A nők immunrendszere eredményesebb a férfiakénál

Vizsgálatok kimutatták, hogy a nők immunrendszere több betegséget, fertőzést képes legyőzni, ráadásul gyorsabban és hatékonyabban, mint egy férfiaké. Végre egy olyan brit kutatás, ami nem hülyeség.

A kutatók már régóta törik a fejüket azon, hogy a nők miért harcolnak eredményesebben a betegségek ellen, mint a férfiak - adja hírül a Dailymail. A tudomány számára már tény, hogy a nők jobban bírják a gyűrődést és hatékonyabban harcolnak a betegségekkel. Az is kiderült, a nők genetikailag úgy vannak programozva, hogy jobban ellenálljanak a fertőzéseknek, sőt, az olyan súlyos betegségeknek is, mint a rák. A titok a nőkben duplán szereplő X-kromoszómájában rejlik. Ez a kromoszóma szabályozza ugyanis a fehérjeszükségletet és felelős az immunrendszerért.

A férfiak szervezete kevésbé felkészült a súlyos fertőzésekre. A nők mellbedobással vezetnek a súlyos bakteriális fertőzésből történő gyógyulásban és a műtétek utáni felépülésben. Nem csoda, hogy a halálozási arányok tekintetében a brit nők várható élettartama 82, míg a férfiaké 77 év. Egyes szakértők úgy gondolják, akkora a különbség a férfiak és a nők immunrendszere között, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a diagnózis felállításánál sem, és így a kezelésnek is ennek megfelelően kell történnie. Egy terápiának vagy kezelésnek nemenként eltérőnek kéne lennie. Tehát bebizonyosodott, hogy a tesztoszteron és az ösztrogének hatással vannak az immunrendszer funkciójára is. A szakemberek most egy olyan gyógyszer kifejlesztésén fáradoznak, ami ezen a felfedezésen alapul és unisex módon szedhető.

Oszd meg másokkal is!
Mustra