A mogyoróallergiás gyerekek előítéletekkel kínlódnak

A mogyoróallergiás gyerekek szülei kénytelenek szigorú körültekintéssel élni azért, hogy megelőzzék a gyereküknél az allergiás reakciót. Ezekre az óvintézkedésekre sokan úgy gondolnak, mint komolytalan és kényeskedő hóbort, amelyet figyelemhiányos emberek találtak ki.

A mogyoróallergia ritka betegség: ha a beteg nem kap idejében orvosi segítséget, akkor a tünetei halálosak lehetnek. Brit kutatók végezték el azt a felmérést, amelyben 26 olyan családot kérdeztek ki a fogyasztási szokásairól, ahol mogyoróallergiás gyerek él.

A tudósok arra is kíváncsiak voltak, hogy a családoknak milyen speciális intézkedéseket kell tenniük, hogy a gyerek elkerülje a véletlen allergiás reakció kialakulását. A vizsgálatból az is kiderült, hogy ezek a családok gyakran küzdenek negatív előítéletekkel – írja a Medical Express.

"Az emberek hozzáállása ehhez a problémához a kételytől egészen az ellenséges magatartásig terjed, ami a gyereket sodorja veszélybe" - mondta Dr. Emma Pitchfort, a vizsgálat vezető orvosa. Ezek a családok gyakran nem élnek teljes társas életet, mert félnek egyedül hagyni vagy másra bízni az allergiás gyereket. Egy-egy születésnapi meghívás rémálom a szülők számára, mert az egészséges gyerekek szülei, sokszor úgy gondolják, hogy a mogyoróallergia komolytalan. Az is előfordult, hogy direkt mogyoróval kínálták a gyereket.

A kutatócsapat a felvilágosító kampányt és használható élelmiszer címkék bevezetését szorgalmazza. "A társadalom képes volt elfogadni a vegetáriánusok és más, sajátos táplálkozási rendet követő csoport szokásait, akkor miért ne lehetne a mogyoróallergiások igényeit is elfogadni?" - kérdezi Dr. David Luyt, allergia-szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek