Beach body egész évben? Elmondjuk, hogyan érd el!

shutterstock 503642464

Az idei nyár ugyan véget ért, de ahhoz, hogy jövőre magabiztosan és büszkén vágjunk neki a strandszezonnak, érdemes már most apró lépéseket tenni. Nyáron, a nagy melegben sokkal lengébben öltözködünk. Előkerülnek a rövidnadrágok, a miniszoknyák, nem is beszélve arról, hogy ilyenkor jól esik csobbanni egyet a hűsítő vízben. Persze a beach body hiánya ilyenkor akadály lehet, de a nyaralás előtt két nappal elkezdett fogyókúra nem vezet eredményre.

Ilyenkor jellemzően már késő, és a drasztikus koplalás vagy fogyókúra sem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ellenben ha tudatosan meghozzuk azt a döntést, hogy jövő nyárra szeretnénk jobb formába kerülni, akkor nem kell pánikszerűen cselekednünk és egész évben megőrizhetjük a beach body-t.

Étrend, ami életmód

A megfelelő életmód egyik legfontosabb eleme a változatos, tápanyagokban gazdag étrend. Mindenképpen olyan étrendet válasszuk, amit hosszútávon, életmódszerűen tudunk tartani. A hirtelen nagy fogyások nagy visszahízásokat eredményezhetnek, amely nem tesz jót sem a szervezetünknek, sem a bőrünknek. Érdemes alaposabban utána olvasni a témának, esetleg kérni dietetikus véleményét, segítségét. Akinek a fogyás az elsődleges cél, az is számos speciális diéta közül választhat, viszont fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára: a táplálkozásunk ne váljon egyoldalúvá és szervezetünk minden fontos tápanyagot megkapjon.

ella-olsson-2IxTgsgFi-s-unsplash
Ella Olson/Unsplash

Az egészséges életmód kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden számít, amit a szervezetünkben beviszünk. Az alkoholos italok például sok cukrot is tartalmaznak, így mind a fogyókúra, mind az egészséges táplálkozás és életmód esetén ki kell iktatnunk. Ugyanígy tiltólistára kerül a dohányzás, amelyet legjobb ha el se kezdünk, hisz minden formája káros.

Sport, elég megtenni az első lépést

Sokan a sportolást is ott rontják el, hogy azonnali eredményt és teljesítményt akarnak kisajtolni a testükből. Nem fogunk tudni egyből lefutni egy félmaratont, de ne is ez legyen a cél! Kezdjük apró lépésekkel. Akár egy gyorsabb tempójú, hosszabb séta is jó kezdés lehet, vagy kevesebb kilométer, ha futásról beszélünk.

Mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, amit hosszú távon, örömmel tudunk végezni. Ma már szerencsére rengeteg sport közül választhatunk. A biciklizés és az úszás kímélőbb mozgásforma, de remek a jóga vagy a csapatsportok is, mint például a foci. Aki úgy érzi, hogy egyedül kevésbé tudja rávenni magát, érdemes rokont vagy barátot bevonni a közös sportba, esetleg választani egy személyi edzőt.

A szakmai ajánlás szerint heti 150 perc közepes intenzitású kardiómozgásnak és 2 alkalommal 20-30 percen át végzett izomfejlesztő sportnak van optimális hatása.

Kezdhetjük apró lépésekkel és fokozatosan, hétről hétre, hónapról hónapra haladhatunk akár ezen kitűzött cél felé. Ami nagyon fontos, hogy elérhető célokat tűzzünk ki magunknak a fogyás és testformálás terén. Ezen az úton minden apró lépés számít. Akárcsak a dohányzásról való leszokás esetén: a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk, de ha valamiért mégsem hagyjuk abba, akkor tájékozódjunk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

anupam-mahapatra-Vz0RbclzG w-unsplash
Anupam Mahapatra/Usnplash

Azon felnőtt dohányosok számára, akik az ismert kockázatok ellenére is tovább dohányoznak, ma már léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, mint például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia, amelyek a cigarettázásnál lényegesebb kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak. Ezek a technológiák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely egyéb káros hatásai mellett megelemi a vérnyomást, a szívfrekvenciát és függőséget okoz. Az se felejtsük el, hogy a füstmentes alternatívákhoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségkárosító hatás közötti összefüggés vizsgálatára még hosszútávú kutatások szükségesek. Épp ezért a legjobb választás az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotintartalmú terméket.

A mentális egészség testi vonzata

Ha egészséges életmódról beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg a dolog lelki oldaláról sem. Egyrészről fontos, hogy reális módon lássuk a saját testünket. A social media posztok agyonretusált fotói biztos, hogy nem adnak jó támpontot ehhez. Ha még nem értük el a kívánt testalkatot, legyünk türelmesek a testünkkel, becsüljük meg és tiszteljük magunkat.

Sokak számára a dohányzás is egyfajta pótcselekvés, nem is könnyű leszokni róla. Az eredmények elérése érdekében kérhetjük a családunk vagy szakember segítségét. Aki elhatározza, hogy leszokik, azt mindenben támogatni szükséges, hiszen kizárólag a leszokással érhető el az ártalmak teljes megszüntetése. Ha valamiért mégsem szokunk le a dohányzásról, akkor is van lehetőségünk tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a dohányzás főleg a nikotin miatt káros, de a tudomány mai állása szerint elsősorban az égés és az égés során felszabaduló füst, és a füstben lévő káros anyagok tehetőek felelőssé a dohányzás okozta megbetegedésekért. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala a cigaretta égésekor keletkező közel 7 ezer vegyi anyag közül 93-ról megállapította, hogy káros, vagy potenciálisan káros. Az égés nélkül működő alternatívák tehát ennek okán a cigarettánál lényegesen – akár 70-95 százalékkal - kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, bár ennek az egészségkárosító hatással való összefüggése vizsgálatára még hosszútávú kutatások szükségesek.

A változatos, tápanyagban gazdag étrend, a rendszeres mozgás és a káros szokásoktól mentes életmód pedig mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy elérjük – és ami fontosabb – fenn is tartsuk a vágyott, arányos testalkatot. Ehhez azonban tudatosság, következetesség és kitartás szükséges. Fontos, hogy olyan ételeket együnk, amelyeket szeretünk, olyan mozgásformát válasszunk, ami örömet okoz, és így az egész egy olyan életmóddá alakítható, amelyben jól is érezzük magunkat.

 

A szeptember 21-én indult „Füstmentes formába hozunk!” kampány szervezői olyan ismeretek átadására törekszenek, amelyek a mindennapok valamennyi területén közelebb visznek a kisebb környezeti kockázattal járó életmódhoz. Ha Te is szívesen csatlakoznál a kampányhoz, akkor látogass el a fustmentes.hu/formabahozunk weboldalra!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek