Az 5 leggyilkosabb hasizomerősítő gyakorlat

Az erős törzsizomzat nem csak azért jó, mert klasszul néznek ki a kockák, meg ha nincs úszógumid. A hasüreget körülvevő muszklik megerősítése egy sor egészségügyi előnnyel jár: ezek az izmok stabilizálják a törzset, segítenek kialakítani és fenntartani a létfontosságú hasűri nyomást, ráadásul javítják a testtartást is.

Naná, hogy a fenti előnyökért keményen meg kell dolgozni. Ahhoz, hogy esztétikai hasznot is húzz a sok-sok hasizomedzésből, a táplálkozásodra is oda kell figyelned, mert akármennyire erős is a törzsed, ha fedettek az izmaid, nem nagyon tudsz felvágni velük. Ha látványos eredményt szeretnél, végezd a Lifehack által összegyűjtött gyakorlatokat, és kezdj el tisztán enni.

A felsorolt gyakorlatokat érdemes köredzés formájában végezni: a megfelelő ismétlésszámú gyakorlatokat (erőnlétedtől függően) 3-5 alkalommal ismételni. 

1, Hasprések

Az utóbbi időben több helyen olvashattad (mi is írtunk róla), hogy a felülésnél sokkal hatékonyabb gyakorlatok is a rendelkezésedre állnak, ha a hasadat formálnád. Ez igaz is, főleg, ha abból indulunk ki, hogy az emberek jelentős része nem jól végzi a hasprést. Ha viszont pár apróságra figyelsz, és elkezded valóban jól csinálni ezt az egyszerű gyakorlatot, érezni fogod a különbséget.

Te is jól szeretnéd csinálni? Feküdj kényelmesen a hátadra, húzd fel a térdeidet! A kezedet tedd a tarkódra (ne fond össze!), vagy kulcsold át a mellkasodon. Ne lendületből, hanem a hasizmaid összehúzásával, lassan emeld fel a felsőtested. Nem kell magasra, éppen elég a köldököd feletti részt felemelni, és arra is oda kell figyelni, hogy az álladat ne szorítsd le a mellkasodra. Ha a hasad oldalsó részének erősítésére fókuszálnál, a törzsedet egyszer jobbra, máskor balra emeld, és húzd be hozzá az ellentétes oldali lábadat is.

Ja, hogy mennyit kéne csinálni belőle? Amennyit csak tudsz. Muhammad Ali azt mondta, hogy ő csak onnantól számolja a hasprést, amikor már fáj… Hát legyen. Próbálj onnan még 15-öt rátenni!

2, Plankek

A plank nem véletlenül lett rendkívül népszerű az utóbbi években: működik ugyanis. És nemcsak a hasat és a törzset, de a karokat és a lábakat is formálja, bónuszként pedig fejleszti az egyensúlyérzéket is.

Számtalan formája van, plankelhetsz nyújtott kézzel, alkartámaszban, oldalt vagy háton fekve: bárhogy is fogsz neki, nagyon hamar érezni fogod a hatását.

Ha jól szeretnéd csinálni, mindig figyelj arra, hogy feszesen tartsd a tested, szorítsd össze a feneked, és ne engedd beesni a csípőd. Hogy mennyi az annyi? Ha jól csinálod a planket, kezdőként már egy 20-30 másodperces etap is erősen kihívásos lehet, de nagyon gyorsan fogsz fejlődni, így egyre tovább bírod majd. Ha már jól megerősödtél, fokozhatod a hatást azzal, hogy az ellentétes oldali karodat és lábadat is elemeled a földtől. Oldalplanknél az alkarodra támaszkodva kezdesz, a két lábad összezárva egymáson pihen. A visszaszámlálás onnan indul, hogy megemeled a csípőd. Vigyázz, ne dőlj be egyik vagy másik oldalra sem! Az alábbiban már a haladóknak való verziót mutatjuk: ütemesen fel- és leereszkedik a sportos fickó az oldalplank közben. 

3, Orosz csavarás

Ez egy nagyszerű gyakorlat, ami messze túlmutat a hasizom erősítésén. Fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti a lábat, és persze pusztító hatással van az úszógumidra is. Viszont ezt is jól kell csinálni ahhoz, hogy igazán hatékony legyen.

Ülj le felhúzott térdekkel, dőlj kicsit hátra, majd lassan emeld el a lábaidat a földtől. A törzsed is marad megemelve. Ha sikerült megtalálni az egyensúlyi helyzetet, kezdődhet a gyakorlat. (Mondjuk, megértem, ha már itt elfáradtál.) Egyenes törzzsel és nyakkal fordulj el váltakozva jobb és bal oldalra. Figyelj, hogy ne lendületből mozogj: a tested legyen feszes és stabil. Csináld egy percig folyamatosan!

4, Lábemelés függeszkedésben

Ez egy igazán kemény gyakorlat, cserébe viszont még az edzés után is dolgoznak az így fejlesztett hasizmok. Ráadásul a gyakorlat nehézségét egyre fokozhatod, ahogy megerősödsz. Egy függeszkedőrúdra lesz szükséged mindössze. Kapaszkodj fel a rúdra, majd húzd fel a lábaid a törzsedhez. Kezdetben hajlított lábbal, majd nyújtottal is megpróbálhatod, ha pedig már igazi profi vagy, akkor a lábujjadat egészen a felső rúdig fel fogod tudni vinni. Fenn mindig tartsd meg egy kicsit a lábad, és a leengedés is legyen lassú és kontrollált. Inkább kevesebb (mondjuk, 8-10) ismétlést csinálj, de azok legyenek pontosan kivitelezettek. 

5, Gurulás erősítő kerékkel

Ennek az eszköznek a használatával jobban aktiválhatod a tested, mert a kerékre támaszkodva az összes törzsizmod azon dolgozik, hogy a gerinc védelmében maximálisan megfeszüljön és tartást adjon. Sokak szerint ez a gyakorlat a legrövidebb út a kockás hashoz.

Térdelj le, fogd meg az erősítő kerék fogantyúit, majd lassan gurulj előre és vissza. Vigyázz, hogy itt se lendületből dolgozz, hanem minden mozdulatot lassan és precízen végezz. Ha nem is kell olyan szintre eljutnod, mint a kissrácnak, aki simán körbegurulja ezzel az eszközzel a lakást, a 10-15 ismétlést azért jó lenne kipróbálni kezdetnek.

 
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra