Csak az nem olvas, aki nem akar

A következő napokban újra Margófeszt zenével, tánccal, és főleg irodalommal. Olyan, mint a Könyvhét, csak színesebb és lazább.

terv feketekicsi
margofeszt.hu

Lapozz bele a városba!

A 85. Ünnepi Könyvhéttel egy időpontban, mondhatni azt kiegészítve, idén már negyedik alkalommal töltik meg élettel a szövegeket a Margó Irodalmi Fesztivál szervezői és résztvevői. A kicsit mindig hivatalos és belterjes Könyvhéthez képest a Margófeszt a kortárs irodalom oly sokat hiányolt emberközeli és popkulturális oldalát mutatja meg: azt, hogy az irodalom nem feltétlenül csak az elefántcsonttornyokban – avagy romkocsmákban – merengő állástalan bölcsészek szenvedélye és szórakozása lehet.

A jelszó június 11-15. között kétségtelenül az, hogy “Lapozz bele a városba!” A Margó fő helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum, de lesznek programok a város egyéb pontjain is. Épp ez a lényege: megmutatni, hogy a kortárs kultúra ugyanúgy hozzátartozik egy nagyváros lüktetéséhez, mint az autók zaja, vagy a biciklik suhanása.

A fesztivál egyik fontos eseménye június 11-én 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Rambo átviszi a szerelmet című médiaművészeti kiállítás megnyitója, ahol egyebek mellett az is hallható lesz, ahogyan John Rambo Nagy László Ki viszi át a szerelmet? című, jól ismert versét szavalja. Boldizsár Péter, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója a költészetet és a popkultúrát társítja, ismert filmrészletek jeleneteire vágja rá az elszavalt klasszikus magyar verseket, néhány vírusvideót már láttunk a sorozatból. Bullshit vagy szellemes geg? Majd elválik.

margo 2014 masodiknap 2
margofeszt.hu

Családmese szaxofonnal

A fesztivál népszerű programjának ígérkezik még a Megyek utánad – 2 Grecsó, 2 Dés című est, ahol Dés László és Dés András mellett Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész keverik a műfajokat. Grecsó (mármint Krisztián) nemrégiben megjelent, Megyek utánad című regényének bemutatóján már kipróbálta magát a két Déssel, úgy tűnik, hogy elérkezettnek látták az időt a családi kötelékek továbbfűzésére.

Háy János a 30Y frontemberével, Beck Zoltánnal Háy Come Beck címmel készül közös produkcióval. Ők egyébként mindketten gyakori fellépői a Rájátszás nevű programsorozatnak, amit azok is szeretni szoktak, akik könyvet utoljára az első bében olvastak. A zenés-kocsmázós estek során kötetlenül, koncertszerűen kerül a közönség elé a kortárs irodalom krémje, színe és java. Mindeközben egymáshoz szokott, később is jól működő párosok születnek, ezt bizonyítja a szintén fellépő Erdős Virág és Kollár-Klemencz László példája. Közös szerzeményük, az Ezt is elviszem magammal nemcsak Erdős zajos sikerű Ezt is el című tavalyi kötetének címadó verse, de egy egész elvándorló generáció szomorkás himnusza is lett a keletkezése óta eltelt rövid idő alatt.

Lovasi, slam, felolvasás

Szintén most jelent meg Lovasi András és Lévai Balázs közös kötete Lovasiról, aki azonban ezúttal nem saját magát, hanem Lackfi János írót kíséri. Lackfi verseit ugyanis Lovasi jó barátja, Heidl György filozófus zenésítette meg, Lovasi pedig ezúttal csak előadja őket – de ezt általában jól csinálja.

A Margó Fesztivál fő programjának ebben az évben is azIrodalom Éjszakája ígérkezik: 21 író 7 rendhagyó és népszerű helyszínen mutatja be művét, a szerzők és szövegek kimozdulnak megszokott közegükből, a könyvtárakból és könyvesboltokból. Kiszabadulnak a szövegek és a szerzők, az este folyamán a közönséggel együtt fedezik fel Budapest ismeretlen arcát az irodalom tükrében. Lesz irodalmi városséta Bereményi Gézával, és Térey János nagyon várt, Átkelés Budapesten című új kötete is bemutatásra kerül június 13-án 18 órakor. A Margó a kezdetektől nagy nyilvánosságot biztosít az utcai költészetnek, a rendezvényeken a hazai slam legjobbjai lépnek fel. Az idei eseménynek különleges apropót ad, hogy ekkora jelent meg a magyar irodalomtörténet első slamperiodikája Slam.pont címmel, a Libri Kiadó gondozásában.

margo 2014 masodiknap 7
margofeszt.hu

Ne szarozz vele!

Látják, érdemes lesz, szóval jöjjenek minél többen a Margófesztre, hiszen a szövegeknek csak úgy van értelme, ha mások is olvassák őket! Erdős Virág tavaly ezzel a verssel csalogatta az embereket, nem tudnánk ennél jobbat írni: “ne légy suttyó ne légy kába, vár a Lánchíd pesti lába, nézz szembe a rideg ténnyel: lehet verset írni fénnyel, szintivel meg szakszival is, bárhogy jöhetsz (taxival is), ott folytatom, ahol kezdtem: talizzunk a Margó Feszten! érdekel? ne szarozz vele: gyere el és lapozz bele!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek