Ezekben a múzeumokban éjszakázzon szombaton!

Már a Heti Kimenőben is adtunk ízelítőt belőle, de most részletesen kitérünk a szombat esti Múzeumok Éjszakájának programjaira, kedvcsinálónak. Ugyan a fővárosban már tíz éve rendezték az elsőt, de úgy tűnik, az évfordulónak nem kerítenek különösebben nagy feneket, inkább ismét csak annak örülnek, hogy egy jegy árával az összes múzeumot végig lehet járni, és ez tényleg öröm, mi is osztozunk benne. A Múzeumok Éjszakája tehát nem véletlenül népszerű rendezvény, ha valakinek nincs tömegiszonya, akkor nyugodtan nézzen körül. Mindjárt mondjuk is, miket ajánlunk!

Haladjunk alfabetikus sorrendben, így az első az Álomautó Múzeum, ahol Henry Ford 150 éves szülinpjára emlékezhetnek a látogatók. Nem is akárhogy, Lee Iacocca méltán híres, 1965-ös Tűzpiros Ford Mustángjában utazhatnak az Oroszlános Udvarban, de láthatják, hogy mivel kocsikázott Elvis, úgyhogy egy ilyen kezdet mindenképp jó arra is, ha a pasink amúgy nem akarná múzeumokban tölteni a szombat estét: ezzel talán meg lehet puhítani.

muz1
alomautokiallitas.hu

Második a listánkon az Ernst Múzeum, ahol a MOME-válogatást – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszékének műveit lehet megnézni a múzeum alatti utcafrontos helyiségben. Ugyanitt különleges tárlatvezetések lesznek a színházi világ jeles képviselőivel: Színészek a tengerparton címen Nagy Ervin és Dér András fogja körbevinni az érdeklődőket este 9 és 10 között a kiállításon.

Harmadik ajánlatunk a Forster Központ De la Motte a Dísz téren, hiszen itt épp új múzeum születik. Mostani tárlatuk különösen a 18. század rajongóinak kedvez, hiszen lesz itt "tárlatvezetés virágok közt és gyertyafényben Budapest legújabb, és egyetlen barokk lakóház múzeumában, ahol a 18. század második felének életmódját bemutató kiállítás várja éjfélig a látogatókat. A korabeli berendezésen túl a palota lakótérsorának szakrális témájú díszítőfestése önmagában is megtekintésre méltó különlegesség Budapest műemlékei sorában."

Ha kigyönyörködtük magunkat a barokk csodákban, indulhatunk is az Iparművészeti Múzeumba, bár mivel a legizgalmasabb programjuk, a II. Creative Arts Fair - Iparművész Vásár egészen éjjel kettőig tart nyitva, akár utolsó menüpontnak sem rossz. Ha esetleg nem tudnák, van nekünk Kémmúzeumunk is, ha a pasinkat nem pörgetik az autók, hátha majd ez. "Felderítők, hírszerzők és elhárítók izgalmas története, technikai eszközök a kémek szolgálatában a II. világháborútól napjainkig. Eredeti eszközök a titkosszolgálatoktól a Budai Várban, a Királyi Pincében".

Sőt! A Labirintus Panoptikumban a Múzeumok Éjszakáján maga Drakula gróf ijesztegeti majd az arra járó nem csak turistákat. "A kísértetek éjszakáján találkozik a legenda a valósággal", ígérik, és az is kiderül, hogy "mi köze Mátyás királynak Drakulához. Hazamenőben szelleműző fűszer ajándékba!" - ha másért nem, ezért megéri felugrani a Várba.

Persze a Ludwigban is lesznek programok, de mi most nem azt ajánljuk, hogy nézze meg, hogyan vélekedik a péniszekről Soma Mamagésa a Meztelen férfi című kiállításon (ami minket különösebbennem hatott meg), hanem a szintén este tizenegytől induló Pieter Hugo: This Must Be The Place kiállításra küldjük önöket, ha még eddig nem látták, mert érdemes látni, még ha nem is túl vidám.

Műcsarnokba is jó későig lehet menni, hiszen valójában pont ez a lényege a Múzeumok Éjszakájának, értehetetlen, hogy miért ér véget a legtöbb helyen a program már éjfélkor. Hol éjszaka az éjfél? Na, mindegy, a lényeg, hogy a Műcsarnokban még éjfélkor is kezdődik egy Nincs alvás! című irodalmi tárlatvezetés, olyan magyar írók kalauzolásával, mint Garaczi László, Ladik Katalin, Kukorelly Endre, Zalán Tibor a Körösényi-kiállításon vagy a Mélycsarnokban Sajó László és Radics Viktória tolmácsolásában.

06
Barakonyi Szabolcs

Mint azt már a Heti Kimenőben is leszögeztük, mi a Polaris Csillagvizsgálóba költöznénk be, így itt is megemlítjük az űr szerelmeseinek, hogy lesz egy csomó izgalmas program, például távcsöves bemutatók (persze csak derült ég esetén), vagy a Az égbolt rejtett szépségei című asztrofotós kiállítás, és az exobolygókat is megismerhetik, akik eddig nem tették.

Végül, de nem utolsó sorban, hiszen rengeteg múzeum várja a lelkes "éjszakázókat", nem felejtjük el megemlíteni a Szépművészeti Múzeum programját sem, ahol idén minden az antik időkről szól, annak ellenére, hogy a karszalaggal a Helmut Newtonra is be lehet menni (kritikánk a kiállításról itt). Mondjuk, mi előre szólunk, hogy pont ide nem lesz túl egyszerű bejutni, egyszerre csak négyszázan mehetnek be, szóval csak akkor válassza ezt kedvenc helyszínéül, ha nem bánja, hogy sorba kell állnia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra