Így szabadulj meg a hasi zsírtól!

Mindegy, hogy a beachbody a cél, vagy csak jobban és egészségesebben szeretnéd magad érezni a bőrödben, könnyen letöri a kezdeti lelkesedést egy-egy felmerülő akadály. Szerencsére könnyen hozhatunk kisebb változásokat a napi rutinunkba, melyek hozzájárulnak a kockák kialakulásához.

Nem kell egyből kondibérletet váltani, ha csak most kapsz észbe, hogy nyakunkon a strandszezon. A Health szedte össze azokat a tippeket, melyek segítségével a mindennapi tevékenységek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sikerüljön megszabadulni a hasi zsírtól.

Nagyon érzékeny terület a has 

Tanulmányok szerint a hasi zsírban négyszer több kortizolreceptor van, mint a bőr alatti zsírban. Ez azt jelenti, hogy stressz esetén a zsír négyszer olyan gyorsan nő a hasi területeken, mint máshol. Megéri tehát nyugodtnak és boldognak maradni, nem csak a feszes has érdekében.

Persze jól tesszük, ha összebarátkozunk a súlyzókkal, hiszen egy 10 000 embert vizsgáló kutatás eredményei szerint, azok az emberek, akik 25 percnyi súlyzós edzéssel egészítették ki a korábban megszokott edzéstervet, lényegesen kevésbé híztak hastájékra, mint azok, akik ezeket a perceket aerob gyakorlatokkal töltötték.

Fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink magunkkal szemben!
Fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink magunkkal szemben!Fotó: Pollyana Ventura / Getty Images Hungary

Éljen a tudatos táplálkozás!

Érdemes arra is figyelni, hogy mit fogyasztunk. Diana Lipson-Burge dietetikus szerint, ha például naponta 1800 kalóriát viszünk a szervezetünkbe, az arányoknak nagyjából a következőknek kell lenniük: 900 kalória zöldség, gyümölcs, hüvelyesek és teljes kiőrlésű szénhidrátok, 540 kalória fehérje, például olajos magvakból vagy sovány húsból, valamint 360 kalória zsír. A tudatos táplálkozásban könnyebbséget jelent, ha előre elkészítjük az adott fogásokat, így nemcsak nehezebben csábítanak el a csaló étkezések, de a kalóriákat is könnyebben számon tudjuk tartani.

Célszerű kellő figyelmet fordítani a rostbevitelre is, ugyanis számos pozitív hatása mellett kiderült az is, hogy ha az egy nap alatt elfogyasztott rost mennyiségét 10 grammal növeljük, az öt év alatt 4 százalékkal csökkenti a hasi zsírt. És a 10 gramm nem is olyan sok, elég hozzá megenni egy fél avokádót, kiegészíteni a salátát egy kis fekete babbal, felturbózni a reggelit egy kis zabpehellyel, vagy tízóraira elrágni egy almát.

Fontos tisztában lennünk azzal, mikor vagyunk valóban éhesek. Egy éhségskálán mérve, ahol az 1 az éhhalál előtti perceket, a 10 pedig azt az állapotot jelzi, amikor már mozdulni sem bírunk, annyira tele vagyunk, érdemes akkor abbahagyni az evést, amikor nagyjából a skála 7. pontjánál járunk. Így kerülhető el leginkább a hízás. Ez az a pont, ami után 3-4 órával már megint éhesek leszünk, és ha étkezésenként nagyjából 400-500 kalóriát fogyasztunk, simán kibírjuk a következő étkezésig. „Ha hetente egyszer-kétszer túllépjük a skála 7-es szintjét, és mondjuk, 8-ig esszük magunkat, könnyen több kalóriát fogyaszthatunk, ez pedig egyenes út a hízáshoz” – mondja Lipson-Burge.

Elengedhetetlen a pihenés

Tanulmányok eredményei szerint a testzsír tekintetében a 6-7 óra alvás az ideális éjszaka, ugyanis azoknál az embereknél, akik 5 vagy annál kevesebb, illetve 8 vagy annál több órát alszanak, nagyobb mennyiségű hasi zsír volt megfigyelhető. Emellett az ő esetükben nagyobb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Rosszabb a helyzete azoknak az embereknek, akik keveset alszanak éjszaka, hiszen a kutatások szerint ők többet híznak, mint azok, akik több órát töltenek pihenéssel éjszaka. A kutatók vizsgálják, hogyan hatnak a szélsőséges alvási szokások a táplálkozásra, valamint miként befolyásolja a túl sok vagy túl kevés alvás a szervezet hormonszintjét. Könnyen felboríthatjuk a kiegyensúlyozott táplálkozást azzal, hogy többet eszünk és kevesebbet mozgunk, például a fáradtság miatt, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű alvásra is.

Könnyebb útnak tűnik a zsírleszívás, azonban abszolút nulla zsigeri zsírt tudnak a módszer segítségével eltávolítani. „A zsírleszívás csak a bőr alatti zsírt képes eltávolítani, a hasi zsír csökkenésében kizárólag a mozgás és a megfelelő étrend segíthet” – mondja Andrew Larson sebész. Szerencsére rengeteg módja van annak is, hogy a zsúfolt hétköznapokba beillesszük a mozgást, így semmi sem állhat a nyári szépülés útjába!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.