Nem szégyen, ha kiborulsz a szülés után, de az sem, ha már a terhesség alatt

GettyImages-1091233350
Reiber Gabriella

A várandósság és a szülés körüli időszak minden nő számára megterhelő. Annak érdekében, hogy egy édesanya életet adhasson egy újszülöttnek, rendkívüli változásokon megy keresztül – testben és lélekben egyaránt.

A kisbaba születésére való felkészülés izgalmas, de egyben kihívásokkal is teli időszak. Egy bizonyos szintig teljesen természetes, ha ilyenkor különböző érzelmi és hangulatváltozásokat tapasztalunk. Az is normális, ha már amiatt is aggódunk és félelmeink vannak, hogy mi fog történni, ha teherbe esünk.

A kismamaság bármelyik időszaka lehet stresszes

Sok nő hatalmas stressznek éli meg már a várandósságra való felkészülést is, különösen akkor, ha tudja, hogy ez olyan nagy változás lesz, amelyre sose lehet teljesen felkészülni, vagy legalábbis nem fogja tudni olyan mértékben kontrollálni, ahogyan szeretné. Ezután pedig maga a terhesség is feszültségekkel teli időszak lehet. A különböző fizikai és hormonális változásokon túl feszültnek érezhetjük magunkat olyan dolgok miatt, mint például a szülés előtti vizsgálatok, korábbi rossz tapasztalatok, vetéléstől való félelem. 

Ezek az okok mind növelhetik a várandósság ideje alatti és a szülés utáni mentális problémák kialakulásának valószínűségét.

Egyes embereknél a babavárás olyan mentális veszélyeket hordozhat magában, mint például a depresszió, a szorongás és a kevésbé gyakori bipoláris zavar.

„Szorongás alakulhat ki azzal kapcsolatban, mennyire tudnak megfelelni a szülői szerepnek, mennyire tudnak jó anyák lenni” – mondja Sas Eszter Krisztina pszichológus a Díványnak. „Kiváltképp nehéz ez azoknak, akik nem láttak ebben megfelelő mintát a saját édesanyjuktól. A túlzottan magas elvárások önmaguk irányába vagy a tökéletességre törekvés negatív érzéseket generálhat, és erősítheti az alkalmatlanságérzést, a kételyeket és a bizonytalanságot.”

Érdemes figyelni a kockázati tényezőkre

Kutatások szerint tíz nőből egy, és a jövőbeli apukák közül húsz férfiból egy fő tapasztal szülés előtti depressziót. Szintén gyakori a terhesség előtti szorongás, és nagyon sokan egyszerre élnek meg szorongást és depressziót. Bizonyos tényezők nagyobb kockázatot jelenthetnek a szorongás és a depresszió kialakulásában a terhesség alatt.

GettyImages-522131210
SolStock / Getty Images Hungary

Ilyen lehet például

 • a mentális egészséggel kapcsolatos bármilyen múltbeli probléma
 • ha úgy érzed, nem támogat megfelelően a környezeted
 • ha a párkapcsolatodban nehéz időszakon mész keresztül
 • bármilyen múltbeli vagy aktuális bántalmazás
 • a droggal vagy alkohollal kapcsolatos probléma

De a kockázati tényezőktől függetlenül bárkinek kialakulhat mentális problémája ebben az érzelmileg igen érzékeny időszakban, fontos tudni, hogy ez egyáltalán nem szégyen, és nem szabad, hogy bélyeg legyen.

Amikor eljön a segítség ideje

Mindezek miatt igen hasznos, ha a kismama és a partnere figyelemmel kíséri a saját és egymás mentális egészségét és jólétét. Figyeljünk a jelekre, amelyek arra utalhatnak, hogy segítségre lehet szükségünk, és legyünk készek a segítség elfogadására, ha eljön az ideje.

GettyImages-1347436392
Justin Paget / Getty Images Hungary

Minden várandósságnak vannak hullámvölgyei, így az első hangulatingadozásnál nem kell azonnal megijedni, de ha a tünetek huzamosabb ideig, azaz két hétnél tovább fennállnak, ideje szakemberhez fordulni.

„Noha a legtöbb mentális probléma könnyen kezelhető vagy megelőzhető, ha idejében segítséget kérünk, a legtöbben félnek – akár önmaguknak is – bevallani, hogy baj van, mert tartanak a stigmáktól vagy egy esetleges gyógyszeres kezeléstől” – meséli Sas Eszter Krisztina. „Mivel mindannyian mások vagyunk, így mindenkinek más segíthet, azonban, ha úgy érezzük, hogy a problémák a mentális egészségünkben már túlnőttek rajtunk, érdemes megfontolni a terápia vagy a csoportba járás lehetőségét.”

Milyen tünetekre figyelj?

 • folyamatosan rosszul érzed magad (pl. szomorú vagy, vagy aggódsz)
 • a negatív gondolatok és érzések kezdik befolyásolni a normális működésedet
 • a depresszió jeleit mutatod (pl. elveszíted az érdeklődésedet, reménytelennek érzed magad)
 • legtöbbször vagy folyamatosan szorongsz
 • pánikrohamok törnek rád, vagy rögeszmés, kényszeres viselkedés kezd jellemezni

Élet a szülés után

A kisbaba megszületése utáni időszak kísérőjelensége lehet az úgynevezett szülés utáni depresszió, amelynek tünetei a szülést követő négy hétben jelenhetnek meg. Itt is fontos a kéthetes szabály, azaz akkor érdemes gyanakodnunk, hogy komolyabb baj van, ha a következőket több mint két hétig tapasztaljuk:

 • lehangoltságot érzünk, elveszett az érdeklődésünk a mindennapi dolgok iránt
 • jelentősen megváltozott a súlyunk (egy bizonyos mértékig ez önmagában természetes)
 • álmatlanság vagy éppen kóros aluszékonyság gyötör
 • fáradtságot, energiavesztést érzünk
 • bűntudatunk, önsértő gondolataink vagy alacsony önértékelésünk van
GettyImages-159627615
Image Source / Getty Images Hungary

Ha ezek közül esetleg több tünet is jellemző, és akár még egy évvel a szülés után is fennállnak, nagyfokú szenvedést okoznak, zavarják a társas kapcsolataink megélését, valamint a feladataink ellátását, ne hagyjuk állandósulni ezt az állapotot, és mindenképpen kérjünk segítséget.

Ne várj túl sokat magadtól

Azon túl, hogy érdemes szakember segítségét kérni, részben magunkon is tudunk segíteni a várandósság alatti és a szülés utáni helyzetben. Sas Eszter Krisztina azt javasolja,

ne próbáljunk tökéletes szülők lenni.

„Inkább arra törekedjünk, hogy – a brit gyermekorvos és pszichoanalitikus D. W. Winnicott szavait idézve – elég jók legyünk! Vagyis olyan szülők, akik empatikusak és gondoskodók, és igyekeznek a tőlük telhető legtöbbet megadni gyermeküknek, hogy egészségesen fejlődhessen” – fogalmaz.

Amit pedig mi saját magunkért tehetünk, hogy nem hanyagoljuk el teljesen az igényeinket és szükségleteinket. „Együnk, mozogjunk eleget, ne hanyagoljuk el önmagunkat. 

Fontos, hogy szánjunk elegendő időt magunkra, adjuk meg magunknak a »gyerekmentes« időket, amikor olyan tevékenységeket végzünk, amiket élvezünk, amelyek energiával töltenek fel és pozitív érzéseket adnak”

– mondja a pszichológus. „Segíthet még a tudatos jelenlét, vagyis a mindfulness gyakorlása is. Gondolataink és érzéseink tudatosítása, a figyelmünk fókuszálása ugyan súlyos problémákat nem old meg, de segít kiegyensúlyozottnak maradni az érzelmi viharok közepette. Akárcsak néhány perc erejéig fordítsuk a figyelmünket a légzésünkre, vagy a testi érzeteinkre, és végezzünk mindfulness meditációt.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra