Az étrend, az életmód, a stressz és az egészségi állapotunk is hozzájárulhat ahhoz, ha székrekedésünk van. A legtöbb egészséges embernek nem valószínű, hogy egy adott étel egyetlen adagja ilyen gondot okoz, de tény, hogy az alkalomszerű székrekedés gyakori, és a legtöbb ember élete során meg is tapasztalja. Azonban a lakosság igen nagy része tapasztalja a betegség krónikus formáját, amely tartósan fennáll.
Egy hétig banánt evett – ez volt a tapasztalata
A banán az egyik olyan élelmiszer, melyről köztudott, hogy székrekedést okoz. Ám egy amerikai orvos, dr. Patricia Varacallo nemrég bebizonyította, nem feltétlenül kell, hogy szorulást okozzon ez a déligyümölcs, ha megfelelően fogyasztjuk. A táplálkozási szakértőként és diabetológusként tevékenykedő doktornő egy héten keresztül tesztelte, hogyan hat a szervezetére kedvenc gyümölcse, majd tapasztalatait megosztotta mindenkivel.
A banán egy igazán sokoldalú, úgynevezett „kényelmi” finomság, hiszen, ha valami gyors, egészséges és laktató harapnivalóra vágyunk, akkor is kiváló választás lehet, tökéletes kiegészítője a gabonafélékből készült ételeknek, belekeverhetjük turmixokba, illetve desszerteket is ízesíthetünk vele.
A banán egy keményítőben gazdag gyümölcs, amely vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Jó rost- és B6-vitamin-forrás, jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot és mangánt tartalmazó szénhidrát, amely segít fenntartani az energiaszintünket a nap folyamán.
De vajon milyen gyakran érdemes banánt enni annak érdekében, hogy megteremtsük a gyümölcs előnyei és hátránya közti egyensúlyt?
Dr. Varacallo kollégáival konzultálva arra a megállapításra jutott, annak, aki rendszeresen banánt eszik, mindenképpen ügyelnie kell arra, hogy mellette sok más növényi táplálékot is fogyasszon.
A mértékletesség is nagyon fontos
Az amerikai orvos egyebek között ezt úgy oldotta meg, hogy a banánból az egyik nap turmixot készített, másnap pedig egy frissítő gyümölcssalátát állított össze belőle acai bogyóval, áfonyával és ropogós granolával.
De volt, hogy energiadús nassolni valót vagy reggelit készített belőle palacsintaként megsütve, vagy mogyoróvajjal ízesítve.
Az orvos azt tapasztalta, hogy a mindennapi, de mindenképpen mértékkel fogyasztott banán hatására javult az emésztése.
A gyümölcs egyáltalán nem okozott székelési gondokat, sőt sokkal inkább rendszeressé tette számára a székletürítést, és mindemellett kevésbé puffadt. Az orvos mindezt azzal magyarázta, hogy a banán oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy a bélmozgás szabályos legyen. A trópusi gyümölcsben lévő rostok lelassíthatják az élelmiszerek gyomron való áthaladását, és segíthetik a könnyebb emésztést és széklet-előállítást.
A tojásallergia is gondot okozhat
De nem csupán a banánról, a tojásról is sokan azt feltételezik, hogy székrekedést okozhat. Azonban nem sok tudományos bizonyíték támasztja alá ezt. Miután a tojásnak igen alacsony a rosttartalma, előfordulhat, hogy egyeseknél hozzájárulhat a székrekedéshez. De a tojásallergia is magyarázatot adhat arra, hogy egyes emberek szervezete miért emészti meg nehezen ezt a fehérjében gazdag ételt.
Nem kell lemondani a tejtermékekről
A sajtoknak, a tejtermékeknek és a tejből készült desszerteknek, például a fagylaltnak is magas a kalciumtartalma, ami egyeseknél székrekedést okoz. Emellett a tejtermékekből is hiányzik a rost, ami szintén lassítja az emésztést. A spektrum ellenkező végén azonban ott vannak az olyan erjesztett tejtermékek, mint például a joghurt vagy a kefir, melyek javíthatják a bélrendszer működését, és csökkenthetik a székrekedést.
A snack és a desszert legyen teljes kiőrlésű
A burgonyacsipszek, a perecek, a kekszek, a péksütemények magas só-, cukor- és zsírtartalmuk miatt, illetve alacsony víztartalmuk miatt okozhatnak székrekedést. Az említett ételek ráadásul élelmi rostokban is igen szegények. Ha ennek ellenére nem tudunk lemondani a sós nassolnivalókról, a péksüteményekről és a kenyérről, a finomított szénhidrátok helyett válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből vagy hüvelyesekből, illetve barna rizsből készült változatokat, amelyek jó rostforrások.
Élelmiszerek, amelyek segíthetnek megelőzni a székrekedést
Sok ember számára a rostban gazdag ételek fogyasztása segíthet a székrekedés enyhítésében. Ilyenek a zöldségek, például a sárgarépa, a borsó, a brokkoli és a spenót; a gyümölcsök közül az alma, a körte, bogyós gyümölcsök, az avokádó és a narancs, a kivi, az aszalt szilva; a gabonák közül a zab, a hajdina és a köles.
A rostbevitel növelésekor az is fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk a kiszáradás megelőzése érdekében. Emellett a legjobb, ha lassan növeljük a rostbevitelt, hogy elkerüljük a székrekedést.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés