Megéri szadista diétával kínozni a gyereket

Az autizmussal élőkön és a skizofréneken is sokat segített, amikor elhagyták a tejtermékeket és a gabonát. Persze a sok finomított cukor is a tiltólistára került. Kipróbáltuk a diétát, és azt kell mondjuk, egy átlagos családnak is jót tesz, a gyerek lenyugszik, apuka kipihentebb, ezért anyukának kisimulnak a ráncai.

A gyerekről kiderült, hogy tejcukor allergiás, és amit eddig is tudtuk, hogy – bár annyira enyhén, hogy diagnosztizálni egyszer sem sikerült a gyanút – figyelemzavaros. Mi, a szülők pedig évek óta csak hízunk, arról nem is beszélve, hogy az egész família beteges vonzalmat érzett a tészták, frissen sült kenyerek és hasonlók iránt, míg egy zöldségsalátát megenni inkább szenvedés volt, mint öröm. És akkor a Díványon olvastam egy cikket. Három hét alatt teljesen leálltunk a tejtermékekkel és a gluténnel. Jól tettük.

Ha az autista nem eszik tejterméket, javulhat az állapota

A cikkben egy brit orvosnő könyvét mutatják be, aki kifejlesztett egy GAP névre keresztelt diétát, amit leginkább autizmussal élő emberek számára javasol. Érdekes volt az írás konklúziója, vagyis az, hogy ha nem eszik az autista semmilyen tejterméket, akkor nagyon sokat javul az állapota. Mivel nálunk is felbukkant a tejallergia, megvettem a könyvet. Kiderült belőle, amit már eddig is hallottam, de leginkább a diétás legendák körébe soroltam, hogy tulajdonképpen a tejet rendesen szinte alig tudja megemészteni pár embertársunk. A gluténnel hasonló a gond, rengeteget fogyasztunk belőle úgy, hogy érzékenyek vagyunk rá.

Amikor az iskolai fejlesztő pedagógus is azt tanácsolta, hogy próbáljuk ki a tej- és gluténmentes diétát, akkor már biztos voltam benne, hogy ez lesz a megoldás a problémáinkra.

Sok zöldség, sok gyümölcs és hús

Tulajdonképpen elég egyszerűen hangzik: sok zöldség, sok gyümölcs és hús. Mégis mindenki kiborul tőle, amikor meghallja, és a hátunk mögött gyerekkínzónak tart, mert milyen dolog az, ha a gyerek nem ehet gyümölcsjoghurtot? Így aztán elmentem a körzeti gyerekorvoshoz, aki gasztroenterológus is egyben, és kikértem a véleményét. Mivel a tejcukor allergiát ő diagnosztizálta, a GAP könyvet pedig ismerte, csak támogatni tudott minket. Abban hamar egyetértettünk, hogy a mai ember sajnos alig eszik zöldséget és gyümölcsöt, így csakis jól járhatunk.

Rengetegen vélték felfedezni a diétában a paleolit elemeket, úgyhogy gyorsan elolvastuk azt a könyvet is, aztán végül számos állításával egyetértve, sok tézisét kétségbe vonva - és órákig keresve a kapcsolódó cikkeket az interneten -, volt, amit beépítettünk a magunk diétájába, és volt, amit nem. Talán a legszembetűnőbb dolog, hogy a paleo nem enged semmilyen hüvelyest fogyasztani, a GAP diétában pedig sokfélét lehet enni, így mi azt meghagytuk. Sőt, a GAP azt állítja, mivel a joghurt egy előemésztett tejtermék, ezért fél év teljes tejtermék megvonás után akár meg is lehet próbálni, hátha nem okoz problémát. A fél évtől még nagyon messze vagyunk.

Első pár nap belehaltunk, azóta nem hiányzik semmi

Csodálkoztunk, amikor a második nap olyan fáradság vett erőt az egész családon, hogy szinte végigaludtuk az egész délutánt, mert azt hittük, a sok gyümölcs és zöldség miatt nem érzi majd a szervezetünk szénhidrát-megvonásnak a diétát. Tévedtünk, a testünk sok, és finomított cukrot akart, ami jöhetett volna főtt tészta vagy egy hatalmas fagyi alakjában is. Három nap volt mindössze a szenvedés, azóta se tért vissza. Elérkezett az a pillanat is, amikor a család férfitagjainak zöldségek jutottak az eszébe. A diéta előtt soha nem hallottam ilyeneket a szájukból, hogy úgy megennék egy kis brokkoli levest, vagy sárgarépa salátát. A gyerek is boldogan eszi a sütőtök curry-t, és a férjem is repetázik a kelbimbó levesből.

Kacsamáj hab zöldalmával
Kacsamáj hab zöldalmával

Barátunk a kókusztej

Ami talán a legjobban hiányzik, az a krémes, tejfölös íz. Így aztán a raguba gyakran kerül kókusztej, de a panna cotta és a madártej is azzal készül. A zabtej sajnos kiesik a glutén miatt, a rizstej pedig nem ízlett senkinek, a szójatejet pedig a könyv nem ajánlja.

Rengeteg plusz meló

Nálunk hetente többször is megfordulnak vacsoravendégek, hétvégén gyakran látunk vendégül 10-12 embert is, akiket nem terhelhetek a mi kis diétánkkal, így főzők „rendes” ételeket is. Azt hittem, nagy önuralom kell majd ahhoz, hogy ezekből ne együnk, de így három hét után azt kell mondjam, szinte észre se vesszük, hogy mi nem pont azt esszük.

Viszont el kell ismernem, hogy rengeteg plusz munkával jár egy ilyen étrend betartása. Minden reggel több kiló gyümölcsöt porciózok szét, csomagolok be úgy, hogy ne sérüljön, ne nyomódjon, ne törjön. Smoothie-t gyártok a reggelihez és zöldséget párolok az uzsonnásdobozba. Este lesütöm a másnapi ebédnek való húst vagy halat, és készítek valamilyen muffint uzsonnára. Lisztet ugye nem ehetünk, így ezt vagy kávédarálón ledarált kókusz- és szezámmag liszttel pótolom vagy lenmagot őrölök.

Eddig hetente egyszer vásároltunk, most két-három naponta menni kell, mert a zöldség és a gyümölcs is csak frissen jó, hamar megfonnyad, megbarnul. Még szerencsénk van, mert minden tele zöldséggel-gyümölccsel, de már előre látom a februárt, amikor csak narancs, banán, és alma lesz a zöldségesnél, és ezt már mind nagyon unjuk majd.

Hal lenmag bundában
Hal lenmag bundában

Már észrevesszük a változást

Az allergiára korábban azért kezdtünk gyanakodni, mert a gyereknek minden egyes étkezés után azonnal vécére kellett mennie, akkor is, ha nem evett tejterméket. Ez a második héten teljesen rendeződött. A harmadik hét elején pedig feltűnt, hogy az állandóan láb alatt lévő kisfiúnk egy órája nyugodtan ül a széken és olvasgat. Olyan még soha nem volt, hogy magától annyira elmélyedt volna valamilyen mozgásszegény és csendes tevékenységben, mintha otthon se lenne. Persze mi is leadtunk egy-két kilót, de még van mit, az biztos.

Utcán enni szinte lehetetlen

Hétvégén moziban voltunk az egyik plázában, és mozi után gyorsan megettünk volna valamit az ötven étterem egyikében, de alig találtunk olyat, amit lehetett volna. Minden be van panírozva, a húsból készült raguk szaftja liszttel van sűrítve, és alig találni olyan ételt, amire ne szórnának reszelt sajtot. A zöldségköretet egészen biztosan ugyanaz az egy cég szállítja: brokkoli-borsó-hullámosra szeletelt sárgarépa rommá főzve. Végül sikerült egy kiszáradt lazacdarabot venni kétezerért, és két csirkecombot szintén kétezerért. Rosszat ettünk drágán.

Amerikaiaktól hallani, hogy aki igazán egészségesen akar élni, az nem eszik gyümölcsöt, mert tele van cukorral. Nos, igen, a cukron nem lehet vitatkozni. De ha a cukros üdítőkhöz vagy a csokikhoz hasonlítom, akkor azért mégse ugyanarról beszélünk, ugye? Fogy az alma, a körte, a szilva és a szőlő is rendesen. Nagyanyám büszke lenne, ha látná.

Összességében ez egy könnyen tartható diéta hosszabb távon is, de sokkal több időt vesz el, mint egy átlagos háztartásban a főzés, és drágább is, főleg télen.

Folytatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek