A Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában őshonos édesgyökér már régóta gyógyírt jelent különféle betegségek kezelésére, de használják cukorkák, italok és gyógyszerek ízesítésére is. Az édesgyökér mértéktelen fogyasztása azonban számos egészségügyi kockázatot is hordoz.
Képes megállítani a rákos sejtek növekedését
A hagyományos gyógyászatban az édesgyökér az ekcéma, a hörghurut, a székrekedés, a gyomorégés, a gyomorfekély és a menstruációs görcsök enyhítésére szolgál. Az elképzelések szerint az édesgyökér jótékony hatása a glicirrhizin nevű összetevőjének köszönhető.
Kutatások alapján az édesgyökérben található Licochalcone-A vegyület megállíthatja a rákos sejtek növekedését, különösen igaz ez bőr-, mell- és prosztatarák esetén.
Általánosságban elmondható, hogy az édesgyökér egy felnőttszervezet számára biztonságos élelmiszernek számít, és jól tolerálható.
Ám az édesgyökérnek számos kellemetlen, enyhe vagy súlyos, sőt túladagolás esetén akár halált okozó mellékhatása is lehet. Éppen ezért az édesgyökér-tartalmú étrend-kiegészítőket csak rövid távú használatra javasolják.
Ami az előnye, az a hátránya is
A szakértők úgy gondolják, hogy az édesgyökér mellékhatásai ugyanannak az összetevőnek tulajdoníthatók, mint amelyiknek az előnyeit köszönheti. A glicirrhizin túlzott felhalmozódása a stresszhormonként ismert kortizol szintjének abnormális növekedéséhez vezethet, ami felboríthatja a szervezet folyadék- és sóháztartását, ez pedig vérnyomás-emelkedést okozhat, illetve a folyadék-visszatartás miatt ödéma is kialakulhat.
Emiatt a szívbetegeknek és a vesebetegségben szenvedőknek egyáltalán nem javasolt az édesgyökér-tartalmú étrend-kiegészítők és élelmiszerek fogyasztása, hiszen a növény befolyásolhatja a betegség kezelésére szedett gyógyszerek hatását.
Ritkán, de az édesgyökér egyéb más súlyos mellékhatásokhoz is vezet, például neurológiai problémákat, stroke-ot, koraszülést és a magzatnál növekedési problémát is okozhat.
Miután nem ismert, hogy az édesgyökér biztonsággal fogyasztható-e a szoptató édesanyák számára, ezért az orvosok inkább szoptatás idején nem javasolják a növény fogyasztását.
A gyerekek nagyobb biztonsággal fogyaszthatják
A szakemberek véleménye szerint az édesgyökér kisebb mennyiségben való fogyasztása biztonságosabb lehet a gyermekek számára, mint a felnőttek esetében. Már csak azért is érdemes ezt tudni, mert több, a gyerekek által kedvelt édességnek, egyebek között a medvecukornak is az egyik fő összetevője az édesgyökér. A medvecukor korábban kuriózumnak számító varázsszer volt.
Mennyi édesgyökér fogyasztása ajánlott?
Kutatás hiányában nincs általános irányelv az édesgyökér adagolására vonatkozóan, éppen ezért érdemes a növényt tartalmazó étrend-kiegészítő vagy élelmiszer csomagolásán feltüntetett adagolási útmutatót követni.
Az orvosok becslése szerint napi 1–5 gramm édesgyökér biztonságos adag lehet a legtöbb felnőtt számára. A túl sok édesgyökér fogyasztása azonban mellékhatásokat okozhat. Már a napi 800 milligramm édesgyökér is összefüggésbe hozható egyes vizsgálatok szerint az alacsony káliumszinttel.
Bár a B3-vitamin hiánya súlyos betegségekhez vezethet, túlzott fogyasztása is negatív hatással lehet a szervezetre. Ha szeretnéd tudni, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés