Az igazság azonban az, hogy a rossz berögződések számos, sokszor visszafordíthatatlan betegséghez vagy kóros állapothoz, például demenciához vezethetnek.
Ha így élsz, nagyobb az esélye a demencia kialakulásának
A demencia világszerte mintegy 55 millió ember életét nehezíti meg az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint, és az előrejelzések alapján az elkövetkező években ez a szám várhatóan csak növekedni fog, 2030-ra elérheti a 78 milliót is. A demencia esélyét növelő kockázati tényezők azonban tudatos életformával, elsősorban az egészségünket károsító mindennapi szokások elhagyásával csökkenthetők.

Mindenképpen sokat tehetünk a kognitív hanyatlás elkerülése érdekében, ha kevesebb telített zsírokban gazdag ételt fogyasztunk. Miután az agyunknak egészséges zsírokra, sovány fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a megfelelő működéshez, a legjobb, ha a gyümölcsökkel, zöldségekkel, diófélékkel, gabonákkal, egészséges zsírokkal és sovány húsokkal teli étrendet választunk, ugyanis a telített zsírok fogyasztása összefüggésbe hozható a kognitív problémákkal, köztük a demenciával.
Érdemes csökkenteni a cukorbevitelt is, hiszen kutatások igazolják, hogy a magas cukortartalmú étrend demenciát idézhet elő, ahogyan az is, ha figyelmen kívül hagyjuk a krónikus betegségeket.
A kezeletlen magas vérnyomás és a cukorbetegség például az Alzheimer-kór két legnagyobb kockázati tényezője. Mindkét betegség esetében a gyógyszeres kezelés, a diéta és a testmozgás jelentősen csökkentheti a demencia kockázatát.
A túlzott alkoholfogyasztás nemcsak magas vérnyomást, szélütést és májbetegséget, hanem demenciát is okozhat, ugyanis az italozás agysorvadás és korai memóriavesztést vezethet.
A fentieken túl a magány is lehet kiváltó oka a kognitív hanyatlásnak. Kutatások igazolják, hogy a társadalmi elszigeteltség kétszeresére növeli a kockázatot az Alzheimer-kór kialakulásában.
Jó, ha tudod, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten rontják az immunrendszer védekezőképességét. Cikkünkből megtudhatod, melyek ezek.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten rontják az immunrendszer védekezőképességét.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés