Ezekről az ételekről mindenki azt hiszi, lassítják az emésztést: tudós mutatta meg, mi az igazság

GettyImages-1488087474
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem csupán a kevés folyadékbevitel és a csekély mennyiségű rost fogyasztása felelhet azért, ha valaki szorulással küzd. Vannak olyan ételek, amelyekről köztudott, hogy székrekedést okoznak, mégis nagy szüksége lenne a szervezetünknek a bennük lévő vitaminra és ásványi anyagra. Mit tehetünk akkor, ha nem akarunk ezekről az előnyökről lemondani, de azt sem szeretnénk, hogy lelassuljon az emésztésünk?

Az étrend, az életmód, a stressz és az egészségi állapotunk is hozzájárulhat ahhoz, ha székrekedésünk van. A legtöbb egészséges embernek nem valószínű, hogy egy adott étel egyetlen adagja ilyen gondot okoz, de tény, hogy az alkalomszerű székrekedés gyakori, és a legtöbb ember élete során meg is tapasztalja. Azonban a lakosság igen nagy része tapasztalja a betegség krónikus formáját, amely tartósan fennáll.

Egy hétig banánt evett – ez volt a tapasztalata

A banán az egyik olyan élelmiszer, melyről köztudott, hogy székrekedést okoz. Ám egy amerikai orvos, dr. Patricia Varacallo nemrég bebizonyította, nem feltétlenül kell, hogy szorulást okozzon ez a déligyümölcs, ha megfelelően fogyasztjuk. A táplálkozási szakértőként és diabetológusként tevékenykedő doktornő egy héten keresztül tesztelte, hogyan hat a szervezetére kedvenc gyümölcse, majd tapasztalatait megosztotta mindenkivel.

Ha mértékkel fogyasztjuk és a megfelelő ételekkel kombináljuk, a banán sem okoz székrekedést
Ha mértékkel fogyasztjuk és a megfelelő ételekkel kombináljuk, a banán sem okoz székrekedéstalvarez / Getty Images Hungary

A banán egy igazán sokoldalú, úgynevezett „kényelmi” finomság, hiszen, ha valami gyors, egészséges és laktató harapnivalóra vágyunk, akkor is kiváló választás lehet, tökéletes kiegészítője a gabonafélékből készült ételeknek, belekeverhetjük turmixokba, illetve desszerteket is ízesíthetünk vele. 

A banán egy keményítőben gazdag gyümölcs, amely vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Jó rost- és B6-vitamin-forrás, jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot és mangánt tartalmazó szénhidrát, amely segít fenntartani az energiaszintünket a nap folyamán. 

De vajon milyen gyakran érdemes banánt enni annak érdekében, hogy megteremtsük a gyümölcs előnyei és hátránya közti egyensúlyt? 

Dr. Varacallo kollégáival konzultálva arra a megállapításra jutott, annak, aki rendszeresen banánt eszik, mindenképpen ügyelnie kell arra, hogy mellette sok más növényi táplálékot is fogyasszon. 

A mértékletesség is nagyon fontos

Az amerikai orvos egyebek között ezt úgy oldotta meg, hogy a banánból az egyik nap turmixot készített, másnap pedig egy frissítő gyümölcssalátát állított össze belőle acai bogyóval, áfonyával és ropogós granolával.

A banánból készült palacsinta reggelire kiváló választás
A banánból készült palacsinta reggelire kiváló választásArx0nt / Getty Images Hungary

De volt, hogy energiadús nassolni valót vagy reggelit készített belőle palacsintaként megsütve, vagy mogyoróvajjal ízesítve.

Az orvos azt tapasztalta, hogy a mindennapi, de mindenképpen mértékkel fogyasztott banán hatására javult az emésztése.

A gyümölcs egyáltalán nem okozott székelési gondokat, sőt sokkal inkább rendszeressé tette számára a székletürítést, és mindemellett kevésbé puffadt. Az orvos mindezt azzal magyarázta, hogy a banán oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy a bélmozgás szabályos legyen. A trópusi gyümölcsben lévő rostok lelassíthatják az élelmiszerek gyomron való áthaladását, és segíthetik a könnyebb emésztést és széklet-előállítást.

A tojásallergia is gondot okozhat

De nem csupán a banánról, a tojásról is sokan azt feltételezik, hogy székrekedést okozhat. Azonban nem sok tudományos bizonyíték támasztja alá ezt. Miután a tojásnak igen alacsony a rosttartalma, előfordulhat, hogy egyeseknél hozzájárulhat a székrekedéshez. De a tojásallergia is magyarázatot adhat arra, hogy egyes emberek szervezete miért emészti meg nehezen ezt a fehérjében gazdag ételt. 

Ha a tojást rostban gazdag zöldségekkel fogyasztjuk, nem okoz székrekedést
Ha a tojást rostban gazdag zöldségekkel fogyasztjuk, nem okoz székrekedéstistetiana / Getty Images Hungary

Nem kell lemondani a tejtermékekről

A sajtoknak, a tejtermékeknek és a tejből készült desszerteknek, például a fagylaltnak is magas a kalciumtartalma, ami egyeseknél székrekedést okoz. Emellett a tejtermékekből is hiányzik a rost, ami szintén lassítja az emésztést. A spektrum ellenkező végén azonban ott vannak az olyan erjesztett tejtermékek, mint például a joghurt vagy a kefir, melyek javíthatják a bélrendszer működését, és csökkenthetik a székrekedést.

A joghurt és a kefir kifejezetten jót tesz székrekedés esetén
A joghurt és a kefir kifejezetten jót tesz székrekedés eseténA_Lein / Getty Images Hungary

A snack és a desszert legyen teljes kiőrlésű

A burgonyacsipszek, a perecek, a kekszek, a péksütemények magas só-, cukor- és zsírtartalmuk miatt, illetve alacsony víztartalmuk miatt okozhatnak székrekedést. Az említett ételek ráadásul élelmi rostokban is igen szegények. Ha ennek ellenére nem tudunk lemondani a sós nassolnivalókról, a péksüteményekről és a kenyérről, a finomított szénhidrátok helyett válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből vagy hüvelyesekből, illetve barna rizsből készült változatokat, amelyek jó rostforrások. 

A teljes kiőrlésű tésztafélék könnyebben emészthető ételek a gyomor számára
A teljes kiőrlésű tésztafélék könnyebben emészthető ételek a gyomor számárafcafotodigital / Getty Images Hungary

Élelmiszerek, amelyek segíthetnek megelőzni a székrekedést

Sok ember számára a rostban gazdag ételek fogyasztása segíthet a székrekedés enyhítésében. Ilyenek a zöldségek, például a sárgarépa, a borsó, a brokkoli és a spenót; a gyümölcsök közül az alma, a körte, bogyós gyümölcsök, az avokádó és a narancs, a kivi, az aszalt szilva; a gabonák közül a zab, a hajdina és a köles.
A rostbevitel növelésekor az is fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk a kiszáradás megelőzése érdekében. Emellett a legjobb, ha lassan növeljük a rostbevitelt, hogy elkerüljük a székrekedést.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek