitene

6. Végre kívánjuk a "rendes kaját"

Nyáron a dögmelegben még egy nagyobb reggeli után is hajlamos úgy érezni magát az ember, hogy soha többé nem akar enni egy falatot se. Bármennyire is imádjuk a csőben sülteket, a nehéz, fűszeres fogásokat, a sűrű forrró csokoládét, a krumplit mindenféle formában, vagy egyszerűen csak a négyfogásos étkezéseket, a nyári hónapok során kemény árat fizetünk, ha elcsábulunk: izzadunk, nyögünk, és egy lajhár és egy partravetett bálna szerelemgyermekének tehetetlenségével versenyre kelve heverünk a nyugágyban.

Ahogy beköszönt az ősz, és elárasztja a piacokat az édes sütőtök, az illatos gomba, a színpompás lilakáposzta és cékla, hirtelen minden megváltozik. Az se baj, ha felszalad egy-két kiló, hiszen az őszi-téli öltözék ápol és eltakar, ha pedig mégis, sportolni is sokkal jobban esik ilyenkor, mint negyven fokban.

7. Tiszta lappal indulhatunk

Szeptember elején valahogy mindig az az érzése az embernek, hogy kapott egy tiszta vásznat, amire azt festhet, amit csak akar. Mindaz, ami eddig csak ábrándozás tárgya volt valóságos lehetőséggé válik: új munka, új kapcsolat, a régi, rossz szokások új, pozitív mintákra váltása. Nem számít, mi történt tavaly ilyenkor, vagy idén nyáron, amikor szeptember első hetében reggelente kinyitjuk a szemünket, mintha nem csak egy új nap, hanem egy új élet is kezdetét venné. Az ősz beköszöntte mindannyiunk számára egyfajta mini-újászületés.

+1 Amit csak Lara Anderson Forgrave ikonikussá vált képével tudnánk illusztrálni:

994320 607180015971625 505929004 n
Lara Anderson Forgrave

Örül, hogy itt az ősz?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek