7 tipp, hogy egy hónap alatt elérd a nyári formádat

Itt a május, visszafordíthatatlanul közeleg a nyár, ezzel együtt pedig a bikiniszezon is. Bár azt mondják, a nyári forma télen készül, mutatunk néhány tippet, amivel már egy hónap alatt is kihozhatod magadból a legjobbat.

Török Anna színésznő, személyi edző egy hónapos programot indít azok számára, akik az utolsó pillanatban kezdenének formába lendülni. A megfelelő eredmény elérése érdekében a személyi edző most megosztja velünk azokat a tippeket, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy kihozd magadból a legtöbbet.

Csak főétkezések 

Határozd meg előre, hány főétkezést tartasz. Ez lehet három, négy vagy öt, a lényeg az, hogy minden nap ugyanannyiszor nyúlj a tányér után, az étkezések között pedig mondj le a nassolásról. Se csoki, se süti, de még egy falat gyümölcs sem megengedett. Hogy miért? Bármilyen ételt viszel is be a szervezetedbe, a vércukorszint megemelkedik. Ennek hatására a hasnyálmirigy dolgozni kezd, inzulint termel, hogy a vércukrot visszaállítsa a normál szintre. Ha a főétkezések között is nassolgatsz, akkor beülsz az „inzulinhintába”, aminek eredményeképpen gyakrabban leszel éhes.

Kevesebb édes íz

Alapvető, hogy a fogyás érdekében a cukrot érdemes teljesen elhagyni. Azonban sajnos azzal sem teszel jót magadnak, ha édesítőszerrel ízesített ételekkel, italokkal próbálod csitítani az édesség iránt érzett vágyadat: néhány kivétellel ezek tele vannak mesterséges anyagokkal, ráadásul hiába nem tartalmaznak cukrot, olyan receptorokat fognak beindítani az agyadban, melyek még akkor is erősítik a szervezet zsírraktározását, ha valójában nem viszel be kalóriát.

Cél a beachbody!
Cél a beachbody!Orbon Alija / Getty Images Hungary

Víz, víz, víz

Egyértelműnek tűnik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy napi minimum 3 liter víz nélkül nincs diéta. Vigyél magaddal egy kulacsot, hogy mindig lehessen nálad folyadék, így biztosan nem felejtesz el inni egy rohanós napon sem.

Viszlát, fehér liszt! 

Szintén alapvetőnek tűnhet, hogy ez alatt az egy hónap alatt hagyd el a fehér lisztet: tilos a kenyér, a tészta és a rántott ételek is. Kevésbé egyértelmű azonban, hogy arra is figyelned kell, mik azok az ételek, amikbe a tudtod nélkül belekerülhet a liszt. Érdemes ellenőrizni például, hogy a teljes kiőrlésűnek mondott kenyér valóban nem tartalmaz-e fehér lisztet. Sőt, meglepő lehet, de a reggeliként felszolgált omlettbe sok helyen lisztet tesznek. Ha olyan ételt fogyasztasz, amit nem te készítettél, és aminek kapcsán bizonytalan vagy az összetevőkben, inkább kérdezz rá, mit tartalmaz.

Kevesebb tejtermék

A tejtermékek fogyasztása megosztja a társadalmat: vannak, akik esküsznek a csontokra gyakorolt jó hatására, míg mások egyenesen azt állítják, nem embernek való. Egy dolog azonban biztos: ha kevesebb tejterméket fogyasztasz, felgyorsul az anyagcseréd, ami megkönnyíti a fogyást, ráadásul a narancsbőr leküzdésében is segít. Erre az egy hónapra tehát érdemes minimalizálni mindent, ami tejet tartalmaz.

Napi 20 perc edzés

Nem kell ahhoz órákat töltenünk a konditeremben, hogy hatékonyan megdolgoztassuk a testünket. Számos olyan, akár otthon is végezhető edzésprogram létezik, aminek segítségével rövid idő alatt kiváló eredményeket érhetünk el. Az egyik leghatékonyabb mozgásforma a HIIT – High Intensity Intervall Training – edzés, ami olyan mértékben felpörgeti az anyagcserét, hogy a zsírégetés a tréning vége után is tovább folytatódik. A HIIT edzésformának ma már rengeteg olyan követője van, aki nyilvánosan is elérhetővé tesz néhány otthon is elvégezhető gyakorlatot. 

Napi 10 000 lépés

A dolgos hétköznapokban hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy elkényelmesedünk, pár száz métert is busszal teszünk meg, sőt akár az első emeletre is inkább lifttel megyünk lépcsőzés helyett. Nem is gondolnánk, mennyit számít ez a néhány apró dolog. A szakemberek szerint átlagosan 10 000 lépést érdemes megtennünk egy nap alatt annak érdekében, hogy szervezetünk megkapja az elegendő mozgást. Szerencsére a legtöbb telefon ma már képes arra, hogy mérje a megtett lépések számát, így könnyedén ellenőrizhetjük, eleget mozogtunk-e, sőt akár napi célokat is kitűzhetünk magunk elé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek