A legbosszantóbb rovarokat űzheted el a fűszerrel, ami minden kamrában ott van

Lontai Ildikó
GettyImages-1336553540
Olvasási idő kb. 5 perc

Ez a népszerű fűszer felveszi a harcot a hangyákkal, nem is akárhogyan.

Akinek volt már hangyainvázió az otthonában, pontosan tudja, mennyire bosszantó, amikor ezek az apró rovarok megjelennek, és mekkora küzdelem megszabadulni tőlük. A legkisebb repedésekbe is képesek bebújni, és villámgyorsan elszaporodnak. Fel kell tehát venni a harcot velük mihamarabb, azonban egyáltalán nem mindegy, milyen szereket vetünk be ellenük.

A bosszantó rovarok ellen fűszerekkel is védekezhetünk

Amikor a kisfiam pár hete egy kekszet majszolva sétált keresztül a konyhán, a nyomában pedig a hangyák kapkodták serényen a lehullajtott morzsákat, már tudtam, hogy ebből hamarosan nagy baj lesz. Mert ahol néhány hangya megjelenik, ott pár nap múlva már százan rohangálnak, és az egész lakás tele lesz velük. Nálunk azonban két kutya és egy kisgyerek van, így az, hogy hangyamérget vagy irtószert szórjunk ki a lakásban, nem lehet megoldás. Valami mást kell tehát kitalálni. A porszívó, mint a rovarok ellen bevethető instant védekezés, most is működött, jelentős mennyiséget összeszívtunk vele, de ezzel ugye, nem számoljuk fel a bolyt. Egyes hangyairtó csalétkek – amelyek zárt dobozban vannak – igen jól működnek, így azokat is bevetettük, a konyhában azonban egy egyszerű, de annál hasznosabb megoldáshoz folyamodtunk.

Először a bosszantó rovarok útvonalát érdemes felfedezni, és utána kiszórni ezt a hatékony fűszert
Először a bosszantó rovarok útvonalát érdemes felfedezni, és utána kiszórni ezt a hatékony fűszertRhj / Getty Images Hungary

Ez a fűszer bevált: távol tartja a hangyákat

Van ugyanis egy olyan fűszer, aminek az illatát mi imádjuk, a hangyák azonban kikészülnek tőle. Ráadásul ez a finom ételízesítő minden kamrában ott van, így ha hirtelen szembesülünk „hangyatámadással”, akkor gyors megoldásként azonnal alkalmazhatjuk. Ez pedig nem más, mint a fahéj.

Lehet, hogy már hallottál róla, hogy a fahéj megöli a hangyákat, ez azonban így nem igaz. Tény viszont, hogy elriasztja őket, mégpedig azért, mert egyszerűen nem bírják a fűszer erős illatát.

A hangyák ugyanis feromonnyomot hagynak maguk után, amit a többi hangya követ, így kialakul egy útvonal, amelyen a táplálékukhoz mennek. Azonban a fahéj az erős illata miatt megzavarja a nyomkövetésüket, és elriasztja őket.

A hangyák nem szeretnek olyan útvonalakon közlekedni, ahol őrölt fahéjba botlanak, így a fahéj, bár nem pusztítja el őket, de távol tartja, és ha jól használjuk, akár ki is űzhetjük a bosszantó kis rovarokat a lakásból.

Mi szeretjük ezt a fűszert, a hangyák viszont ki nem állhatják

„A fahéj fő alkotórésze, amely felkavarhatja a hangyákat, a fahéjaldehid” – mondja a szakértő. –„Ez az anyag megzavarja a hangyák által követett feromonnyomot, így megnehezíti számukra, hogy egymást követve eljussanak a táplálékforrások felé, vagy visszatérjenek a kolóniáikba. Ez az »illatbarikád« elijeszti és távol tartja a hangyákat.”

Ráadásul a fahéj illata számunkra sokkal kellemesebb, mint a különböző rovarirtó szereké, ezért érdemes inkább ezt a fűszert szétszórni a konyhában. Nem mindegy azonban, hogyan használjuk.

A hangyák hajlamosak olyan helyeken gyülekezni, ahol könnyen hozzáférnek az élelemforrásokhoz (például a kamrában vagy a konyhában), és könnyen tudnak kommunikálni a kolóniájukban lévő többi hangyával – így először ezeket a helyeket érdemes megtalálnunk. Ahol több hangyát látunk, ott szórjunk a földre egy kevés morzsát, és figyeljük meg a hangyák útvonalát és gyülekező helyeit. Ezután vessük be az őrölt fahéjat, és szórjuk ki az útvonalukra.

A másik felhasználási mód, hogy vízzel összekeverjük a fahéjat, majd belemártunk egy vattát, és átdörzsöljük vele a hangyák útvonalát. Érdemes felkutatni a hangyák belépési pontját a lakásba (pl. repedések, ablakok, ajtók stb.) és ide is szórni a fahéjból, hogy távol tartsuk őket.

Ha nincs otthon fűszer, ezt is bevethetjük a rovarok ellen

Amennyiben pont elfogyott otthon a fahéj, akkor sem kell kétségbe esnünk. Hasonlóan hatékony lehet ugyanis az ecet, ami igazi jolly joker a konyhában, hiszen étkezési célok mellett többek között vízkőtelenítésre, edények tisztítására is használható, ráadásul még a hangyák ellen is bevethető.

Ha ecetet szeretnénk használni a hangyák elriasztására, akkor a leghatékonyabb módszer, ha ecetet és vizet öntünk egyenlő arányban egy szórófejes palackba, majd jól felrázzuk az üveget. Ezzel aztán alaposan bepermetezzük a hangyák útvonalát, a padló repedéseit és az egyéb felbukkanási pontokat. A hangyák ugyanis ki nem állhatják az ecet szagát, és hasonló módon megzavarja őket, mint a fahéj. A tapasztalatok szerint azonban a fahéj hatékonyabb, ráadásul az illata is kellemesebb a legtöbb ember számára.

Ha szeretnéd tudni, melyik az a kedvelt és finom fűszer, ami jótékony hatással van a májra és a vesére, olvasd el cikkünket ide kattintva

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek