Az öko-fiatalok pazarolnak leginkább

water-waste-fokuszBrit felmérések szerint a szájával már nagyon zöld a mostani fiatal generáció, tetteiben azonban ez egyelőre nem tükröződik: háromnegyedük pazarolja a vizet és az energiát is, de a nők még mindig jobbak.

cikk-tipus-altalanos

 

Meglepő ellentmondást tárt fel egy környezettudatosságot vizsgáló brit felmérés. A 18 - 24 év közöttiekre jellemző a leginkább környezettudatos gondolkodásmód, viszont mindennapjaik során ők élnek a leginkább energiapazarló módon.

Az IBM megbízásából készült felmérés eredményei optimizmusra és aggodalomra egyaránt okot adnak. Biztató, hogy a jövő generációja, a mai 18 és 24 év közötti fiatalok rendkívül környezettudatos elveket vallanak. Aggasztó ugyanakkor, hogy ez a zöld attitűd csak elméleti szinten jelentkezik, és nagyon kevesen vannak, akik a gyakorlatban is tesznek valamit a környezet védelméért.

 

Tizenkét liter vízben mosnak fogat

A 2000 brit felnőtt megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok 72 százaléka rendszeresen pazarolja a vizet. A válaszok szerint 56 százalékuk folyatja a vizet fogmosás közben is, 40 százalékuk pedig már percekkel a zuhanyozás megkezdése előtt megnyitja a csapot. Az IBM szakértői szerint mindez rendkívüli felelőtlenségre vall, hiszen becsléseik szerint mintegy 12 liter víz veszik azzal kárba, ha a fogmosás körülbelül két perces ideje alatt folyamatosan folyik a víz.

 

Mindenki pazarol többé-kevésbé

A kutatás megállapításai szerint a fiatalok kiemelkedő arányban pazarolják ugyan a vizet, de ez a szokás sajnálatos módon a brit lakosság jelentős, igaz régiónként eltérő arányú részére jellemző. Skóciában például a megkérdezettek 71, Yorkshire és Humberside régióban 67, Északkelet-Angliában 65 százaléka, Walesben és Kelet-Angliában viszont kevesebb, mint a fele pazarolja a vizet. A teljes felnőtt lakosság körében szintén a fogmosás közben nyitva hagyott csap a leggyakoribb energiapazarló tevékenység. A britek átlagosan 43, a nők 45, a skótok 56, a Yorkshire és Humberside régióban élők 50 százalékára jellemző ez a felelőtlenség.

wasted-water


A nyitva hagyott vagy felejtett csapokkal, félig töltött mosógépekkel egy átlagos brit felnőtt a felmérés szerint 2009 júniusának első hetében mintegy 277 liter tiszta ivóvizet pazarolt el. Háztartásonként mintegy 70 liter, országos szinten közel 1,8 milliárd liter víz veszett kárba egyetlen nap alatt a vizsgált időszakban.

 

Ruhaszárító vagy izzólámpa?

A felmérés szerint pazarló viselkedésük mellett a fiatalok energiafogyasztási ismeretei is meglehetősen hiányosak: a 18 és 24 év közötti generáció 55 százaléka nem tudta helyesen eldönteni, vajon a ruhaszárító, a hagyományos izzólámpa, a vízforraló, a televízió, a hűtőszekrény vagy a hajszárító használ-e több energiát.

fogalmuk sincs,
mi mennyit
fogyaszt

Ez az arány a teljes népesség körében alacsonyabb ugyan, de még mindig meglehetősen magas. A kutatás szerint a felnőtt brit lakosság mintegy 43 százaléka nem tudja a helyes választ a kérdésre. A két nem közül a nők bizonyultak tájékozottabbnak: 60 százalékuk helyesen jelölte meg a ruhaszárítót, a férfiaknak viszont közel fele bajba került a kérdéssel. Regionális szinten a londoniak és az északkeleti országrészben élők ismeretei a leghiányosabbak, a helyiek közel 50 százaléka nem válaszolt helyesen a kérdésre. Ezzel szemben a délnyugati régióban élők 36, a walesiek csak 32 százalékának okozott gondot a helyes válasz megadása.

 

A zöld attitűd nem elég

- Az attitűdváltoztatás szociálpszichológiájában sok évtizedes megfigyelés, hogy nem elegendő a tudatos gondolkodás szintjén megváltoztatni a véleményt – elemzi a kutatást Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese.

A szakértő szerint a gondolkodás megváltozásából nem következik automatikusan, hogy a viselkedést az új attitűd fogja irányítani. Ehhez számtalan, gyakran igen egyszerű hétköznapi tanács, trükk, megoldás szükséges, hogy a fejben lévő attitűdhöz az automatizmus szintjén társuljon az annak megfelelő magatartás.

- Érthető, hogy a megkérdezett fiatalok környezettudatosabbak voltak, mint az idősebbek, hiszen ők sokkal intenzívebben részesültek ebben a kommunikációban. De csak az általános elvek, a globális következmények szintjén - kommentálta az eredményeket Síklaki István. Mint mondta, ha a kommunikáció olyan praktikus gyakorlatokra is kiterjedne, mint például „Ha a poharad megtöltése után elzárod a vizet, naponta 12 liter vizet megtakarítasz. Egy mozdulat az egész!”, és hasonlók, akkor valószínűleg nem volna ekkora a különbség a tudatos attitűd és a tényleges magatartás között.

 

cikk-tipus-linkek

Tippek és trükkök az energiatakarékos háztartáshoz. | Ahol még elfolyik…

Főzés és fűtés. Az energia háromnegyedét erre használjuk a háztartásban, nagyon nem mindegy tehát, pazarlóan vagy takarékosan tesszük-e. | Energiaspóroló otthon

Évi többszázezer liter víz, többezer kilowattóra energia, szeretjük ha meleg és világos, de szívesen spórolnánk is - a helyiség, ahol ökológiai lábunkat mossuk. | Fürdőszoba ökosan - spórolj!

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra