Így hozhatod ki az alkatodból a legtöbbet!

Alma, körte, homokóra és banán: ugye utánanéztél már, hogy melyik típusba tartozol? A gének sajnos behatárolják a lehetőségeinket, vagyis egy almatestalkatú soha nem lesz vonalzó, de a megfelelő mozgásformával és étrenddel azért változtathatunk vonalainkon.

Testalkattípusok

Ha testalkatról van szó, megkülönböztetjük az ektomorf, a mezomorf és az endomorf szomatotípust. „Azért fontos ezekkel tisztában lenni, mert aki ismeri saját öröklött tulajdonságait, az sokkal hatékonyabban tudja fejleszteni magát. Fontos, hogy a kezdők szakértő segítségét kérjék a megfelelő mozgásforma kiválasztásában, hiszen akkor fejlődhetnek és érhetnek el egyre jobb eredményeket, ha az erősségeikre támaszkodnak és a céljaikat szolgáló gyakorlatokat végzik, nem pedig hasraütésszerűen dolgoznak” – nyilatkozta a Díványnak dr. Fajcsák Zsuzsanna életmódtanácsadó.

Az ektomorf, azaz a vékony, törékeny testalkat a legtöbb nő számára áldás, hiszen ezt tartják a tipikus modellalkatnak, a másik nemnél viszont inkább hátrány, hiszen kevésbé „férfias”. Végtagjaik hosszúak, medencéjük keskeny, kevesebb zsír van a testükön, mivel anyagcseréjük is gyorsabb, mint a mezo- és endomorf típusú embereknek. Ám az ektomorf alkatúak nemcsak nehezebben híznak, de az izmosodáshoz is többet kell dolgozniuk, mint teltebb társaiknak.

mezomorf testalkattal rendelkezők már kevesebb erőfeszítéssel is látványos eredményt érhetnek el. Ők izmosabb felépítésűek, csontozatuk erős, általában széles válluk, kemény hasuk és formás végtagjaik vannak. Igaz, hogy hajlamosak a hízásra, de a gyors anyagcsere miatt könnyebben meg is szabadulnak a zsírfeleslegtől.

Az endomorfok testesebbek, végtagjaik általában rövidebbek, lassú anyagcseréjük miatt pedig testük több zsírt raktároz el, de könnyen is izmosodnak, csontjaik vastagok és szélesek, szervezetük erős és ellenálló.

shutterstock 373003033

A testösszetétel az, amin változtathatunk

Testünk fő összetevői a víz (60-75%), a zsírmentes testtömeg (csont, szervek, bőr, változó arányú izom), az esszenciális zsír, aminek mennyisége állandó, nőknél 12%, férfiaknál 3%, illetve az elraktározott (bőr alatt, hasüregben) zsír, amelynek mennyisége változó. A nemek közti fizikai különbség abban is megmutatkozik, hogy a testzsír hol halmozódik fel. A centrális zsírdepó, vagyis az almaforma többnyire a férfiakra, illetve nőknél a menopauzát követően jellemző. A hasi zsírtól ugyan könnyebb megszabadulni, de fontos tudni, hogy annak felhalmozódása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezzel szemben a perifériás zsírdepó többnyire a nőkre jellemző (ez a körteforma), és nehezebb azt lefogyni, ami anyasági okokra vezethető vissza.

A testösszetétel mérésének számos módja van, amik közül a legismertebb talán a testtömegindex (BMI), ez azonban kevésbé pontos képet ad, ezért ehelyett inkább a testzsírszázalékot és a test felépítését érdemes figyelni, hiszen ezek sokkal beszédesebb mutatók. A test zsírtartalma egyébként fordított arányban áll a test sűrűségével, vagyis a kis mennyiségű zsírtömeg nagyobb testsűrűséget jelent. A vízilabdázók is hasznosítják annak előnyét, hogy a nagyobb zsírtömeg miatt kisebb a testük sűrűsége, így jobban hat rájuk a víz felhajtóereje, azaz könnyebb magukat a felszínen tartani.

Mit és hogyan?

