Így maradhatnak formában a vékony testalkatúak

Sokan irigylik azokat az embereket, akik természettől fogva vékonyak, és hiába esznek akármennyit, elkerülik őket a pluszkilók. Ez azonban csak egy mítosz – a vékonyaknak ugyanúgy vigyázniuk kell a vonalaikra.

Amy J. Wall blogger, a Medium szerzője gyakran találja magát szembe azzal, hogy ismerősei csodálkoznak és irigylik, amiért évtizedek óta őrzi vékony alakját, plusz-mínusz 1-2 kiló kivételével szinte egyáltalán nem változik a testsúlya. Csodálatos soványság azonban nem létezik – a vékony testalkatúaknak ugyanúgy érdemes foglalkozniuk alakjukkal, mint a hízásra hajlamosaknak, csak másképp. A szerző elárulja, ő hogyan gondoskodik az egészségéről.

1. Nem kell diétázni

Wall sohasem fogyókúrázott, még akkor sem, ha az ünnepek alatt felszaladt rá pár kiló. A hízás helyett pont attól tart, hogy túl sokat fogyna, illetve beleragadna a diétázás, majd az azt kompenzáló túlevés és az ismételt diétázás ördögi körforgásába.

2. A mozgás fontos, de nem a fogyás miatt

A szerző folyamatosan edzi magát, de nem azért, hogy fogyjon. A rendszeres testmozgás az ő esetében nem abban segít, hogy napok vagy hetek alatt lefogyjon, hanem hogy évek alatt se hízzon el.

Így maradhatnak formában a vékony testalkatúak
Így maradhatnak formában a vékony testalkatúakPeopleimages / Getty Images Hungary

3. A legfontosabb az egészséges étrend

A jó alak megőrzésének titka Wall szerint egyértelműen az állandó, egészséges étrend. A lényeg, hogy mindig legyen egy tápláló, laktató menü főétkezésekkor, amely után már nem kívánja az ember a nassolást, az édességet és a junk foodot. A szerző a gyorskaját egyenesen kitiltotta az otthonából. Helyette minél több zöldséget-gyümölcsöt fogyaszt – akár turmixként is –, amelyek nemcsak finomak, de nagyon egészségesek. Wall ezenkívül napi szinten fogyaszt magvakat és mogyoróféléket.

Ebédre a hét 3-4 napján csirkét eszik, a maradék napokon pedig vegetáriánus étkeket. Időnként vörös húst is fogyaszt, de igyekszik ezt a minimálisra szorítani. Ünnepekkor, nagyobb bevásárlások alkalmával olykor elcsábul a fekete csoki irányába, de naponta maximum egy-két kockát eszik belőle.

4. Főzz magadra

Sokkal egészségesebb, ha te magad főzöl otthon, mint ha mindennap étteremben vagy büfében ebédelnél, ahol szinte kizárólag kalóriákban és szénhidrátban dúskáló ételeket fogyaszthatsz. Wall felnőttként tanult meg sütni-főzni, azt mondja, ha ő képes volt rá, senki sem reménytelen eset.

5. Igyál mértékkel

A túlzott alkoholfogyasztás szintén okozhat testsúlynövekedést, mégpedig számos okból kifolyólag. Többek között az alvásba is belezavar, de másnaposan jobban kívánjuk az ennivalót. A szerző azt javasolja, ne igyunk egyszerre többet egy-két pohár bornál vagy más italnál.

6. Ne aggódj a súlyod miatt

Nem szabad folyamatosan azon görcsölnöd, hogy éppen mennyit híztál vagy hány kilót adtál le – állítja Wall, aki évente maximum egyszer-kétszer áll rá a mérlegre. Az állandó aggodalom csak bevonzza a pluszkilókat. Gondolj inkább azokra a dolgokra, amelyek boldoggá tesznek, és foglald el magad hasznos dolgokkal, amelyek a javadat szolgálják testileg és szellemileg.

7. Ne keseredj el, ha olykor vétkezel

Ha becsúszik egy nap, amikor a szokásosnál többet eszel, vagy megkóstolsz pár gyorskaját, ne aggódj, és ne kívánj mindenáron koplalással vezekelni. Az egészséges étrend állandó, hosszú távon működő dolog, és nem azon múlik, hogy egyszer megtévedsz-e vagy sem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek