Nincs ideje eljutni a múzeumba? Nem baj, azért nézze meg!

Újabb izgalmas anyag jelent meg a Google Kulturális Intézetének honlapján: a Kiscelli Múzeum online kiállításán olvashat dokumentumokat az 1910-es évek híres kurtizánjának, Mágnás Elzának a meggyilkolásáról, illetve nézegethet régi fényképeket, bútorokat és műtárgyakat (például Róth Miksa színes üvegablakát) Budapestről. Ugyanitt nyit kiállítást január 21-én több mint száz másik intézmény mellett a New York-i Guggenheim Múzeum - így már több mint ezer múzeumból, köztük több magyar intézményből is láthatóak itt műtárgyak. Itt mutatkozik be továbbá a világhírű Monet festményről, a Vízililiomokról készült “gigapixeles” felbontású fotó is, mely az egyébként szabad szemmel alig látható részleteket is jól kivehetővé teszi.

A Kiscelli Múzeum legújabb online kiállítása arról az első világháború előtt meggyilkolt híres magyar kurtizánról szól, akinek életéről és brutális halálának rejtélyéről a tavalyi év egyik legjobb magyar filmje készült: a Félvilág című történelmi thrillerben Kovács Patrícia és Kulka János játsszák a főszerepeket. De a Google nemcsak a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget, hanem a látogatók a Google Street View funkciójának segítéségével az intézmény valamennyi kiállítótermét bejárhatják. A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé: ilyen például az, a 20. század elején készült, német gyártmányú — szekrény méretű — Polyphon zenegép is, amelyet nemrégiben állítottak helyre.

Budapest történetéről is olvashat.
Budapest történetéről is olvashat.google.hu

Ha a Kiscellin kívül kíváncsi más magyar múzeumok kiállítására is, van egy jó hírünk: megnézhetőek a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és a Holokauszt Emlékközpont online kiállításai is. A teljes élvezethez azért angoltudás szükséges.

Oszd meg másokkal is!
Mustra