„A csontozat növekedése 21-24 éves korban megáll, az alapanyagcsere is ekkor kezd lelassulni, ezért a szervezetnek egyre kevesebb energiára lesz szüksége. Ha viszont változatlanul ülő életmódot folytatunk, közben ész nélkül eszünk, akkor nagy az esélye, hogy szép lassan felszaladnak a kilók. Életstílusunkkal, életmódunkkal és a megfelelő sport űzésével viszont korrigálhatjuk testösszetételünket, vagyis például egy endomorf testalkatú ember meg tud szabadulni felesleges zsírtól, közben pedig izmot tud építeni. A vékony és nyúlánk testalkatúak csontozatukon nem tudnak változtatni, erőedzés során pedig nem izmot növesztenek, hanem náluk elsősorban az izomrostok összehúzódásának folyamata fejlődik, és ezáltal nő az erő. Éppen ezért egy vékony testalkatú ember is lehet nagyon erős attól függetlenül, hogy nem rendelkezik nagy izomtömeggel, de természetesen az izomtömeg is meghatározó tényező az erőkifejtésben” – magyarázza dr. Fajcsák Zsuzsanna.

shutterstock 273124589

„Rengeteg a tévhit az emberek fejében a testalkat és a fogyás kapcsán, valamint egyre több az olyan egészséghóbort, amiknek segítségével (felesleges) termékeket, sporteszközöket vagy szolgáltatásokat adnak el, átverik a laikusokat. Ilyen például a helyi alakformálás, vagyis a testrészformálás, ami nem létezik (legalábbis mesterséges beavatkozás nélkül), súlyvesztéssel azonban a kényes területeken csökken a zsír mennyisége, amitől megváltozik a testösszetétel, és ez sokszor azt az illúziót kelti, hogy az alakunk is más lett. A testalkathoz igazított mozgásra jó példa az, hogy egy endomorf testalkatú ember, akin több az izom, könnyebben süllyed a vízben, vagyis nehezebb úsznia, míg az ektomorf testalkatú – még ha több zsír is van rajta –, inkább lebeg a vízben, ezért számára könnyebb az úszás.

Ezért is javasolt a jelentősebb túlsúllyal rendelkezőknek úszással kezdeni a testmozgást a futás vagy gyaloglás helyett, ami a több impakt miatt egyébként is megterhelné a térdízületeket. De azt is érdemes megjegyezni, hogy a puha testalkatúak számára a jóga vagy a futás éppen azért hasznos, mert az izomépítés lassabb, közben szálkásítás, formálás történik” – fűzi hozzá a szakértő. Az, hogy milyen gyakorlatokat és hogyan végzünk, nagymértékben befolyásolja testünk átalakulását, így például túl sok orosz twisttel vagy ahhoz hasonló súlyzós keresztmozdulattal akaratlanul is növelhetjük csípőnk körméretét. Ugyanakkor a lassú, jógázás során végzett és mély légzéssel összekötött twistek nagyon jó hatással vannak a gerincre, illetve a méregtelenítésre, ami persze nem elhanyagolható tényező a súlyvesztésben. 

Első lépés: a „core” megerősítése

„Minden kezdőnek a jógát ajánlom, mivel nagyon jól megerősíti a törzs izmait, de a pilates, a szabad súlyos vagy a bosu labdás egyensúlygyakorlatok is nagyon jók erre a célra. A core az, ahol a testközéppontunk és súlypontunk van, amit körbevesz a hasizom, a hátizmok és a csípő. Az ülőmunka, a lusta életmód miatt elsősorban ezek az izmok ernyednek el, és mivel ezekben tárolódik a legtöbb stressz, könnyen be is görcsölhetnek. Ha úszással, kerékpározással és jógázással kezdjük az életmódváltást, szép lassan iktassunk be erőedzéseket is, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy bírjuk a kardiózást. A sérülések elkerülése érdekében sem szabad elhanyagolni a törzs izmait – mondja dr. Fajcsák Zsuzsanna.

Az érzelmek szerepe

„Ha gyerekként sokszor megszégyenítettek a külsőnk miatt, és ez a mai napig meghatározza test- és énképünket, akkor még nehezebb elérni a céljainkat. Aki drasztikusan át szeretné formálni a testét, annak először is az érzelmi sebeit kell begyógyítania, a gyerekkorából hozott félelmekkel szembenéznie, és azokat pozitív erőkké transzformálnia. Ha folyton csak sóvárgunk, és személyes értékrendszerünket ahhoz kötjük, hogy nézünk ki, azzal csak megnehezítjük a dolgunkat. Az önelfogadás ne arról szóljon, hogy majd akkor fogom szeretni magam, ha úgy nézek ki, mint a jógaoktatóm. Az önszeretet lényege, hogy elfogadjuk eddigi életünket, tetteinket, hozzáállásunkat és gondolatainkat, és mindezek alapján igyekszünk kihozni a legjobbat magunkból.

Természetesen úgy, hogy mindez ne kényszer, hanem egy élvezetes folyamat legyen. Ha tisztában vagyunk a motivációnkkal és nem fájdalmat, hanem örömet okoz a sport, akkor a teljesítmény növekedése, a fejlődés és a jó eredmények az egész folyamat mellékterméke lesz. Nem igaz, hogy csak azzal érhető el fejlődés, ha minél jobban kiütjük magunkat, minél intenzívebb az izomláz, ha kemény az edzés vagy ha fáj. Ne másokhoz mérjük saját képességeinket, ne a haladókhoz mérjük teljesítményünket, hanem saját magunkhoz és ahhoz, hogy a múlt héthez vagy tegnaphoz képest miben és mennyivel vagyunk ma jobbak. Az összehasonlítgatással csak fájdalmat és csalódást okozhatunk magunknak” – figyelmeztet dr. Fajcsák Zsuzsanna.

Változatosság és összhang

Az, hogy rendszeres mozgás esetén a testsúlyunk nem változik, azt is jelezheti, hogy izmot rakunk magunkra, miközben zsírt veszítünk. Ha csak erőedzést végzünk, akkor az izomtömeg növekszik, de a zsír nagyjából megmarad, vagyis a zsír- és izomszövet aránya változik meg, magyarul a zsír kevesebbnek fog tűnni a megnövekedett izomhoz képest. Ha pedig csak kardiózunk, akkor a zsír mennyisége csökken, de az izom nem, vagy csak mérsékelten növekszik. Azok, akiknek célja az alakformálás, a szálkásítás, érdemes többféle mozgásformát (úszás, jóga, erőedzés, futás, labdajátékok) kombinálni, illetve variálni, hogy valóban látványos legyen az eredmény.

shutterstock 167999237

Az étrend

Mindegy, hogy ektomorf, mezomorf vagy endomorf valaki, a lényeg az, hogy a vércukorszintet kiegyensúlyozott táplálkozással, 3-4 óránkénti evéssel szabályozzuk. „Ha a fehér liszt, a rizs és a burgonya helyett a bab, a lencse és a borsó veszi át az összetett szénhidrátok helyét az étrendünkben, akkor nem leszünk folyton éhesek, nem fogunk jutalomfalatok után sóvárogni, hiszen ezek az ételek órákon át biztosítják a jóllakottságérzetet.

A lényeg

„A testalkatnak pedig semmi hatása nincs az egészségünkre addig, amíg érzelmileg jól vagyunk és testösszetételünk is egészségesnek mondható. Ha tehát rendszeresen mozgunk, meditálunk és kiegyensúlyozottan étkezünk, akkor nem számít, hogy almák, körték vagy banánok vagyunk, vagy hogy van rajtunk egy kis súlyfelesleg, hiszen ettől függetlenül anyagcserénk még tökéletesen működhet, és ez a fontos az egészség szempontjából, nem a kilók” – nyugtat meg a szakértő.

Indul a Szobafitnesz 2! Jelentkezz, amíg nem késő!

Az első Szobafitnesz életmódváltó program résztvevői nagyon szép eredményeket értek el egy hónap alatt, összesen körülbelül 25 kiló zsírtól szabadultak meg, és természetesen több centi izmot építettek magukra közben.Ezen a sikeren felbuzdulva folytatjuk a videósorozatunkat, de ehhez szükségünk van újabb jelentkezőkre!

Jelentkezési határidő: 2016. március 16.

Jelentkezés módja: Küldj egy e-mailt a szobafitnesz(kukac)index.inda.hu címre, amiben benne van a neved, a korod, hogy mi a munkád, és egy rövid indoklás arról, hogy miért jelentkezel a programba. A levélhez mellékelj magadról egy fényképet, lehetőség szerint egész alakosat. Kérünk, az előbb leírt információk mindenképpen legyenek benne a leveledben, csak a hiánytalanul elküldött jelentkezéseket tudjuk fogadni.

Jelentkezők köre: Bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, és tudja vállalni a szereplést a műsorban, vagyis ráér a forgatási időpontokban, ott tud lenni a kijelölt edzésnapokon, és betartja a számára előírt diétát. Természetesen most is készülnek videók az egész folyamatról.

További információkat itt találsz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra