Hormonok miatt választhatnak férfias állást a nők

Azok a nők, akiknek az átlagosnál magasabb a férfi nemi hormon szintjük, nagyobb eséllyel lesznek tűzoltók, mint nővérek. A jelenség okában, a magzatot ért hormonális hatást vélik felfedezni az amerikai kutatók.

A Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai, új tanulmányukban 125 személy adatait vetették össze, és úgy találták, hogy azok, akik magzatkorukban az anyaméhben nagy mennyiségű férfihormonnak voltak kitéve, nagyobb eséllyel választanak hagyományos férfias állásokat - írja a LiveScience. A kutatók olyan nők pályaválasztását vizsgálták, akiknél CAH-nevű betegséget diagnosztizáltak. A rendellenesség miatt, a szervezet rendkívül nagy mennyiségű férfihormont termel. A CAH-ban szenvedő nők, nőként szocializálódtak, ennek ellenére, pályaválasztásuknál a hagyományos férfias szakmák dominálnak és kevésbé érdeklődnek olyan állások után, mint a tanár vagy bármilyen szociális munka.

Bátoríthatja a pályaválasztást

Sheri Berenbaum, a kutatás vezető pszichológusa elmondta, hogy a vizsgálat segíthet abban, hogy a nőket arra bátorítsák, hogy férfiak által dominált állásokra jelentkezzenek - a tudomány, technika, mérnöki-szakmák és a gyógyszerészet területén.

A CAH rendellenesség egy szélsőséges példa, de a korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy a hormonális hatások befolyásolják a gyerekkori viselkedést, például azt is, hogy a gyerek milyen játékot részesít előnyben. A jelenség részletes megértésének a kulcsa az agy szerepének feltárása lenne, amit az új orvosi képalkotó eljárásokkal hamarosan elkezdhetnek - remélik a kutatók.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.