Ezért érzed úgy, hogy úszik a lakásod a porban: megvan, mi okozhatja

GettyImages-1293364260

Ha néha te is úgy érzed, hogy túl sok por gyűlik össze a lakásodban, az nem azért van, mert felületesen takarítasz. Sokszor elkeserítő, hogy minden, por ellen bevetett erőfeszítés hiábavalónak bizonyul, és a tisztaság nem tart tovább egy napnál. Természetes, hogy senki sem szeret poros lakásban élni, ráadásul a porcicák, a finom szöszök számos problémát okozhatnak a mindennapi életben.

A végtelennek tűnő portörlés helyett legkönnyebben úgy szabadulhatsz meg a problémától, ha kideríted, nálad mi lehet az oka annak, hogy rövid időn belül ismét porban úszik a lakásod.

A por egészségügyi problémát is okozhat

Eltekintve attól, hogy a lakás piszkosnak, rendezetlennek és gazdátlannak tűnik, a sok por sokkal nagyobb kárt okozhat, mint gondolnánk, hiszen számos egészségügyi kockázatot jelenthet bárki számára. A porrészecskék méretükből és fajtájukból adódóan különbözőképpen irritálhatják a légutakat, és akár toxikus veszélyt is jelenthetnek a szervezetre. 

A portörlés egy fontos mozzanata otthonunk kitakarításának
A portörlés egy fontos mozzanata otthonunk kitakarításánakBakiBG / Getty Images Hungary

A finomabb porszemcsék a legveszélyesebbek, hiszen elég erősek ahhoz, hogy utat találjanak a tüdőbe, míg az ultrafinom porszemcsék akár arra is képesek, hogy behatoljanak a véráramba. Ha hosszú időt töltünk egy olyan helyiségben, ahol a levegő szálló porral telített, igen nagy kockázatnak tesszük ki az egészségünket.

A lakásban felgyülemlett háztartási porrétegnek meglepően változatos lehet az összetétele.

Találhatunk benne elhalt hámsejteket, háziállatok szőrét, szennyeződéseket, ruhaszálakat, poratkákat, poratkaürüléket, baktériumokat, penészgombát, kis rovarokat és polleneket is.

Az allergének közé tartozik a poratkaürülék, az elpusztult poratkák, a háziállatok szőrzete és a kis rovarok. A por káros anyagokat is rejthet, például antibiotikum-rezisztens baktériumokat, mikroműanyagokat és más vegyszereket is. 

Porallergiában szenvedőknél már kisebb mennyiségű por is allergiás reakciókat válthat ki. De nem feltétlenül kell allergiásnak lenni ahhoz, hogy egyes részecskék irritációt, olyan kellemetlen tüneteket váltsanak ki, mint az orrdugulás, a köhögés, az orrfolyás, a tüsszentés, a torokkaparás vagy a vizenyős szemek. Mindezek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy azonosítsuk, a mi otthonunkban vajon mik lehetnek a por forrásai.

Kintről is sok por kerülhet a lakásba

A kültéri por, mint a füst, az utcáról bekerülő talajrészecskék vagy a pollen a falrepedéseken, az ablakokon és az ajtókon keresztül könnyen bejuthatnak a lakásba. De mi magunk is bevihetjük a bőrünkön, a hajunkon, a ruházatunkon, és hasonlóképpen a házi kedvenceinkkel vagy a személyes tárgyainkkal is hazakerülhet sok por.

A fákról és a madarakról is sok port juthat az otthonunkba
A fákról és a madarakról is sok port juthat az otthonunkbaTommL / Getty Images Hungary

Az átlagosnál sokkal több por felgyűlhet az otthonunkban akkor, ha a lakást fák veszik körül, mert az ott élő madarak tollairól a nyitott ablakokon keresztül beszállhat a por. Egy forgalmas utca vagy egy gyár közelében is több port tapasztalhatunk otthon. Ilyen esetekben jó megoldás lehet, ha betömjük az ablakok és ajtók környékén található réseket.

A pára megköti a port

A magas páratartalom kifejezetten allergén lehet, miután kiváló környezetet biztosít a poratkák és penésztelepek elszaporodásához. A magas páratartalom miatt a porrészecskék is egymáshoz fognak tapadni, így sokkal könnyebben megülnek a bútorokon és az egyéb tárgyakon, ahonnan eltávolítani is nehezebb. 

A páratartalom ellenőrzése érdekében érdemes beszerezni egy páramentesítőt, mellyel elérhetjük, hogy igazán kellemes, ötvenszázalékos páratartalom legyen a lakásban.

Nem mindegy, mivel porszívózunk

Azt gondolhatnánk, hogy a porszívózás a legegyszerűbb módja a poreltávolításnak, de ez nem mindig van így. Vannak ugyanis olyan porszívók, amelyek nem rendelkeznek nagy hatékonyságú részecskeszűrővel, vagyis HEPA-szűrővel, ezért felesleges port bocsátanak ki a levegőbe, így megeshet, hogy porszívózás után még porosabb lesz a lakás. A problémát elkerülhetjük egy száraz-nedves típusú porszívóval is, ami egy víztartályba gyűjti össze a port a padlóról és a szőnyegből.

Érdemes nagy teljesítményű porszívót beszerezni
Érdemes nagy teljesítményű porszívót beszerezniSouth_agency / Getty Images Hungary

Tartsuk karban a légkondicionálót

Már egyre több lakás rendelkezik légkondicionáló berendezéssel, amely képes arra, hogy felszívja és összegyűjtse a lakásba bejutó kültéri port, amit a levegőszűrőn keresztül el is lehet távolítani. Ám a pormentes otthon elérése érdekében nagyon fontos, hogy a klímaberendezést mindig tartsuk karban. A zavartalan működés érdekében legalább negyedévente tisztítsuk ki vagy cseréljük ki benne a légszűrőket.

A légkondicionáló berendezés tisztán tartása is segíthet abban, hogy kevesebb por legyen a lakásban
A légkondicionáló berendezés tisztán tartása is segíthet abban, hogy kevesebb por legyen a lakásbanSongsak rohprasit / Getty Images Hungary

Használjunk szárítógépet

A mosás után kiteregetett ruhából is nagyon sok por kerül a levegőbe. Nem csak a gyors száradás és a helyhiány miatt lehet praktikus egy szárítógép beszerzése. A készülék ugyanis egy sokszűrős rendszerrel képes arra, hogy összegyűjtse a textilekből származó port, amit egyetlen mozdulattal, a szűrők kitakarításával eltávolíthatunk. Nem beszélve arról, hogy a szöszök és a cérnadarabok összegyűjtése mellett gondoskodik arról is, hogy a lakás páramentes legyen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra