Edzés: otthon vagy edzőteremben?

Tavasszal a hobbi- és a profi sportolók is kénytelenek voltak heteken át otthon, a négy fal között vagy a szabadban mozogni, hogy formában maradjanak. Voltak, akiknek sportolás szempontjából nem sok változást hozott a mindennapjaikba a járványhelyzet, mert azelőtt is otthon edzettek, míg másoknak az edzőterem hiánya miatt új rendszert kellett a gyakorlatba ültetniük.

Bizonyára voltak olyanok, akik a karantén alatt elkényelmesedtek, és olyanok is, akiket pont a bezártság ösztönzött a korábbinál aktívabb életmód kialakítására. A rutinosabbaknak most lehetőségük nyílt átértékelni sportolási szokásaik feltételeit és velejáróit, a friss életmódváltóknak pedig jól jöhet némi segítség a mérlegeléshez.

Heti kérdésünk így szól: Edzés: otthon vagy edzőteremben?

Természetesen mivel eltérőek a céljaink, az életkörülményeink, az időbeli, térbeli és anyagi kereteink, akárcsak az egyéni igényeink és a személyiségünk is, rengeteg tényezőn múlik az, hogy kinek melyik opció jön be hatékonyság, kényelem és praktikum szempontjából. Nézzük az érveket és az ellenérveket!

Választék és változatosság

Egy jól felszerelt edzőteremben a nyújtó és mobilizáló eszközöktől kezdve a szabad súlyokon át a kardio- és erősítőgépekig minden a rendelkezésünkre áll egy komplett és kiadós edzéshez. Nem beszélve a csoportos órák széles választékáról (persze otthon a képernyő előtt is ugrálhatunk, de az mégsem olyan, mint a valóságban együtt izzadni másokkal) vagy olyan extra szolgáltatásokról, mint a medence- vagy a szaunahasználat.

Otthon is változatossá tehetjük az edzést
Otthon is változatossá tehetjük az edzéstShutterstock

Bár az eszközök skálája jóval szűkebb, ettől még az otthoni edzés is lehet ugyanolyan változatos, mint az edzőtermi, főleg, ha kihasználjuk a számtalan online elérhető és letölthető edzésprogram, a különböző fitneszvideók és a telefonos alkalmazások nyújtotta lehetőségeket. Ha úgy tartja kedvünk, futhatunk pár kört a szabadban, vagy kijárhatunk egy kondiparkba erősíteni, de vegyíthetjük is a kardiózást a saját testsúlyos edzéssel, szóval csakis a fantáziánkon múlik, hogy hogyan tervezzük meg az edzéseinket

Idő

Vannak, akiknek útba esik munkába vagy hazafelé menet az edzőterem, így amikor halogatós hangulatba kerülnek, eggyel kevesebb kifogást tudnak felmutatni az edzés ellen. És vannak, akik az időhiányra hivatkozva vallják azt, hogy az otthon kényelmében és nyugalmában a legjobb edzeni. Tény, hogy az edzőterembe járás elég macerás tud lenni: össze kell készülni, odamenni, a recepción sorban állni, átöltözni, pakolászni stb., ezt az időt pedig tölthetnénk éppen tényleges edzéssel is. Időhatékonyság szempontjából tehát az otthoni edzés a nyerőbb, hiszen nincs különösebb felhajtás egy-egy edzés miatt, nem kell szervezkedni, bébiszittert keríteni vagy azon aggódni, hogy mi lesz a családdal, amíg próbálunk egy kicsit kikapcsolni. Otthoni edzés közben még sorozatot is nézhetünk, és akár több részletben is letudhatjuk a napi mozgásadagot, ha éppen így fér bele a rutinunkba.

Költségek

Ha az otthonod vagy a természet az edzőtermed, akkor nem kell sem nyitvatartási időhöz alkalmazkodnod, sem bérleti díjat fizetned, az edzés típusától függően pedig elég néhány kelléket beszerezned ahhoz, hogy változatos és hatékony legyen a sportolás. A költségek kalkulálásakor érdemes figyelembe venni, hogy mennyi pluszkiadással jár eljutni az edzőteremig, hogy a céljaink mekkora edzőterületet és milyen eszközöket igényelnek, vagy hogy a kondibérlet kifizetésével és kihasználásával mennyit spórolhatunk otthon az energiával. A legjobb azt érezni, hogy megérte befektetni – bármelyik megoldásról legyen is szó –, mert eredményes az életmódváltás. A legeslegjobb pedig az, ha az egyéni törekvéseink a környezetvédelemmel is összhangban vannak, például ha autózás helyett bringával vagy gyalog járunk dolgozni, vagy ha az edzőterembe saját kulaccsal érkezünk ahelyett, hogy minden alkalommal műanyag flakonos vizet vásárolnánk. 

Motiváció, kitartás és hatékonyság

Kiteregetek, összedobok valamit vacsorára, válaszolok az üzenetekre, aztán végre tényleg elmegyek futni! Ismerős? Akár csoportos órákon veszünk részt, akár barátokkal gyúrunk vagy személyi edzőhöz járunk, egy edzőteremben nagyobb eséllyel sikerül magára az edzésre összpontosítani, mivel nem kísértenek minket lépten-nyomon mindenféle teendőink – legfeljebb csak a gondolatuk. Azoknak tehát, akiknek az önmotiváció nem az erősségük, valószínűleg jót tesz az edzőtermi közeg. Ugyanis, bár általában eleinte körülményektől függetlenül nagy a lelkesedés, ha nem vagyunk elég kreatívak és ha mindig ugyanazt az edzést végezzük, akkor hamar ráunhatunk az otthoni edzésekre.

Van, aki egyedül is boldogul, míg mások sokkal hatékonyabbak, ha csapatban dolgozhatnak.
Van, aki egyedül is boldogul, míg mások sokkal hatékonyabbak, ha csapatban dolgozhatnak.Eugenio Marongiu / Getty Images Hungary

Hatékonyság szempontjából azonban felmerül az alkalmazkodás kérdése is: amikor egyedül edzünk, nem kell konditermi csúcsidőben arra várni, hogy az egyetlen működő evezőgép felszabaduljon, így a saját ritmusunkban haladhatunk. Ugyanakkor az edzőterem közössége önmagában is erős motiváló tényező lehet, főleg az extrovertáltabb emberek számára.

Szociális jóllét

Bár nagy egyéni különbségek vannak abban, hogy ki mennyire szeret társaságba járni, vagy hogy kinek milyen széles és erős a szociális hálója, rendszeres interakciókra, közösségi élményekre mindenkinek szüksége van, hiszen azok által rengeteget tanulunk másokról és magunkról, másrészt az önmagunkkal és másokkal való jó kapcsolatok az életminőségünkre is pozitív hatással vannak

Aki alapvetően komfortosan érzi magát idegenek között, sőt szeret ismerkedni, azt a közös sportolás lehetősége rengeteg energiával töltheti fel. Az edzőtermi csoportos órák pedig remek lehetőséget nyújtanak az ismerkedésre, már csak azért is, mert egy közös téma és cél biztosan van. A tapasztalatcserék során pedig jön a többi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Vannak, akik kimondottan azért kerülik a zsúfolt edzőtermeket, mert sokkal kényelmesebben és hatékonyabban tudnak egyedül dolgozni, és ez teljesen rendjén van. Egyébként pedig barátokkal is lehet otthon vagy a szabadban sportolni, másrészt nem feltétlenül kell közösségi programmá szervezni a testmozgást

És te hol edzel komfortosabban vagy hatékonyabban? Otthon vagy edzőteremben? 

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek