Ezért jobb a nordic walking a sima túrázásnál

Olvasási idő kb. 3 perc

A nordic walking az egyik legnépszerűbb sportnak számít manapság, melynek segítségével kímélő módon, de hatékonyan fejlesztheted az erődet és az állóképességedet.

A botos gyaloglásnak vagy skandináv gyaloglásnak is nevezett nordic walking eredetileg a sífutók nyári edzésprogramjaként született meg, később azonban önálló sporttá vált. Hamar el is terjedt, különösen az idősebb mozogni vágyók körében. Dr. Aaron Baggish kardiológus, a Massachusettsi Kórház munkatársa, aki aktívan űzi a nordic walkingot, elmeséli, amit erről a divatos és nagyon hasznos edzésmódszerről tudni érdemes.

Az egész testet átmozgatja

A gyaloglás általában csupán a test alsó részének izmait veszi igénybe, a nordic walking azonban az izmok 80-90 százalékát megmozgatja. A sétához használt különleges botok ugyanis leveszik a lábról a terhelés egy részét, újra elosztják, a felsőtestre is nyomást helyeznek, így a karok és a hátizmok is mozgásba jönnek. Emellett a botok javítják a stabilitást és az egyensúlyérzetet is, hiszen a lábunkon kívül is van mire támaszkodni a földön.

Ennek köszönhetően a nordic walking bizonyítottan jóval több kalória elégetésére képes, mint a hagyományos gyaloglás (a szám 18 és 67 százalék között változik forrástól függően), emellett növeli az izmok teljesítőképességét és rugalmasságát, és dinamikussá teszi a mozgást. Kiváló módszer a pluszkilók eltüntetésére, de a szív és az erek egészségének is hasznos. Az LDL-koleszterin és a vérereket elzáró neutrális zsírok mennyiségét is csökkenti, és a depresszió, szorongás kezelésében is segít. A nordic walking kiváló közösségi program: bármikor csatlakozhatsz egy helybeli csapathoz, hogy közösen rójátok a kilométereket.

A nordic walking az izmok 80-90 százalékát megmozgatja
A nordic walking az izmok 80-90 százalékát megmozgatjaYashoda / Getty Images Hungary

Fontos a megfelelő bot és technika kiválasztása

A sporthoz szükséges speciális botok, melyek könnyű alumíniumból vagy szénszálas anyagból készülnek, a legtöbb sportszaküzletben beszerezhetők. Legfőbb jellemzőjük, ami meg is különbözteti őket a síbotoktól és túrabotoktól, a boton található kesztyűféleség. Ennek segítségével nemcsak az ujjakat, hanem a teljes kézfejet használjuk az erőkifejtésre. Fontos a személyre szabott, megfelelő bot kiválasztása, ez ugyanis alapvetően befolyásolja a mozgást. A túl hosszú bot könnyen kifáraszt és megnehezíti a mozgást.

Számos különféle nordic walking technika létezik, például a kétbotos gyaloglás. Ilyenkor mindkét botot előreszúrod magad elé, majd két-három lépést húzod magad előre, amíg el nem érsz a botokig. Létezik egybotos technika is, ennek lényege, hogy a kéz a bottal és a láb egyszerre mozognak, minden lépésnél egy botot szúrunk le a talajra. Csinálhatod váltottan is: amikor a bal láb lép, a jobb kéz szúrja a botot, illetve fordítva. Érdemes egybotos technikával kezdeni, és fokozatosan fejlődni, amíg már képes vagy megfelelő erővel és gyorsasággal mozogni, hogy kipróbálhasd a kétbotos sétát is.

A nordic walking egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárhol végezhető. A közeli parkban, erdőben ugyanúgy, mint akár az utcán, a lakótelepen. Érdemes úgy öltözni, hogy a ruházatod ne akadályozza a karjaid mozgását. Fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ha kevesebb mint egy órát sétálsz, edzés előtt töltsd fel magad vízzel, ha ennél hosszabb távra készülsz, vigyél magaddal vizet vagy sportitalt az útra. Szintén elengedhetetlen a megfelelő bemelegítés és az edzést követő lazítás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek