Mikor érdemes beadatni az influenza elleni oltást?

Az influenza roppant kellemetlen tüneteket produkál, egy erősebb vírus akár 2-3 hétre is ledöntheti az embert a lábáról.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) ajánlása szerint október végéig meg kellett volna kapni az influenza elleni oltást, hiszen a védettség kialakulásához az oltást követően 2-3 hétre van szükség. De semmi pánik, nincs még elkésve az sem, aki most eszmél: az influenza szezon csak most kezdődött, és áprilisig tart.

„Minél tovább hezitálunk a védőoltással, annál valószínűbb, hogy elkapjuk a vírust”

– idézi a Prevention. Sean McNeeleyt, a Cleveland Egyetemi Kórházi sürgősségi osztályának igazgatóját.

Az influenza lázzal, orr- és arcüreggyulladással, torokfájással, köhögéssel, hidegrázással, izomfájdalmakkal, fáradtsággal és fejfájással járhat együtt, a krónikus betegekre, vagy legyengült szervezetre fokozottan veszélyes. A tavalyi szezonban a CDC becslései szerint több mint 80 000 ember halt meg az influenzától, míg több mint 900 000 ember szorult kórházi ellátásra.

Azért érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, mert a 2-3 hét alatt megszerzett immunitás hónapokig védelmet nyújt, és csökken a súlyos szövődmények kialakulásának esélye.

És ez ilyenkor hetekig így megy.
És ez ilyenkor hetekig így megy.Shutterstock / Dívány

Magyarországon – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

A térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, a várandósok, valamint azok a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek – olvasható az ÁNTSZ honlapján. Szintén ingyen kaphatnak védőoltást az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók is.  

Szóval hajrá, mielőtt ideér az influenzaszezon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek