Gluténmentes gyorstalpaló

Mi az a lisztérzékenység, és mennyire veszélyes? Egészséges-e gluténmentes diétába kezdenie azoknak a családtagoknak is, akik nem lisztérzékenyek? Tényleg jó az autizmus ellen? Alapismeretek azoknak, akiknek valami miatt meg kell barátkozniuk a gluténmentes étkezéssel.

Ophrah Winfrey, az amerikai televíziós talk-showk nagyasszonya 2008-ban 21 napon át tartó gluténmentes diétába kezdett, ami nála egy átfogó tisztítókúra része volt.

Ettől fogva a gluténmentes táplálkozásból Amerikában egyfajta divat lett (ami mára Európába is átgyűrűzött), buzgó és lelkes követői vannak, akik egyáltalán nem betegek, viszont úgy vélik, hogy fogyni lehet tőle, elmulasztja a migrént, javítja az autista és a hiperaktív gyerekek állapotát, és feltölt energiával.

A rossz hír, hogy mindezen állításokat az orvosok cáfolják, sőt, kifejezetten hangsúlyozzák, hogy egészséges gyerekeket ne kényszerítsen a szülő gluténmentes diétára. A hiperaktivitásuk nem fog elmúlni, viszont fennáll a veszélye a hiánybetegségek kialakulásának. (Aki valóban lisztérzékenység miatt táplálkozik gluténmentesen, annak ugyanis – eleinte mindenképpen –  orvos felügyeli a diétáját.)

Killing Fields
Killing Fields

De akkor az ismerősöm miért lett jobban a diétától?

Valószínűleg azért, mert aki tudatosan eszik, és betart egy nehéz és nagy odafigyelést igénylő diétát, az eleve a korábbinál egészségesebben kezd enni, és valószínűleg kevesebbet is (megszűnnek például a nassolások). Azt sem teljesen igazságos állítani, hogy csak a divat miatt hallunk ilyen sokat mostanság a lisztérzékenységről. Egy amerikai kutatások szerint a lisztérzékenyek száma minden húsz évben megduplázódik.

Mi az a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység (cöliákia) nem ételallergia, hanem az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A glutén egy fehérjecsoport, amit más néven sikérnek neveznek. Ha egy lisztérzékeny ember szervezetébe glutén kerül, akkor sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami miatt súlyos emésztési és felszívódási panaszai lesznek. Ezek alultápláltsághoz, csontritkuláshoz vezetnek, és rossz esetben rákos béldaganatok kialakulását is okozhatják.

A lisztérzékenység gyógyszerek nélkül, diétával kezelhető, viszont gyógyíthatatlan és soha nem múlik el. Ma már házilag elvégezhető teszteket is lehet kapni annak megállapítására, hogy valaki gluténérzékeny-e. A cöliákia azonban komoly és veszélyes betegség, gyanú esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Nem öröklődik, kialakulásának mégis nagyobb a valószínűsége azoknál, akiknek családjában előfordult már ilyesmi. Nemcsak gyermek-, hanem felnőttkorban is kialakulhat. Nőknél sokkal gyakoribb az előfordulása, a betegek 70 százaléka nő. Érdekes módon, míg Európában és az Egyesült Államokban igen gyakori, Japánban és Fekete-Afrikában teljesen ismeretlen ez a betegség. Ennek okát még nem sikerült kideríteni, csak úgy, mint sok más tudományos kérdésre sincs még válasz a lisztérzékenységgel kapcsolatban. Olvasmányos, de nagyon alapos és mindenre kiterjedő leírást találunk a betegségről a Házipatika honlapján.

Vigyázat, még a szájfényben is lehet!

Ami egyértelmű: a búza, a rozs és az árpa glutént tartalmaznak. Ami kevésbé egyértelmű, az az, hogy ezeknek a gabonáknak a származékai mennyi minden másban is ott vannak, például keményítő vagy állományjavító formájában.

Mivel a lisztérzékenység súlyosabb eseteiben a legkisebb mennyiséggel való érintkezés erős reakciót válthat ki, jó tudni, hogy gyógyszerekben, vitaminkészítményekben, vagy éppen szájfényekben és egyéb kozmetikumokban is találhatunk glutént.

De az élelmiszerek közt is megtalálható, olyan meglepő helyeken, mint a hurka, a májkrém, vagy a fagyasztott termékek jó része (rántott bármi, fasírtok, hamburgerhús, bélszínroló, sütemények). Az evidens, hogy a gabonapelyhekben, kekszekben, nápolyikban, müzli szeletben ott van. A zöldség-gyümölcs esetében viszont biztosra vehetjük, hogy gluténmentesek ráadásul egészségesek is.

A zöldség-gyümölcs mindig biztos tipp
A zöldség-gyümölcs mindig biztos tipp

Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e glutént vagy sem, és sajnos a gyártó sem köteles ráírni. Az összetevőket viszont köteles feltűntetni, ami jó kiindulási alap lehet.

Még nehezebb a helyzet éttermi kaják esetében, ahol még csak összetevőlista sem áll a rendelkezésünkre. Ha az étel panírozott, vagy bármilyen szószt adnak hozzá, akkor nagy az esélye annak, hogy tartalmaz glutént. Ha kétségeink vannak, inkább ne együk meg.

Akkor most életre búcsút mondhatok az élvezetes étkezéseknek?

Fél kiló 695 forint
Fél kiló 695 forint

Tíz évvel ezelőtt még igen lett volna a válasz erre a kérdésre. Azóta viszont nagyon sok cég kezdett el gyártani és forgalmazni különböző, kifejezetten a lisztérzékenységben szenvedők számára gyártott élelmiszert.

De még mielőtt ezekről szót ejtenénk, tisztázzunk néhány alapvető kérdést:

Le kell-e mondani az alkoholról? Szerencsére nem. A borban és a tömény alkoholokban (a vodka, whisky kivételével), és a likőrökben legalábbis nincs glutén. A sörrel már vigyázni kell, mivel gabonából készül. (Egyébként Amerikában a sörből is lehet gluténmentes verziót kapni.)

Le kell-e mondani a gabonaféleségekről? A hagyományos gabonákról, mint a búza, rozs, árpa igen. (Bár egyes új kutatások szerint a zab némely formája fogyasztható, inkább ne kísérletezzünk, amíg bizonyítást nem nyer a dolog.) A jó hír viszont, hogy vannak olyan, a gabonához nagyon hasonlító növények, mint az amarant, vagy a quinoa, valamint speciális lisztek rizsből, kukoricából, stb. amikkel majdnem minden hagyományos gabonát le lehet utánozni. Ezeket használják alapanyagként a gluténmentes élelmiszerek előállításához is.

Meg fog-e drágulni az életem? Senkit nem szeretnénk áltatni: igen. Viszont a költségeken lehet csökkenteni, ha az ember igyekszik minél több mindent otthon előállítani. A neten már nagyon sokféle gluténmentes receptoldal van, melyek nagy részét, mint a liszterzekeny.com-ot is olyanok írják, akik maguk is ebben a betegségben szenvednek. Aki viszont megengedheti magának, az akár házhozszállított ebédet is rendelhet olyan cégtől, akiknél minden fogás garantáltan gluténmentes. De van külön erre szakosodott webáruház is, ahol szinte mindennek beszerezhető a gluténmentes változata. Furcsa módon, bár nagyon sokakat érintő problémáról van szó, én mindössze egyetlen helyet találtam, ahol a gluténmentes sütés-főzés titkait is megtanítják.

Az egyik legismertebb "gluténmentes" logó
Az egyik legismertebb "gluténmentes" logó

Biztos, hogy amire ráírják az valóban gluténmentes? Hát, semmiképpen ne a kínai piacon vásároljunk gluténmentes kajákat. (Nem valószínű, hogy baj lenne belőle, de jobb nem kísérteni a sorsot.) Ugyanígy ismeretlen helyről ne rendeljünk online.

Szerencsére az OÉTI-nek van egy jó kis listája a bevizsgált és hivatalosan bejelentett gluténmentes élelmiszerekről, amit mindig elő lehet venni, ha kétségeink vannak egy termék engedélyezett voltáról. A gluténmentes élelmiszereket sokféleképpen jelölik, nálunk és az Unióban egy kék áthúzott gabonakalász a legelterjedtebb logó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek